Mióta felfedeztem a kenyérsütőgéppel dagasztás gyönyörűségét, bele merek vágni akármilyen kelt tésztába.
Azóta nincs olyan tészta ami ne sikerülne.
Hűvös van és borult az idő, teljesen ideális valami jó kis süti összedobására. Én imádom ezt az időt, hiába téli gyerek vagyok:)
Ha kelt tésztára vágyom Limarához megyek. Tőle akármilyen receptnek nyugodt szívvel fogok neki, mert tudom, hogy az a recept biztosan jó lesz.
Most kakaós csigára esett a választás.
Csak annyit tudok mondani a végeredményre, hogy HŰŰŰHAAA!!!!
Én az "összenövős" csigákat választottam, hihetetlen puhák lettek, de még a ropogós szélek is nagyon finomak!
A recept tehát Limarától származik, ezer köszönet Neki érte!
Kakaós csiga rajongók, tessék megsütni, imádni fogjátok!!!:)
Kakaós csiga
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 ek. cukor
- egy csipet só
- kb. 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj (nálam most margarin)
- 5 dkg olvasztott vaj (nálam margarin)
- cukrozatlan kakaó
- porcukor
- egy csésze tej
- 1 cs vaníliás cukor
Ha a dagasztás lejárt, kelesztőtálban vagy a gép üstjében hagyjuk a tésztát duplájára kelni. Én ezt kikapcsolt állapotban szoktam végezni, úgy is tökéletesen megkel.
Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát.
Megkenjük az olvasztott vajjal és egy teaszűrő segítségével jó bőven megszórjuk kakaóporral. Tényleg ne sajnáljuk, mert úgy lesz igazán finom, ha bőven van benne töltelék. Nálam ez kb 5-7 evőkanálnyi kakaót jelentett. Ezután szintén a teaszűrő segítségével porcukorral is megszórjuk, a mennyiség kb azonos.
Hosszabbik oldalától feltekerjük és kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Margarinnal kikent tepsibe fektetjük.
Ha "összenövős" csigákat szeretnénk, sok sok foszlós, puha széllel, akkor magasabb falú tepsibe tegyük őket, viszonylag szorosan.
Ha különálló csigákat szeretnénk, akkor kicsit távolabb tegyük őket egymástól.
Én az "összenövős" verziót választottam. Ez a kép még a kelesztés előtt készült.
A tepsiben hagyjuk kelni 30 percet.
Mire letelt a 30 perc teljesen egybe keltek a csigák.:)
180 C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.
Felforrósítjuk a tejet (nálam 1,5 dl), és elkeverjük benne a vaníliás cukrot.
Ahogy a tepsit kivesszük a sütőből, rögtön megöntözzük a forró tejtől. Ettől lesz nagyon finom puha.
Ha szeretnénk fagyaszthatjuk is. Ehhez összeállítjuk a csigákat, de nem tepsibe, hanem egy sütőpapírral borított tálcára pakoljuk. Rögtön berakjuk a fagyasztóba, nem kelesztjük. Mikor megfagytak átrakosgathatjuk őket egy zacskóba, helytakarékosság miatt.
Mikor használni szeretnénk, vegyük ki a fagyasztóból és tegyük margarinnal kikent tepsibe. Ott hagyjuk kiolvadni és megkelni. Ezután ugyanúgy süthetjük.
Teljesen egyetértek, Limara receptjei tökéletesek. Azóta, hogy őt olvasom én is kenyérsütővel dagasztok be minden kelt tésztát.
VálaszTörlésCsodásak lettek a csigáid. Harapnivalóak :)
Nagyon megkívántam, igen guszta lett! Fogok is a jövő héten sütni, igaz nekem nincs dagasztógépem,de eleget gyakoroltam már a kézi dagasztást, hátha lesz az enyém is ilyen!:-)
VálaszTörlésLimara az egyik etalon a kelt tésztákban:) nagyon szépek lettek a csigák:) Gyakran készitem én is, csak a fele mindig fahéjas.
VálaszTörlésNagyon szépek formásak
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:) Én is azt szeretem benne, hogy már az elején tudom, hogy sikerülnie kell, ha mindent a leírása szerint csinálok. Na meg azt, hogy szint mindent meg is találhatok nála.
Éva!
Köszönöm! Abban teljesen biztos vagyok, hogy Neked játszva sikerülni fog! Nekem még nincs "benne a kezemben" milyen a tökéletesre dolgozott tészta. Na meg azért azt sem bánom nagyon, hogy időt spórol a kenyérsütő:)
Trollanyu!
Köszönöm szépen! Én is azon filóztam, hogy fahéjasat is kellene csinálni, de aztán mégis csak kakaósak lettek. A fahéjasba Te mennyi fahéjat teszel?
Bianka!
Köszi!:)
Köszi a receptet! A fiaim imádják!
VálaszTörlésZsuzsa