kép forrása: http://tarjanestarsa.hu/termekeink/
Mostanra már teljesen tanácstalan vagyok, ezért is írom ezt a bejegyzést. Szeretnélek megkérdezni benneteket, ti mit tudtok a citromsav forralásáról?
Már a bodzaszörpnél is igen nagy fejtörést okozott a dolog.
Vannak emberek, akik szerint nem szabad forralni a citromsavat, mert.....igazából fogalmam sincs miért nem.
Nagyon sok receptben viszont azzal együtt forralják be a szörpöt.
Kérlek szépen mondjátok el nekem, ti mit tudtok a dologról, mert szeretnék kipróbálni egy pár szörp receptet, de nem igazán akarok nekikezdeni amíg nem tudom mi a helyzet.
Az egyik adag bodzaszörpömnél kihagytam a citromsavat, és összeforraltam a szörpöt, mert én ezt elég fontos mozzanatnak gondolom az eltarthatóság szempontjából. Borzasztóan édes lett, úgyhogy minden üveg bontása után savanyítani kell a szörpöt:)
Légyszi légyszi segítsetek rajtam!!!!:))))
Szerintem egész nyugodtan forrald, abból indulok ki, hogy gyerekkoromban ezzel ittuk a teát, ami tűzforró volt és semmi baja nem lett a teának, citromos íze volt. Akkoriban nem lehetett citromot kapni csak évente egyszer karácsony előtt, és nem volt olympos citromlé sem, ami szerintem egyébként szintén citromsavval
VálaszTörléskészül:-)
Én mindig forralom, úgy teszem el a bodzát(idén is így készült). Még sosem lett tőle baja, úgyhogy szerintem nyugodtan...
VálaszTörlésA citromsavat lehet forralni, semmi baja nem lesz. Ha cukorral forralod, jó eséllyel invertcukrot kapsz, jó lesz fagyiba, süteménybe.
VálaszTörlésMásrészt ha a bodzát forralod, elveszted az ízaromák jó részét.
A bodzaszörpöt kellő mennyiségű cukorral, citromsavval, citrommal, mézzel hőkezelés nélkül is lehet tartósítani.
Én már írtam neked a bodzaszörpnél is, hogy fura mellékíze és szaga lesz a felforralt citromsavas szörpnek. Én nem tudom meginni, van, akit nem zavar.
VálaszTörlésÉn kb 60-70 fokig - gyöngyözésig - melegítem a bodzaszörpöt, így megőrzi minden aromáját, illatát, ízét, viszont a baktériumok, gombák, ilyesmik elpusztulnak. Mikor visszahűlt, akkor keverem bele a citromsavat, és utána teszem csírátlanított üvegekbe. A rendkívül elhanyagolt kikocskaja.blogspot.com címen található receptes blogomba éppen írtam a csírátlanításról a múlt héten :) Így, ha elég cukor van benne, nem romlik meg. (egy liter vízhez több, mint egy kiló cukor megy nálam)
Egyébként én úgy tudom, a virágokat megmosni sem szabad, mert pont a virágportól lesz olyan az íz, amilyen. De ennek még nem néztem utána, csak így tanultam az ősöktől :)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy időt szánt rá, hogy segítsen nekem!!!:))))) Nagyon hasznosak voltak az infók, köszönöm szépen!!!:)))))
VálaszTörlésIndulhat a szörpgyártás:)))
Hát ha segít, akkor pl. mentaszörpben én forraltam. 15 percen keresztül.
VálaszTörlésBodzából van olyan recim, hamarosan a blogon is lesz, amihez nem kell forralni. Rengetegen vitték már azt a bodzareceptem, szal ajánlani tudom. 2-3 nap, s felkerül (fotózni kéne).
4Gyerek!
VálaszTörlésKöszi! Nálam is a mentaszörp lesz a következő project:) Várom a bodzaszörpödet!:)