2011. június 19., vasárnap

Ribizlidzsem vaníliával és pálinkával bolondítva



Még soha  nem főztem ribizliből dzsemet, most is csak azért, mert rengeteg volt keresztapuéknál a bokron, és véletlenül sem szerettem volna, hogy kárba vesszen.

Nem mondom voltak gyenge pillanataim a szedése, majd a szemezése közben, de a végeredmény egy csöpp kétséget sem hagyott, hogy minden pillanat "szenvedés" megérte. Ez lesz az a dzsem amire hihetetlen módon vigyázni fogok, hogy minél tovább élvezhessük!:)

Szívből ajánlom mindenkinek, aki rendelkezik minimális türelemmel, hogy egyszer főzzön ribizlidzsemet, mert meg lesz őrülve érte.

Ribizlidzsem vaníliával és pálinkával bolondítva

Hozzávalók:
  • 1,2 kg leszemezett piros ribizli
  • 50 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 cl pálinka
  • 1 cs 2:1-ben  zselésítő (nálam Haas)
Már az elején szeretném leszögezni, hogy távol álljon tőlem a dzsemesítők reklámozása. De mióta volt szerencsém tapasztalni, hogy igen különbözően tudnak viselkedni zselésítés és cukor igény terén, ezért inkább szeretném mindig  elmondani, hogy én melyiket használtam, mert csak így tudom biztosan garantálni, hogy a megadott mennyiségek tényleg működnek. Jelenleg azért ezt használtam, mert anyósomnak feleslegben volt, és megajándékozott vele:)

A leszemezett, alaposan átmosott ribizlit, botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű tésztaszűrőn átpaszíroztam, hogy kiküszöböljem a magokat. (Legelső málna befőzésem alkalmával ezt a műveletet mellőztem és mondhatom meglehetősen kellemetlen volt, hogy egy egy kanál dzsemben több mag volt fellelhető mint dzsem:))
Ha nem szeretnénk szűrővel szöszölni, használhatjuk a tekerős paradicsom paszírozót is.

Az átpaszírozott ribizlit összekeverem a zselésítővel, beledobok egy fél rúd vaníliát amit hosszában ketté vágtam és nagy lángon felforralom, hozzáadom a cukrot és öt percig forralom.
Soha nem szoktam sok cukrot használni a dzsemekhez, mert azt szeretem, ha inkább a természetes íze érvényesül a gyümölcsnek, ezért mindig kóstolom készítés közben és ez alapján adom hozzá a cukrot.
Én is meglepődtem, hogy a ribizli megkívánta a fél kiló cukrot.

A forró dzsembe belekeverem a pálinkát, kihalászom a vaníliarudat és még forrón teljesen tiszta üvegekbe töltöm. Rátekerem a kupakot és fejre állítom őket 5 percre.

Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!!! Pár év múlva talán lesz annyi termés a fámon,hogy én is készíthessek. Linzerbe és jó kis házi linzerbe is a ribizli lekvár az igazi!!!

    VálaszTörlés
  2. jujj, annyira finom a "birizli"-ből készült lekvár. olyan kiöregedettek a bokraink, utánpótlást rég nem próbáltunk.
    annyira megkívántam, s olyan sok sütihez passzol a savanykás íze miatt.
    vigyázz is rá, kár csak "úgy" felnyalni. bár finom, az kétségtelen.

    VálaszTörlés
  3. A háznál egy kis különlegesség, a háziasszonyt dicséri, ezért megéri "szöszmötölni "vele.
    Ügyesen készítesz lekvárt,dzsemet én is hasonló módszert alkalmazok.Köszi , hogy hoztad az elfeledett ribizlit.

    VálaszTörlés
  4. MrsSame!
    Köszönöm szépen!:) Érdekes, még soha nem ettem linzert ribizli lekvárral, nálunk mindig házi baracklekvárral készült, de nagyon jó hangzik, feltétlenül ki fogom próbálni! Imádom a linzert!:))

    4Gyerek!
    Igen, nagyon nagyon finom! Nálunk sajnos korlátozott a kert szélessége, ezért nagyon okosan kell telepíteni, de keresztapu kertje nagyon kapóra jön:) A sógorom minden alkalommal, mikor meglátogat minket, "házi ellátmánnyal" (szörp, dzsem, befőtt) felszerelkezve tér vissza Pestre. Mindig mosolyogni szoktam rajta, mikor azt mondja a telefonba, hogy csak egy-egy kanállal mer enni a dzsemekből és már csapja is be a hűtőt, mert fél, hogy gyorsan elfogy. Na, most már megértem:))

    Baratella!
    Imádok "szöszmötölni"! Én ezekben a dolgokban valósítom meg magam. Hihetetlen jó érzés valami olyat alkotni, amivel a természet ajándékait őrizhetem meg és nem mellesleg örömet szerezhetek a családnak.
    Köszönöm, én azt szeretem ebben a módszerben, hogy megmarad a dzsemek gyümölcsössége.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...