2011. március 31., csütörtök

Ibolyakrémes mini muffin





Elérkezett az idő, hogy debütáljon a múlthéten készített ibolyás cukor.

Igen nagy érdeklődéssel rázogattam nap mint nap, és nagyon vártam, hogy végre elkészültnek nyilváníthassam.
A szirmok másnapra minimálisan megnedvesítették a cukrot. Nem állt tömbbe, csak épp annyira lett nedves, hogy itt-ott megtapadt az üveg falán.
A szirmok színében nem igazán véltem felfedezni sok változást, elég jól megtartották a színüket.
Az illatát annyira nem találtam csábítónak, viszont az íze az teljesen rendben volt.(Végül is enni fogjuk, nem szagolgatni:)

Sajnáltam volna kiszitálni a cukor közül a szirmokat, viszont nem is akartam egyben benne hagyni őket. Megfogadtam Tücsök Bogár tanácsát, aki egy régi szakácskönyvben azt olvasta, hogy le szokták darálni, vagy mozsárban összetörni.

Én kávédarálón daráltam át. Nem lett belőle porcukor, pont a nedvessége miatt, viszont a szirmok átalakultak benne pöttyökké. Teljesen olyan lett mint a házi vaníliás cukor, csak ebben lilák lettek a pöttyök.:)

Jelenleg egy kis adagot kiterítettem száradni, nem mertem mindet, mert félek, hogy a levegőn esetleg sokat veszít az aromájából. Ő lett a teszt adag, mire kiszárad, kiderül, hogy az íz rovására megy e a szárítás.

Nincs erőteljes íze, inkább olyan kellemes aromája van, de nekem ez így pont elég, kicsit féltem tőle, hogy túl tömény lesz.



Nem tudom ki hogy van vele, de engem teljesen elvarázsolnak a mini muffinok. Icipici, gyönyörű, úgy tökéletes, ahogy van.:)
Pontosan ezért találtatott méltónak az ibolyás cukor felavatására.

A muffinhoz a szokásos muffin tésztámat használtam, csak a mini méret miatt feleztem az adagot. Így pont egy 24 db-os mini muffin tepsire elég.



Ibolyakrémes mini muffin

Hozzávalók 24 db-hoz:
  • 3 dkg margarin
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 1/2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • egy elkevert tojás fele :)
  • kb. 1 dl tej
A krémhez:
  • 1 nagy doboz tejföl (450 g)vagy 250 g mascarpone
  • 3 ek ibolyás cukor
  • 24 db ibolya
Csináltam már házi krém sajtot tejföl lecsöpögtetésével, idő hiányában ennek a turbó változatát  készítettem most a krém alapjául.
Aki nem szeretne vele kínlódni, nyugodtan vegyen mascarponét helyette.

A tejfölt egy tiszta textil zsebkendőbe borítottam, összecsomóztam a csücskeit és fellógattam egy lábas fölé a konyhában. Így hagytam csöpögni 2 órát, majd zsebkendőstől áttettem egy szűrőbe. A gyorsabb csöpögés érdekében súlyt tettem rá. Jelen esetben egy zárt üveg meggybefőttet. Szűrőstől visszatettem a lábas fölé és nyugton hagytam még egy órát.

A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot kikevertem. A lisztet és a sütőport összekevertem és felváltva a tejjel a tojásos masszába dolgoztam. Viszonylag folyós tészta lesz a végeredmény.

A muffin tepsi mélyedéseit egy ecset segítségével vékonyan kikentem olajjal és mindegyiket háromnegyedéig töltöttem a tésztával.
180 C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütöttem. Akkor van kész, ha megnyomjuk és rugalmas a teteje.

Picit hagytam hűlni, majd egy fogvájóval körben meglazítottam a muffinokat és így teljes épségben ki tudtam őket emelni a mélyedésekből. Tapasztalatom szerint nagyon nem jó őket hagyni benne kihűlni, mert akkor igen nehéz kiszedni. Akinek szilikonos formája van, annak ilyen problémája nincs:)

A tejfölt kibontottam a zsebkendőből és összekevertem 3 ek ibolyás cukorral. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy markáns volt benne az ibolyás cukor íze, inkább adott neki egy kellemes aromát.

A krémet habzsákba tettem és a kihűlt muffinok tetejére nyomtam. Ezt nyugodtan felkenhetjük egyszerűen kanállal is, akkor kicsit borzosabb hatása lesz.

A krém tetejét még megszórtam egy egy csipet ibolyás cukorral és mindegyik tetejére egy egy, zöld részeitől megfosztott ibolyafejet ültettem.


Igazán mutatósak és finomak lettek.

Nemsokára kipróbálom a másik tervbe vett receptet is a cukor felhasználására, és nagyon kíváncsian várom, hogy a többiek akik szintén belevágtak az ibolyás cukor elkészítésébe, milyen finomságot csinálnak majd belőle.:)

8 megjegyzés:

  1. Én legszívesebben muffint sütök. :) Szerintem kifejezetten jól mutatnak a lila pöttyök a krémben!

    VálaszTörlés
  2. Magyon jól néz ki ,igazán szivesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  3. Ezek nagyon szepek lettek, en is gondoltam vmi ilyesmire, föleg mert imadom a muffinokat. En meg egy kicsit erlelem, mert azt olvastam a viragos cukrokrol, hogy minel tovabb erlelodnek, annal finomabbak. De mar szetneztem a receptek teren, vannak ötleteim.

    VálaszTörlés
  4. Mutatós sütik lettek, úgy látszik az ibolya aromájával is hódit.

    VálaszTörlés
  5. Tücsök Bogár!
    Nekem határozottan tetszenek a lila pöttyök:))

    Cakeni!
    Köszi!:))) Szívesen küldenék, ha lenne még:)

    Citromhab!
    Köszönöm szépen!:)))

    Kati!
    Köszönöm! Én már nem bírtam tovább várni, de azért maradt még az üvegben érlelődni:)

    Baratella!
    Köszönöm szépen!:)))

    Bianka!
    Köszönöm:)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek (és biztos finomak is) ezek az ibolyás csodák!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...