Hannkánál találkoztam ezzel a recepttel. Rögtön szívembe zártam:) Hannka bejegyzésénél a kommenteket olvasva megütötte a szemet Chef Viki hozzászólása, amiben arról írt, hogy ő birsalmával készítette el. Na rögtön össze is gyúrtam a kettőt:) Én mint fahéj imádó kicsit túlzásba estem a fűszerezésével, ennek az lett a következménye, hogy utána még hígítanom kellett pálinkával:) Lentebb már azt a fűszer mennyiséget írom ami a mi ízlésünknek a megfelelő lett volna:) Nagyon jót tesz neki az érés. Mivel még tavaly télen készítettem és a spajz egy eldugott szegletében elhelyezve sikerült "elfeledkeznem" róla, így volt szerencsém kóstolni fél éves érés után is. Persze ennyi időt nem kell várni a fogyasztással, de én mindenképpen javasolnám, hogy egy-két hónapig hagyjuk békében....meghálálja.
Sült birs-alma likőr
Hozzávalók:
- 3 db birsalma
- 3 db savanykás alma
- 2 egész fahéj
- 10 db egész szegfűszeg
- 10 ek. barnacukor/sima (én simával készítettem, mert az volt, a barna viszont ad egy izgalmas karaktert az ízének)
- 1 db csillagánizs (Lidlben sikerült találnom)
- 1 l pálinka ( almával biztosan tök jól harmonizálnak az ízek, de nekem csak törköly volt. Aki házi pálinka híján van, nyugodtan készítheti vodkával)
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel.
180 C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Ha kihűlt, nagyobb befőttes üvegbe tesszük és felöntjük a pálinkával és lezárjuk.
Két héten keresztül naponta összerázzuk.
Két hét után leszűrjük. Javaslom a teafiltert vagy több réteg gézt, hogy az apró szemcséket is ki tudjuk küszöbölni.
Ezután a spajz egy sötétebb, nyugodt szegletébe száműzzük és elfeledkezünk róla legalább egy hónapra.
Milyen jó, hogy megfeledkeztél róla, el tudom képzelni, milyen finom lehet így, tovább érve! :) Pláne birsalmával készítve! :)
VálaszTörlés:) A birsalma íze nagyon kellemesen megbolondítja és tényleg nagyon igaz, hogy az idő jót tesz a likőröknek, szépen teljesedik az ízük érés közben. Ezer köszönet a receptért!:)
Törlésnekünk a 2 hetes érés után még nagyon erős volt,így felöntöttem cukorsziruppal és most várjuk a csodát. :)
VálaszTörlésJót fog tenni neki a várakozás. Álltában szelídül az íze sokat:)
Törlés