2011. március 22., kedd

Aranygaluska


Gesztenye teljesen elvarázsolt az aranygaluskájával. Valahogy mindig bonyolultabbnak gondoltam volna az elkészítését. Mikor elolvastam a receptet, az járt a fejemben, hogy talán megpróbálkozhatnék vele. Aztán meginterjúvoltam Mr. Mézeskalácsot, hogy megsüssem-e és ő igent válaszolt. Na ezen először is teljesen megdöbbentem, aztán pedig rohamléptekben hozzákezdtem, mert ha ő egy édességre azt mondja, hogy szeretne enni belőle, az maga a csoda.

Biztosan nem utoljára készült, mert eszméletlen finom lett és ahhoz képest, hogy mennyire rettegtem az elkészítésétől, teljesen simán ment minden.

Teljes egészében Gesztenye receptjét használtam, amit most le is írok ide, hogy akármikor elővehessem, ha hites uram óhajtaná.:) Nagyon szépen köszönöm Gesztenyének a receptet.




Aranygaluska

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 3 dl tej
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • pici tejszín (nálam tej)
Töltelék:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
Vaníliasodó:
  • 1/2 l tej
  • 3 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek liszt
  • fél citrom reszelt héja
A langyos tejbe egy kanál cukrot teszünk és felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és bedagasztjuk. Most is az egyszerűbb megoldás mellett döntöttem és a kenyérsütő géppel dagasztattam be a tésztát, majd hagytam benne megkelni. Nekem nem kellett bele mind a 3 dl tej, úgy túl lágy lett volna, de gondolom ez teljesen liszt függő.

A megkelt tésztát kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tésztadarabokat olvasztott vajba forgatjuk és olajjal kikent sütőtálba rétegezzük a cukorral elkevert dióval. A felső sor csak tészta legyen.

Hagyjuk kelni még 45 percet.
Lekenjük kevés tejszínnel (nálam most tejjel) elkevert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 170 C-on 35-40 percig sütjük.

A vaníliasodóhoz a cukrot elkeverjük a tojássárgájákkal, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, liszttel, majd felengedjük a tejjel és gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Utána pedig mind mind megesszük:)

    7 megjegyzés:

    1. Jól néz ki az aranygaluskád! Még én sem próbáltam soha, igaz kétlem, hogy az én uram megenné...
      Vittem a receptedet!

      VálaszTörlés
    2. Mázeskalács!
      Örülök, hogy sikerült:-)))
      Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog?
      Nagyon guszta.
      Vanília sodót is készítettél hozzá?

      VálaszTörlés
    3. Csodaszép aranygaluska, mindkettőtöknek gratulálok! Már készülök egy ideje aranygaluskát készíteni, igaz én borsodót akarok hozzá készíteni, de az alap recept Gesztenye receptje lesz! :)))

      VálaszTörlés
    4. Fincsinek látszik és biztos az is lett.
      Na az én párom amilyen édesszájú, ezt hamar befalná és követelné, hogy újra, meg újra készítsem el.
      Meggondolandó???

      VálaszTörlés
    5. Mónika!
      Megéri kipróbálni, mert nagyon finom. Legfeljebb Te eszed meg az egészet:)

      Bianka!
      Ugye? Mi is:)

      Gesztenye!
      Köszönöm! Készítettem hozzá vanília sodót is csak azt elfelejtettem lefényképezni.:)) Egyébként elbújva ott van a kancsóban. Egyébként ez volt a legfinomabb vanília sodó amit menzás korom óta ettem. Nagyon köszönöm mindkét receptet:)

      Nem vagyok mesterszakács!
      Köszi! Borsodóval is fantasztikus lehet!:)

      Baratella!
      Úgy a legjobb érzés főzni, ha van aki rögtön megeszi:) Ennél nagyobb elismerés nem kell:) Úgyhogy hajrá, hagy örüljön az emberke:)

      VálaszTörlés
    6. Nem tudom, kaptál -e ilyen elismerést, de én most küldök egyet Neked!:)

      VálaszTörlés

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...