Sokszor emlegettem már, hogy nekem a sütésben keresztanyám volt az etalon. Sajnos elég sok recept van amit már nem volt időm megtanulni tőle, pedig végig kísérték a gyermekkoromat és én azóta is rendületlenül próbálom újraidézni azokat az ízeket.
Több kevesebb sikerrel.
Az almás süti is ilyen nekem. Emlékszem ahogy az udvar közepén állva tömtük magunkba a frissen kisült, néhol még forró, néhol még langyos almás sütit.
Megszámolni sem tudom hány féle almás receptet kipróbáltam már, hogy megtaláljam azt az ízt. Voltak amik hasonlítottak rá, voltak amik a közelében sem voltak.
Azt, hogy állagra is és ízre is sikerül ugyanazt a sütit megsütni, már teljesen fel is adtam.
Már csak arra vágytam, hogy az íz passzoljon:)
És akkor jött Margó néni, a rétesalmáival (erről bővebben a következő bejegyzésben) és az Ő jól bevált almás süti receptjével.
Egy óra múlva már a sütőben csücsült a süti és én türelmetlenül vártam, hogy elkészüljön és végre megkóstolhassam.
A kóstolás után pedig jött a könnybe lábadt szem:) Az volt az, ugyan az az íz! Másabb volt az állag, de ez nem érdekel.
Mikor beleharaptam újra ott voltam az udvar közepén:)
Köszönöm Margó néni!
Almás süti
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 1-1,5 kg reszelt rétesalma (nálam 1,5 kg volt már reszelve, én úgy szeretem, ha az alma győz a tészta felett:)
- tetszőleges cukor
- tetszőleges fahéj
Az almát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk a levétől, majd cukorral és fahéjjal összekeverjük.
A tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk és két felé vesszük. Egy nagy tepsit kikenünk zsírral és az egyik tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, mint a tepsi. A nyújtófa segítségével beleterítjük.
Elterítjük rajta az almát és beborítjuk a másik tésztalappal, amit szintén tepsi nagyságúra nyújtunk.
Ha itt ott túllóg, néhol pedig hiányos (nekem ez mindig állandó, képtelen vagyok szabályos négyzet alakúra nyújtani bármilyen tésztát:), ne essünk kétségbe, egyszerűen tépjük le a túllógó részeket és pótoljuk ki vele ott ahol hiányos. Gyönyörűen össze fog tapadni.:)
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Ha langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Nagyon jól néz ki az almás sütid:) Nagyon jók az ilyen gyerekkori emlékek.
VálaszTörlésBizony az édesanyáink,keresztanyáink az egyszerű tésztákat is olyan jó ízűekre sütötték.Szerintem sokkal többet dolgoztak mint mi és mégis mindig vették a fáradságot a sütemények, tészták készítésére.
VálaszTörlésHa almás pitét sütök, nekem is mindig a nagymamám jut eszembe. Isteni finomat tudott készíteni! :)
VálaszTörlésNagyon gusztusos lett a tiéd. Meg is kívántam. :)
Egyik nagy kedvencem
VálaszTörlésKönnybe lábadt a szemem, olyan szépen írtál.
VálaszTörlésTrollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Szerencsére emlék az van bőven:)
Baratella!
Azt hiszem nagy igazság van abban amit mondasz. Az még egy teljesen más világ volt. Egyszerűen élték az életet és meg is találták benne a boldogságukat. Ez nagyon hiányzik a mai világból:(
Petra!
Köszönöm szépen!:)
Bianka!
Nekem is!:)
4Gyerek!
:))) Nekem pedig a Te hozzászólásodtól lábadt könnybe a szemem, köszönöm!!!
Nálunk édesanyám sütöti a legfinomabb almástésztát, ahogy mi mondjuk.:)
VálaszTörlésNagyon szép lett az almás sütid! Ez valóban így van egy-egy sütemény valakihez kötődik és annak az ízét nehéz utánozni. Nekem is van egy pár ilyen receptem amit elkészítek, de mégsem olyan mint ...
VálaszTörlésMeghatóan szép emlék :) és finom kis almás!
VálaszTörlésKati!
VálaszTörlésAlmástészta...milyen szép neve van!
Éva!
Köszönöm szépen!:) Igen, sajnos ugyanolyanra elkészíteni lehetetlen:(
Vicuska!
:) Köszönöm!
Köszönöm ezt a csodás receptet.
VálaszTörlésNagyon sok almás sütivel próbálkoztam már, de egyik sem lett ilyen finom. Gyorsan el is nevezetem CSODA ALMÁS-nak.
Most már nevem is van.
VálaszTörlésTényleg nagyanyáink sütijének az ízét idézi.
Kedves Pompi!
VálaszTörlésAnnyira örülök, hogy Neked is ízlik ez a süti!!! CSODA ALMÁS:))), ez nagyon kedves!:)
Jaj, szánd meg a fözni-sütni nem tudót, engem! :-) Mennyi az a tetszöleges fahéj és cukor, Te mennyit teszel bele? (fogalmam sincs a mennyiségekröl, evökanál, teáskanál, merökanál?)
VálaszTörlésNekem ilyen almáspitét muszáj sütnöm!
Kedves Andrea!
VálaszTörlésFahéjból én kb. 1 teáskanállal teszek bele. A cukor mennyisége pedig teljesen az alma savanyúságától függ. Rakosgasd hozzá evőkanalanként a cukrot és kóstolgasd amíg kedvetek szerinti nem lesz. Nekem általában 5-6 ek. szokott kelleni bele.
Köszi!!!
VálaszTörlésKépzeld, ma munka után neki is szerettem volna állni. Már tudom a cuki és a fahéj mennyiségét, gyerünk!
Aztán rádöbbentem, hogy elfelejtettem almát venni.... :-)
Majd legközelebb.