2011. március 8., kedd

Krémsajtos-tarjás kifli



Mostanában pozitív irányba lendült kapcsolatom a kelt tésztákkal. Már itt is kitértem rá, hogy valamiért mindig szerencsétlen voltam hozzá. Szinte soha nem lett olyan a végeredmény, amilyet szerettem volna. A pogácsákkal már sikerült összebarátkoznom, azok már úgy mennek, ahogy kell. A kakaós kalács és a mákos, diós kalács  kivételt képeznek, azokkal semmi gondom nem volt. De itt be is fejezhetem a felsorolást, ezen kívül szinte minden kelt tésztába belebuktam.

Azt utolsó pár kelt tésztás próbálkozásom, viszont fenomenális lett. Nem tagadom, én lepődtem meg a legjobban:) Persze rögtön el kezdett foglalkoztatni, a kérdés, hogy ugyan mi történhetett így hirtelen. Aztán rájöttem. Semmi ördöngösség nincs benne, a kenyérsütő a megfejtés.

Ugyanis idő hiányában kényelmesebbnek tűnt, hogy beleöntözzek minden hozzávalót és azzal dagasztassam be. Kelni már a kelesztő tálamba raktam át. Úgy is fűtünk, teljesen feleslegesnek tartottam a kenyérsütőt járatni a kelesztéshez.

Úgy látszik eddig nem voltam kellően alapos a dagasztásnál, a kenyérsütő pedig megdolgozza a tésztát rendesen.
Kíváncsi vagyok folytatódik e a sikerszéria, ha igen igazoltnak tekintem a feltevésemet. A sikerélmények után már egy kicsit bátrabban kezdek bele ilyen receptekbe..)

A recept a szomszédasszonyomtól származik, csak ő kolbászt rak bele tölteléknek.


Krémsajtos-tarjás kifli

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 dl olaj
  • 1 ek só
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
Töltelék:
  • 15 dkg főtt füstölt tarja
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • curry
  •  bors
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg sajt
A tészta összes hozzávalóját beleöntöttem a kenyérsütőbe. Először a folyékonyakat, utána a szilárdakat és a tetejére rámorzsoltam az élesztőt. Összedagasztattam a géppel. Kenyérsütő hiányában nyugodtan dagaszthatjuk kézzel vagy robotgép dagasztóspiráljával. Aki szeret biztosra menni, az nyugodtan futtassa fel az élesztőt, én nem szoktam és eddig még mindig működött a dolog.

A tésztát áttettem a kelesztőtálba és meleg helyen 40 percig hagytam kelni.

Kétfelé vágtam és kör alakúra kinyújtottam.
12 cikkre vágtam. Legközelebb 16 cikkre fogom, mert úgy "falatnyibbak" lesznek a kiflik.



A tarját 24 darabra vágtam, a krémsajtot pedig ízesítettem sóval, borssal és curryvel. (Curry mániás vagyok:)
Ezután minden cikkre raktam egy teáskanál krémsajtot és egy darab tarját.



A szélesebb felétől feltekertem a kifliket és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket.


Mindegyiket megkentem tojássárgájával és reszel sajtot tettem a tetejükre.


Előmelegített sütőben 190 C-on 10-15 percig sütöttem. Pontos időt nem igazán tudok mondani, mert elfelejtettem figyelni az órát.:) Addig sütöttem őket, míg szép színük nem lett.






Nagyon puha és könnyű, ugyanakkor mégis roppanós a sajt miatt. Fenséges!!!

9 megjegyzés:

  1. Mézeskalács!
    Nagyon guszta:-)
    Én is csak néhány éve kötöttem barátságot a keltésztával:-))

    VálaszTörlés
  2. :) hasonlóra jár az agyunk, mert tegnap én is szinte ugyanezt készítettem (csak kockasajttal és csemege karajjal). Fel is tettem már a blogba reggel. Imádjuk!

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye!
    Köszönöm szépen! Én nagyon remélem, hogy tartós lesz ez a barátság!:)

    Mónika!
    Ez nagyon jó!!! Megnéztem a kiflidet, tényleg nagyon egy felé gondolkodtunk:))) Nekünk is nagyon bejött!

    VálaszTörlés
  4. I love kelt tészta :-)) Mesések ezek a kiflik!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, nincs jobba kelt tésztánál

    VálaszTörlés
  6. Chef Viki!
    Köszi! Hát igen, a kelt tészta szeretetével minden rendben volt, a kivitelezésével már annál kevésbé:)))

    Bianka!
    Nagyon köszönöm! Mindig elvarázsol, ahogy a tészta alakul:)

    VálaszTörlés
  7. Ezek a kiflik is biztosan finomak, de ha megnézem a lenti csokikat, egyszerűen varázslatosak, és a képek!!!!

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Nagyon köszönöm! Hát, igen a csokik rekord idő alatt tűntek el:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...