.....már csak 12-őt kell aludni......
2011. október 27., csütörtök
2011. október 23., vasárnap
Cukormázas csokis-diós muffin
Igazi hűvös időre való léleksimogató ez a sütemény. Emellett persze még nagyon finom is:)
Lassan képes vagyok elhinni, hogy tél és karácsony is lesz még az idén, végre olyan arcát mutatja az idő, mint amit ebben az évszakban elvárok tőle.
Készülnek a karácsony tájt felhasználni szándékozott, likőrök, lekvárok. Szépen lassan jelentkezem is majd velük.
Addig is jöjjön a lélekmelegítő muffin.:)
Cukormázas csokis-diós muffin
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 6 dkg margarin
- 1 tojás
- 10 dkg tejcsoki
- 5 dkg étcsoki
- 15 dkg dió
- kb. 2 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 2 cl diólikőr/rum
- kb. 15 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
A dióból 18 negyedet félreteszünk. Elvileg egy fél dió kellene rá, de nálam 50 dióból 1 a sikerességi aránya, a fél dió kiszedésének, ezért negyedek kerülnek rá:)
A többi diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a fahéjjal.
A margarint nagyon lassú tűzön vagy vízfürdő fölött összeolvasztjuk a kétféle csokival, hozzáadjuk a diólikőrt/rumot.
A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk az olvasztott csokit.
Felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és a tejet. Viszonylag híg tésztát kell kapnunk.
Beleforgatjuk a diót.
A tésztával háromnegyedig töltjük a muffin tepsi mélyedéseibe helyezett papírkapszlikat.
170 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha megnyomjuk és rugalmas a teteje.
Nálam ebből a mennyiségből 18 muffin született, de ez függ a formák nagyságától.
A tojásfehérjét habverővel elkezdjük felverni és folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Annyira kell sűrűnek lennie, hogy könnyen kenhető legyen, de már ne folyjon le a muffin tetejéről.
A cukormázat rákenjük a kihűlt muffinokra és a tetejükre ültetünk, egy-egy negyed diót.
Díj Szilabitól
Szilabitól kaptam ezt a díjat, köszönöm szépen a kedvességét!:))))
Szilabi a kézimunka blogja mellett most már gasztro blogot is ír, menjetek nézzetek szét nála, érdemes!!!
2011. október 22., szombat
Játék Murphynél!!!
Szerintem nincs ember a földön, aki ne szeretne boldog tulajdonosa lenni egy Murphy által készített gyönyörűséges és különleges fülbevalónak.
Ehhez most semmi mást nem kell tenned, mint ellátogatni hozzá és részt venni a játékában, aztán pedig Fortunára bízni magad!
Aki játszani szeretne, katt gyorsan IDE!!!
2011. október 16., vasárnap
Mézeskalács ízű mini muffin az oviba
Szerintem nincs gyerek a földön, akit ne lehetne tejesen elvarázsolni egy mini muffinnal:)
Középső lányom csütörtökön lett négy éves. Az oviba ilyenkor saját készítésű dolgot szoktunk vinni, legalábbis mi:)
Tavaly már teljes sikert aratott, ez a törpe süti, cukormázzal színes cukrokkal. Idén szintén ez volt a koncepció, csak más ízekkel.
Az első elképzelésemben a baracklekkvárral töltés szerepelt, sajnos azt kihagytam a számításból, hogy nem rendelkezem papírkapszlikkal ehhez a formához, ezért csak az olajozás jöhetett szóba.
Így viszont a kifolyó baracklekvár teljesen egybekövült a formával, ezzel együtt lehetetlenné téve a muffinok kiszedését a tepsiből.
Alapos tepsi áztatás után, este nyolckor jött az újabb adag, immár végleges süti.
Mézeskalács ízű mini muffin
Hozzávalók:
/36 db/
- 30 dkg liszt
- 6 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg fehércsoki
- barna tortadara
- 2 ek olaj
A margarinos masszához felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. Viszonylag folyós tésztát kapjunk végeredménynek, ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá tejet.
A mini muffin tepsi mélyedéseit egy ecset segítségével kenjük ki olajjal. Még jobb, ha rendelkezünk papír kapszlikkal, akkor használjuk azt, lényegesen leegyszerűsíti a dolgunkat.
A mélyedéseket töltsük háromnegyedig tésztával és 170 C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt süssük őket készre.
Akkor jók, ha megnyomjuk és rugalmas a tetejük.
Mivel én nem rendelkeztem papír kapszlikkal, ezért a jól bevált módszeremet alkalmaztam a kiszedésükre.
Mikor még melegek, de már nem forrók, ez fogvájó segítségével körbe lazítgatom őket, majd óvatosan kifordítom.
Ha kihűltek, a tetejüket megmártjuk a vízfürdő fölött felolvasztott és olajjal elkevert fehércsokiban, majd megszórjuk a tortadarával.
Ezután gyönyörködünk a gyerekek elvarázsolt pillantásaiban és azonnal elfelejtjük, hogy este tízkor végeztünk a muffinnal:)
2011. október 4., kedd
Zellerkrémleves
Hihetetlenül egyszerű leves, én nagyon szeretem. A zeller finoman szólva is igen markáns zöldség, ezért aztán ehhez a leveshez elengedhetetlen a zeller nagy fokú szeretete.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
- 1 db zellergumó
- 1 dl tejföl
- 1 fej hagyma
- só
- bors
Mikor már puha, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt és botmixerrel összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, adunk még hozzá vizet. Visszatesszük a lángra és éppen csak addig melegítjük, míg fel nem rottyan.
Levesgyönggyel, pirított bacon kockákkal tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)