Nagyon büszkén újságolom, hogy egy frissen indult, remek kis játék részese lehetek, ami nem más, mint az
Online Vacsoracsata. A játék kiötlője
Autumn a
Kutya és Konyha blog írója. A játék részletes leírását és szabályait
ITT olvashatjátok el.
Néhány részlet: öt héten keresztül minden héten öt ember látja vendégül társait, az elkészült ételekre mindenki szavazhat, aki nyilvános profillal rendelkezik, legalább egy blogra fel van iratkozva olvasónak, ennek a profiljában is látszódnia kell, és nem névtelenül adja le a szavazatát. Egy ember minden héten csak egy személyre szavazhat, a szavazatokat
Autumn OVCS 2.hét című bejegyzéseinél lehet egy hozzászólásban, név bemondásával leadni.
Kedves vendégeim
, Kikocs,
Beastie,
Izlésszindróma,
4Gyerek, fogadjátok szeretettel, remélem ízleni fog!:)
Ez az étel igen kedves a szívemnek! Öt évvel ezelőtt munkából hazajövet, ezzel a vacsorával fogadott Mr. Mézeskalács születésnapom alkalmából. Igazi meglepi volt, nagyon örültem neki!
Az eredeti receptet a Tv Paprikáról leste el az emberem, de persze bőven formálódott a keze alatt:) A végeredmény mindkettőnket lehengerelt, és úgy döntöttünk, a finomsága miatt megérdemli, hogy csak különleges alkalmakra készítsük el.
Mikor megérdeklődtem Mr. Mézeskalácsot, szerinte mi volna az az étel, amit készítenem kellene az OVCS-re, csípőből rávágta, hogy a narancsos karaj. Teljes mértékig igazgat adtam Neki, hiszen az már igazán különleges alkalom, hogy vendéglátó lehetek az Online Vacsoracsatában.:)
Narancsos karaj hercegnőburgonyával
Hozzávalók:
- 90 dkg csont nélküli karaj
- 3 db narancs
- 0,5 dl sherry
- 2 dl húsalaplé
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1/2 tk szárított rozmaring
- őrölt bors
- só
- 3 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1 tk liszt
Hercegnőburgonya:
- 1 kg burgonya
- 3 ek margarin
- 2 tojássárgája
- só
- szerecsendió
A karajt megtisztítom az esetleges hártyáktól. Egy erősebb zacskóba belereszelem két alaposan megsikált narancs héját és belecsavarom a levét. Teszek bele frissen őrölt borsot, és beleteszem az egész karajt. A zacskót jó erősen becsomózom és egy éjszakára hűtőbe költöztetem a husit pácolódni. Míg le nem fekszem, mikor arra járok néhányszor átfordítom a zacsit a másik oldalára, hogy ott is érje a narancslé a husit. A narancs savtartalma másnapra nagyon jól fellazítja a hús rostjait, így finom puha és szaftos lesz majd a végeredmény.
Másnap a húst kiveszem a pácléből, de a levet nem öntöm ki, majd a mártásnál fogom felhasználni.
Egy tányérra bőven tekerek borsot, szórok sót és ráreszelem a harmadik narancs alaposan lesikált héját. A húst átforgatom a fűszerekben.
Olajat forrósítok egy serpenyőben és a husinak hirtelen minden oldalára kérget sütök. A megkérgesedett husit átköltöztetem egy jénaiba és aláöntöm az olajat amiben megpirítottam, majd ráteszem a jénai tetejét.
190 C-ra előmelegített sütőbe teszem 10 percre. Kiveszem és aláöntök annyi húsalaplevet, hogy kb a hús feléig érjen. Tető vissza és sülhet tovább. Az alaplének köszönhetően nem csak sül, hanem párolódik is.
Egy 90 dkg-os husinak ezután még 25 perc sülés bőven elég. Ekkor kiveszem a sütőből, leveszem róla a tetőt, de még egy 10 percig a lében hagyom a húst.
Miután letelt a 10 perc a husit alufóliába csomagolom, hogy ne hűljön ki.
Egy lábasban meg karamellizálom a cukrot, majd felöntöm a sherryvel, a hús sütőlevével és a narancslével amiben a hús pácolódott. Megéri óvatosnak lenni, mert veszettül fortyogni fog mikor a karamell találkozik a levekkel:) Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet és a rozmaringot. Lassú tűzön a felére beforralom, beleteszem a vajat, az 1 tk lisztet kevergetve és összeforralom.
A héjától megfosztott narancsot kifilézem és a húsát darabokra vágom, majd a mártásba teszem és hagyom még egyszer felforrni.
A krumplit megfőzöm, ha puha leszűröm, összetöröm, margarinnal krémesre keverem. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, majd elkeverek benne 2 tojássárgáját. Csillagcsöves habzsákba szedem és tepsire kis halmokat nyomok belőle.
190 C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg el nem kezd pirulni.
A húst felszeletelem, mártással meglocsolom és a hercegnőburgonyával tálalom.
Ha a Ti tetszéseteket is elnyerte, kérlek szavazzatok
Autumnál!:)