A Blogkóstoló 12. fordulójánál járunk, házigazdánk teller-cake a Torták és más finomságok blog szerzője. Köszönöm a fáradozását és kitartást kívánok Neki a minden bizonnyal igen melós összefoglaló elkészítéséhez:) Ha létezik még esetleg valaki aki nem hallott erről a játékról, megtalálhatja a születését a Főzök-sütök-mosogatok blogon.
Ebben a fordulóban a számomra kijelölt blog a fromJuci lett. Azon már meg sem lepődtem, hogy a bőség zavarával találtam szemben magam:) Általában (mint a blogomról is látszik) az édességek ragadják meg a figyelmemet, de ezúttal máshogy történt. Mikor elolvastam a recept címét rögtön tudtam, hogy ezt a kaját a családomnak teremtették:) Mr. Mézeskalács igen hálás volt érte, hogy sütemény helyett ez készült, a legcseppebb gyerek, pedig kijelentette, hogy ilyet mindenképpen főzzek máskor is.
Fogok...nem kevésszer:) Juci, nagyon hálás vagyok anyukádnak és nagymamádnak amiért megismertettek Téged ezzel a recepttel és ezáltal eljuthatott hozzánk is!:)
Juci receptjét itt találjátok. Látogassátok Őt bőszen, megéri!!!:)
Szabolcsi káposztás bableves csülökkel
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyúkáposzta
- 25 dkg tarkabab (száraz)
- 1 kisebb füstölt csülök (nálam cirka 1,5 kg:)
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 10 szem feketebors
- egy csipet egész kömény
- 2 ek. zsír
- pirospaprika
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só, cukor, ecet
Első körben a csülköt feltettem hideg vízben, beletettem a borsot, köményt, babérlevelet, a 2 gerezd fokhagymát, és az egyik hagymát egészben (megpucolva). Jó esetben a babunk ilyenkor már egy éjszakát ázott, nekem most csak addig míg a csülköt főztem. Mikor a csülök majdnem teljesen puha kivesszük a vízből és hagyjuk kezelhetőre hűlni.
Mivel Mr. Mézeskalács igen hárklis a szemes borssal való véletlen összefutásra, ilyenkor én a levet átszűröm.
A babot beletesszük a csülök főzővizébe és addig főzzük, míg majdnem teljesen puha lesz.
Innentől már teljesen Juci receptje alapján folytak a dolgok:) A csülköt kicsontozzuk és nagyobb kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a babhoz.
A másik hagymát felkockázzuk és a zsíron megpirítjuk, majd átforgatjuk a felaprított fokhagymával is. Beleszórjuk a kinyomkodott káposztát és megpároljuk.
Ezután a káposzta is belekerül a babhoz és a csülökhöz és addig főzzük míg minden puha nem lesz.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és a pirospaprikával, majd a levesből merünk bele egy keveset. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a levesbe, forralunk rajta egyet és kóstolás után szükség szerint ízesítjük még sóval, cukorral, ecettel.
Azután pedig pukkadásig esszük magunkat belőle, és jól eltesszük a receptet, mert biztosan sokszor szükségünk lesz még rá:)