Még soha nem főztem ribizliből dzsemet, most is csak azért, mert rengeteg volt keresztapuéknál a bokron, és véletlenül sem szerettem volna, hogy kárba vesszen.
Nem mondom voltak gyenge pillanataim a szedése, majd a szemezése közben, de a végeredmény egy csöpp kétséget sem hagyott, hogy minden pillanat "szenvedés" megérte. Ez lesz az a dzsem amire hihetetlen módon vigyázni fogok, hogy minél tovább élvezhessük!:)
Szívből ajánlom mindenkinek, aki rendelkezik minimális türelemmel, hogy egyszer főzzön ribizlidzsemet, mert meg lesz őrülve érte.
Ribizlidzsem vaníliával és pálinkával bolondítva
Hozzávalók:
- 1,2 kg leszemezett piros ribizli
- 50 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília
- 2 cl pálinka
- 1 cs 2:1-ben zselésítő (nálam Haas)
A leszemezett, alaposan átmosott ribizlit, botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű tésztaszűrőn átpaszíroztam, hogy kiküszöböljem a magokat. (Legelső málna befőzésem alkalmával ezt a műveletet mellőztem és mondhatom meglehetősen kellemetlen volt, hogy egy egy kanál dzsemben több mag volt fellelhető mint dzsem:))
Ha nem szeretnénk szűrővel szöszölni, használhatjuk a tekerős paradicsom paszírozót is.
Az átpaszírozott ribizlit összekeverem a zselésítővel, beledobok egy fél rúd vaníliát amit hosszában ketté vágtam és nagy lángon felforralom, hozzáadom a cukrot és öt percig forralom.
Soha nem szoktam sok cukrot használni a dzsemekhez, mert azt szeretem, ha inkább a természetes íze érvényesül a gyümölcsnek, ezért mindig kóstolom készítés közben és ez alapján adom hozzá a cukrot.
Én is meglepődtem, hogy a ribizli megkívánta a fél kiló cukrot.
A forró dzsembe belekeverem a pálinkát, kihalászom a vaníliarudat és még forrón teljesen tiszta üvegekbe töltöm. Rátekerem a kupakot és fejre állítom őket 5 percre.
Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Nagyon jól néz ki!!! Pár év múlva talán lesz annyi termés a fámon,hogy én is készíthessek. Linzerbe és jó kis házi linzerbe is a ribizli lekvár az igazi!!!
VálaszTörlésjujj, annyira finom a "birizli"-ből készült lekvár. olyan kiöregedettek a bokraink, utánpótlást rég nem próbáltunk.
VálaszTörlésannyira megkívántam, s olyan sok sütihez passzol a savanykás íze miatt.
vigyázz is rá, kár csak "úgy" felnyalni. bár finom, az kétségtelen.
A háznál egy kis különlegesség, a háziasszonyt dicséri, ezért megéri "szöszmötölni "vele.
VálaszTörlésÜgyesen készítesz lekvárt,dzsemet én is hasonló módszert alkalmazok.Köszi , hogy hoztad az elfeledett ribizlit.
MrsSame!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:) Érdekes, még soha nem ettem linzert ribizli lekvárral, nálunk mindig házi baracklekvárral készült, de nagyon jó hangzik, feltétlenül ki fogom próbálni! Imádom a linzert!:))
4Gyerek!
Igen, nagyon nagyon finom! Nálunk sajnos korlátozott a kert szélessége, ezért nagyon okosan kell telepíteni, de keresztapu kertje nagyon kapóra jön:) A sógorom minden alkalommal, mikor meglátogat minket, "házi ellátmánnyal" (szörp, dzsem, befőtt) felszerelkezve tér vissza Pestre. Mindig mosolyogni szoktam rajta, mikor azt mondja a telefonba, hogy csak egy-egy kanállal mer enni a dzsemekből és már csapja is be a hűtőt, mert fél, hogy gyorsan elfogy. Na, most már megértem:))
Baratella!
Imádok "szöszmötölni"! Én ezekben a dolgokban valósítom meg magam. Hihetetlen jó érzés valami olyat alkotni, amivel a természet ajándékait őrizhetem meg és nem mellesleg örömet szerezhetek a családnak.
Köszönöm, én azt szeretem ebben a módszerben, hogy megmarad a dzsemek gyümölcsössége.