Középső lányom négy éves lett. Nem tartott kevés ideig míg kitalálta milyen tortát szeretne, igen fontos téma ez neki:) Nehéz volt választani a szebbnél szebb torták közül.
Végül a döntés Micimackóra esett, persze nem magában, hanem komplett az egész mesére:)
Én már itt tudtam, hogy a figurákat nem én fogom legyártani, abban nem lett volna semmi köszönet:) Én csak a környezetükért feleltem.
Csepp csajom első reakciója mikor meglátta a tortát:
-Lehagytad róla Nyuszit!!!
Egy pillanatra sem esett kétségbe, a húgával karöltve legyártották Nyuszit.
Ő az Füles előtt, közel a gombához, hogy abból is tudjon enni:) Nem messze tőle hátrébb az a kék gubics, szintén Nyuszi, legkisebb lányom megmunkálásában:)
Azt hiszem megfertőztem őket:)))
Tejszínes máktorta, túróval és meggyel
Hozzávalók:
Tortalaphoz:
Mint mindig most is
Kiskukta receptje
25 cm átmérőjű tortaformához
- 150 g cukor+60 g a habba
- 263 g liszt
- 1,15 dl tej
- 1,15 dl olaj
- 3 tojás
- 3/4 cs sütőpor
A túrós töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 20 dkg meggy
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2-2,5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 ek. zselatin
Díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- 2 ek. cukor
- 1 cs habfixáló
A tortalaphoz, a tojások sárgáját, a tejet, az olajat és cukrot egy tálba tesszük. A tojások fehérjét félkemény habbá verjük, majd a 6 dkg cukrot lassan hozzá adva, addig verjük míg teljesen kemény nem lesz.
A tejes masszát épphogy összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Még bekapcsolás nélkül (ellenkező esetben beterítenénk mindent liszttel) a robotgéppel nagyjából elkeverjük, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük a masszát.
Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A tortaforma aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk, az oldalával nem csinálunk semmit, így könnyebben tud a tészta kapaszkodni.
A tésztát a formába töltjük és a széleit körben fakanállal felhúzgáljuk a forma oldalára.
Előmelegített sütőben 170 C-on addig sütjük míg a bele szúrt tűt, fogvájót tisztán nem húzzuk ki belőle.
Kevés ideig hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a formából és rácson hűtsük ki teljesen.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a meggyet. Alaposan összekeverjük. Ha kevésnek találnánk a cukrot, korrigáljuk kedvünkre a mennyiségét.
A mákot lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, feltesszük melegedni a gázra és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Forraljuk össze alaposan. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy ne legyen híg a végeredmény, nagyjából olyannak kell lennie, mint a bejgli tölteléke. A cukrot mennyiségét ízlésünknek megfelelően változtathatjuk.
A máktöltelékhez verjük föl a tejszínhabot. A zselatint áztassuk be 2 ek. vízbe, majd alacsony lángon olvasszuk föl, de ne forraljuk. Gyorsan forgassuk bele a kihűlt mákba, majd óvatosan forgassuk hozzá a tejszínhabot is. Tegyük hűtőbe.
A tortalapot vágjuk három lapra. Az alsót kenjük meg a túrós töltelékkel, helyezzük rá a középső lapot, erre kenjük a mákos tölteléket, majd fedjük le az utolsó lappal.
Költöztessük hűtőbe legalább 3-4 órára.
Tálalás előtt, verjük föl a tejszínhabot a habfixálóval és a cukorral, majd kenjük vele körbe a tortát.