Foglalkoztat már a gondolat egy ideje, hogyan tudnám a régi gyümölcstorta ízt egy süteménybe átültetni. Meg sem gondoltam, hogy ennyire fog majd ízleni ami kikerekedik belőle. Persze a végeredmény már nem nagyon hajazott a gyümölcstorta ízére, gondolom a tök más arányok miatt, mégis nagyon sikeres kombináció lett:) Az öcsém gyors egymásutánban négyet nyomott be belőle. Az ő véleményére nagyon adok süti téren, imádom amilyen lelkesedéssel tudja magába tömni azt ami ízlik neki, és ismételgetni közben, hogy -Tesó ez nagyon finom:). Na meg azt is mikor valami nem nagyon jön be neki, de még véletlenül sem árulná el, csak udvariasan mismásol és közli, hogy köszöni szépen de nem éhes:)
Az alapja a klasszikus bögrés mákos süti másfélszeres adagja, és mák helyett dió van benne.
Pudingos kocka
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 tojás
- 1,5 bögre cukor
- 1,5 bögre liszt
- 1,5 bögre darált dió
- 1 bögre tej
- 3/4 tk szódabikarbóna
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
Puding:
- 1 cs vaníliás főzős pudingpor
- 1 cs karamellás főzős pudingpor
- 1 l tej
- 8 ek. cukor
A tetejére:
- 1 ü sárgabarack befőtt
- 1 cs Dr. Oetker Express színtelen tortazselé
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Majd felváltva hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet, végül a darált diót.
A tojáshabot óvatosan, határozott mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével beleforgatjuk.
Egy kb. 30X40 cm nagyságú tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalához nem kell raknunk semmit. Beleöntjük a tésztát és 180 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Az időt változhat, sütő függvénye. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már a közepébe szúrt tűt anélkül tudjuk kihúzni, hogy ne ragadjon rá semmi, akkor elkészült.
A tepsiben hagyjuk hűlni, majd egy késsel vágjuk körbe az oldalát, fordítsuk ki és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
Akinek van négyszögletes tortakerete az nagyon szerencsés, akinek nincs az se essen kétségbe. Egyszerűen abba a tepsibe tegye vissza a tésztát, amiben sütötte és körben hajtson neki alufóliából egy keretet, hogy könnyebben le tudja majd választani a pudingot és a zselatint a széléről.
A tojáshabot óvatosan, határozott mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével beleforgatjuk.
Egy kb. 30X40 cm nagyságú tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalához nem kell raknunk semmit. Beleöntjük a tésztát és 180 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Az időt változhat, sütő függvénye. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már a közepébe szúrt tűt anélkül tudjuk kihúzni, hogy ne ragadjon rá semmi, akkor elkészült.
A tepsiben hagyjuk hűlni, majd egy késsel vágjuk körbe az oldalát, fordítsuk ki és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
Akinek van négyszögletes tortakerete az nagyon szerencsés, akinek nincs az se essen kétségbe. Egyszerűen abba a tepsibe tegye vissza a tésztát, amiben sütötte és körben hajtson neki alufóliából egy keretet, hogy könnyebben le tudja majd választani a pudingot és a zselatint a széléről.
A sárgabarackot felkockázzuk, a levét félretesszük a zselatinhoz.
A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd ha már majdnem forr, állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingporos tejet. Hagyjuk felforrni, majd rögtön a tészta tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta. A felkockázott sárgabarackokat elosztjuk a tetején és egy kicsit belenyomkodjuk őket.
A tortazselé csomagolásán található használati utasítás szerint elkészítjük a zselét. Víz helyett használjuk hozzá a befőtt levét és ha szükséges egészítsük ki vízzel a mennyiséget. Használhatunk sima tortazselét is, ha a kicsi zacskósat vesszük akkor kettőt használjunk. Nekem ez az express nagyon bejött, sokkal kevesebb macera volt vele. Öntsük a puding tetejére és legalább két-három órát hagyjuk hűtőben dermedni.
Szeletelés előtt óvatosan válasszuk le az alufólia falakat, vagy kapcsoljuk le a keretet és szeleteljük fel a sütit.