2011. július 31., vasárnap

Sült libamell almás párolt káposztával




Idén kipróbáltuk a libatartást. Mivel Mr. Mézeskalács még véletlenül sem volt hajlandó belemenni, hogy idén ne tartsunk állatot, és erősen emlegette a kacsákat (rémtörténeteket olvastam már a kopasztásukról és nem igazán vagyok elájulva a húsától sem), ezért aztán én gyorsan letettem a voksom a libák mellett.

Négy pelyhes aprósággal indultunk, amik ijesztő ütemben nőttek.
A növésükkel egyforma ütemben nőtt a modortalanságuk is, egyre barátságtalanabbá váltak.
A gyerekeinket már május végén nem engedtük a közelükbe, mert alacsony termetük miatt a libák úgy érezték könnyedén le tudnák őket győzni és ezt minden alkalommal meg is próbálták.

Mostanra már eljutottam arra a szintre, hogy ha rájuk nézek rögtön a tányéromon látom őket.:)

Mivel én még soha nem ettem libát és Mr. Mézeskalács is csak nagyon régen, ezért nem bírva a kíváncsiságunkkal két hete levágtunk egyet.

A méretein még én is meglepődtem. Látszott, hogy őrült nagy, de azért nem gondoltam, hogy ennyire.
5,5 kg tiszta haszon jött ki belőle.

Meg kell mondanom, hogy a liba nagyon nagyon finom!!!
Bár a mi libáinkat nem lehet olyan, hej de gyorsan megsütni, mint azokat a pecsenyelibákat amik a tévés receptekben vannak. Ezeknek sokkal több idő kell, de nagyon megéri.

Mostanra már csak a mellek maradtak a fagyasztóban, a máj után erre voltam a legkíváncsibb. A májban semmi extrát nem találtam, gondolom a hízott libamáj jóval másabb lehet.

A mellek viszont nagyon finomak, valószínűleg a karácsonyi vacsoránk alapját is az fogja képezni majd.

Sült libamell almás párolt káposztával

Hozzávalók:
  • 2 db bőrös libamell (egyenként kb 40 dkg.)
  • 1 dl bor
  • libazsír
  • rozmaring
  • bors
Almás párol káposzta
  • 1 kisebb fej fehér/lila káposzta
  • 3 db alma
  • fehérborecet
  • cukor
  • egész kömény
A libamellek bőrös oldalát éles késsel bekockázzuk, de a húst ne vágjuk be. Sóval, borssal és rozmaringgal bedörzsöljük mind a két oldalát.



Egy serpenyőt felforrósítunk és először a bőrös oldalával beletesszük a melleket. 4 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát is 4 percig sütjük.

2 ek libazsírt beleteszünk egy tepsibe és átrakjuk bele a melleket. Aláöntjük a bort és lefedjük alufóliával.
160 C-ra előmelegített sütőben sütjük 35 percig.

Levesszük a fóliát és visszatesszük a sütőbe a tepsit. Kb 5-10 percenként locsolgassuk meg a libamelleket és addig süssük, míg egy hústűt beleszúrva puhának ítéljük meg őket. Nálam ez kb 40 percet vett igénybe.

Ha megsült hagyjuk pihenni kb 10 percet.

Míg a mellek sülnek a káposzta külső leveleit leszedjük, majd négy részre vágjuk. Nagyon vékonyra felszeleteljük és egy kevés sóval megszórjuk.

Egy lábasban kevés olajat melegítünk és beleszórunk egy maréknyi cukrot. Karamellizáljuk, majd rádobjuk a káposztát, amit nem nyomkodtunk ki. Addig kevergetjük, míg egy kis levet nem enged és fel nem olvad a karamell ami a hideg káposztától megdermedt.

Beletesszük a megpucolt és nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, majd kevés fehérborecetet. Tekerünk rá egy kevés borsot és beledobunk egy kevés egész köményt.

Lefedjük és hagyjuk takarékon párolódni. Ízlésünknek megfelelően cukorral és ecettel ízesítjük és addig pároljuk míg roppanósan puha nem lesz.

A libamelleket pihenés után felszeleteljük, majd krumplipürével és a párolt káposztával tálaljuk.


A libák megkóstolása után teljesen biztosak vagyunk benne, hogy akármilyen "modortalanok" is, de biztosan veszünk belőlük nevelésre jövőre is.

10 megjegyzés:

  1. De jó!
    Nagyon finom lehet csak így ránézésre is!
    Én adnék nekik reggelente egy kis pálinkás kenyeret had dolgozzon a májuk, (berúgatni őket, mint a VUK-bank), egyébként úgy tudom, ha egyedül lenne nagyon jó házőrző tud belőle kifejlődni.
    A kacsák hidd el jobbak lettek volna, nagyon kedvesek, még a hajad is megkurkásszák, és mennek utánad, mert azt hiszik te vagy a Mami. Nekünk csak kettő volt egyszer régen, de megsirattuk nyár végén a vágást, nem kívántuk egy cseppet sem.

    VálaszTörlés
  2. Oh... ezt a bejegyzést nem lett volna szabad este megjelentetni, annyira guszta ,hogy a képet látva egyből híztam egy kilót és súrolja az emberkínzás fogalmát :)))))))))

    VálaszTörlés
  3. Ingyom bingyom!
    :))
    Köszönöm szépen!
    Nálunk a pálinka erős védettségnek örvend, valószínűleg lincselés áldozata lennék, ha a libákkal etetném fel:) Maradunk a kukoricánál (tömés nélkül). Mr. Mézeskalács nem tett le a kacsákról, úgyhogy jövőre megtudom ők hogyan "üzemelnek". Nektek nem volt gond a kopasztásnál?

    E73 bioarcapolas blog!
    Köszönöm, nagyon kedves vagy!:))) Ez a visszavágás az engem érő "blogtmadásokra":))

    VálaszTörlés
  4. A kopasztáshoz nem tudok hozzászólni, Anyukám csinálta, és húsvéttól nyár végéig éltek a kacsák. Ha jól emlékszem panaszkodtak tokos tollakra, meg nyakincaelvágás utáni gágogásra. De mivel mi annyira szerettük őket, elpucoltuk otthonról a gyerekeket és titoküzemmódban volt a levágás. A mese pedig az volt, hogy elrepültek a Balatonra családot alapítani.
    Egyébként az imrpinting nem volt elég pontos náluk, mert húsvétkor egy hétig nálunk voltak, nagyon kényes módszerrel, minden nap többször fürödtek, és ettek, mint a csecsemők. Szó szerint kisírták, majd fürdés után infra lámpánál száradtak. Aztán átadtuk a Nagymamának, aki magával vitte nyárra a telekre őket, és simán elfelejtettek minket. Szó szerint követték a Mamát, megkurkászták a haját (ugyanazt csinálták, mint amikor tollat rendeznek magukon), és sírtak utána. Még a közértbe is elmentek vele, volt egy ember aki várta őket vödör vízzel. Majd mikor meglátogattak egy kedves rokont sírva kéredzkedtek fel a karjába a támadó néma kacsa elől, majd a fejüket be is dugták a karja mögé. Kapáláskor, ásáskor meg az összes csimaszt kiették a földből. Az egyiknek át is lett ásva az úszóhártyája. De mivel ilyen kézi kacsák volta, a fürdőnek kinevezett kis kádban is csak addig fürödtek, míg bele nem piszkítottak, utána meg néztek nagy szemekkel, hogy na! Fürdeni szeretnénk kérjük az új vizet. És mivel ki voltak eresztve a kertbe néha rosszalkodtak, egy-két karalábélevél bánta, de szó szerint szégyellték magukat amikor rájuk lett szólva, és elkullogtak, de ha kikerültek a látóterünkből, uzsgyi vissza rosszalkodni. Er-go ha baromfiudvarban tartod, -nem ilyen városból kiszabadult pesti paraszt módjára, mint ahogy mi,- biztos nem lesz ilyen nyámnyila, viszont a két kacsa is igen szépen meghízott nyár végére. Törött csigát, cserebogár pajort, paprikás szószos galuskát szerettek a legjobban a szokásos kaja mellé..... :), egyébként ha olvasod a "Praktikák négy" blogot Maimony-t ők is tartottak kacsát, le is írta a blogba a nagy kopasztás napot, azt hiszem hetesével csinálták, és nagyon panaszkodott utána, de van valami hőfoka a kopasztóvíznek amit állítólag be kellene tartani, csak most nem emlékszem rá.
    Na megint túlírtam magam.
    Sok puszit, és hajrá kacsák...

    VálaszTörlés
  5. Ez volt a kacsavágás napja, igen panaszkodott Móni, elég érdekes farmprojektet vittek véghez kb. 2010. májustól írt róla a blogjában.
    Ezt másold be:
    http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2010/07/jelentes-farmrol-avagy-veres-szombat.html

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Saját libából, ez az igazi. Nálunk sajnos nincs hely állatot tartani, így marad a kutya és a teknős, őket meg nem esszük meg. :DDDD

    VálaszTörlés
  7. Mi is tartottunk régebben libákat, volt amikor 15 - 20 is kikelt, mivel kicsi udvarunk van, nyáron kint az árokparton, meg egy réten nőttek fel, de amióta város lettünk nem szabad kiengedni őket, így a szüleim lemondtak a tartásukról. Egy nagyobbacska családnak, mint mi(5 személy)sokkal kiadósabb volt egy liba amikor anyu levágta, mint pl egy tyúk vagy egy kacsa. Nagyon finom lucskos káposzta leves készül belőle, vagy piros káposztával pirosra sütve is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  8. Ingyom bingyom!
    Köszi az infókat, azok a kacsák tényleg házi kedvencek lettek:) Biztosan nehéz lehetett őket levágni! Móni blogját én is figyelemmel kísértem, nagyon tetszettek az írásai!:)

    Petra!
    Hát azt nem lehet mondani, hogy nálunk is túl nagy hely lenne,(még szerencse, különben Mr. Mézeskalács púpig töltené állatokkal:), végül is nagyjából annyi elfér, amennyire szükségünk van.

    Kati!
    15-20 liba??? Az már igen "veszélyes" mennyiség:) Ez a lucskos káposztás leves, nagyon ínycsiklandozóan hangzik. Nincs véletlenül recepted?

    Bianka!
    Köszi:)

    VálaszTörlés
  9. Ez bizony igazi ünnepi menünek is beválik, nekem is eszembe juttatta a karácsonyt. És Édesanyámat is aki sokszor tömött libát és készített finom ételeket belőle.Liba vagy kacsa? Mindkettő különleges állat, s nem csak a húsukért lehet szeretni vagy nem szeretni.Ha lehet a kopasztást azért kihagynám.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...