Mr. Mézeskalács óhajára kezdtem el receptet keresni, miután erősen szorgalmazta, hogy csinálhatnék valami olyan diós sütit, mint a nagymamája régen. Ez egy kicsit más stílusban készült, de ízre nagyon ott van. Idén rengeteg dióval örvendeztetett meg minket a diófa, úgyhogy biztosan nem ez volt az utolsó alkalom idén, hogy ilyet sütöttem:)
A recept innen van.
Diós kifli
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 2 tojás
- 6 dkg porcukor
- kb. 1 dl tej
Töltelék
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
A forgatáshoz porcukor
A töltelékhez a diót, tejet, cukrot, citromhéjat összeforraljuk és alacsony lángon, kevergetve addig "főzzük", míg a színe nem kezd el sötétedni. Ezután félre tesszük hűlni.
A lisztet a sütőporral, a margarinnal és a cukrokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet és a tojást és összegyúrjuk.
Négy részre osztjuk a tésztát. Egyenként 1-2 mm vastag, kör alakú lappá nyújtjuk. A diós krém egynegyedét elkenjük rajta, majd 18 cikkelyre vágjuk.
A szélesebbik végétől feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk hűlni 3 percig, majd még melegen forgassuk porcukorba.
Nem egy romlékony süti, jól bírja a tárolást és két három nap múlva is ugyanolyan finom. (Kemény egy darab maradt a teszteléshez:)
A lisztet a sütőporral, a margarinnal és a cukrokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet és a tojást és összegyúrjuk.
Négy részre osztjuk a tésztát. Egyenként 1-2 mm vastag, kör alakú lappá nyújtjuk. A diós krém egynegyedét elkenjük rajta, majd 18 cikkelyre vágjuk.
A szélesebbik végétől feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
Hagyjuk hűlni 3 percig, majd még melegen forgassuk porcukorba.
Nem egy romlékony süti, jól bírja a tárolást és két három nap múlva is ugyanolyan finom. (Kemény egy darab maradt a teszteléshez:)