2011. július 8., péntek

Juhtúrós töltött tök és cukkini kapormártással




Őszintén én még soha nem hallottam erről a kapormártásról. Ahogy viszont a blogokat mostanában elnézem, szerintem én vagyok az egyetlen aki eddig nem ismerte:) A mártáshoz Zsuzsi receptjét vettem alapul.

Rendelkeztem egy zsenge tökkel és egy cukkinivel, így vegyesen készült el az étel, a végén meg sem tudtam mondani melyik volt melyik:)

Juhtúrós töltött tök és cukkini kapormártással

Hozzávalók:
  • 1 db zsenge főzőtök
  • 1 db zsenge cukkini
  • 50 dkg darált hús 
  • 2 marék rizs
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • ételízesítő
  • kakukkfű
  • borsikafű/csombor
  • pirospaprika
  • olaj
  • 20 dkg trappista sajt
Kapormártás:
  • 3 dl tejföl
  • 2 csapott ek. tejföl
  • 2 nagy csokor kapor
  • bors
  • citromlé (én lehet, hogy szentségtörést követtem el, de nem volt itthon citromlevem ezért balzsamecettel savanyítottam)

A tököt és a cukkinit meghámozom és kb 4 ujjnyi vastag karikákra vágom. A közepükről a magot kanállal kivájom. A magokat nem dobjuk ám el, később felhasználjuk!!!:)  Megszórom sóval és ételízesítővel a karikákat és hagyom őket állni legalább egy órát, hogy legyen idejük a levüket kiengedni.

A tök és a cukkini kivájása közben keletkező magokat és egyebeket egy késsel apróbbra vágom. Egy fej hagymát felkockázok és olajon üvegesre pirítom. Hozzáadok egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd félrehúzva a tűzről 2 kk pirospaprikát. Elkeverem, majd visszateszem a tűzre és ráteszem a tökök belsejét. Lassú tűzön párolom, nem fedem le. Közben sóval, borssal, ételízesítővel, kakukkfűvel és borsikafűvel/csomborral fűszerezem. Mikor már majdnem teljesen elfőtte a levét átöntöm egy szűrőbe és lecsöpögtetem, a lecsurgó szaftot egy edényben felfogom.

A másik fej hagymát is felkockázom és megfuttatom olajon. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst, és erős lángon lepirítom. Megszórom egy kevés pirospaprikával, sóval, borssal, kakukkfűvel, borsikafűvel/csomborral és aláöntök egy kevés vizet. Összeforralom, majd egy szűrőbe öntöm és a lecsurgó szaftot egy edényben felfogom.

A lecsöpögött tököt és húst összekeverem, majd hozzáadom a rizst és a juhtúrót. Alaposan elkeverem és ha szükséges még fűszerezem.

A felfogott szaftokat egy lábasban összeöntöm, hozzáadok 1,5 dl vizet, beleteszem a felaprított kaprot és felforralom. A tejfölt összekeverem a liszttel és hozzáadok két merőkanállal a forró kapros léből és elkeverem. A keveréket beleöntöm a kapros lébe és hagyom felforrni. Ha szükséges még fűszerezem és adok hozzá citromlevet (én most balzsamecetet).

A tök karikákat beleteszem egy kiolajozott tepsibe és mindegyik karikát kb háromnegyedéig töltöm a húsos töltelékkel (a rizs dagadni fog és ha teletenném kimászna a töltelék). Rájuk kanalazok három merőkanál kapormártást és a tepsit lefedem fóliával.

190 C-ra előmelegített sütőbe teszem és sütöm 15 percig. Leveszem a fóliát és visszateszem sülni a tököt/cukkinit.

Mikor már majdnem kész, ráteszem a reszelt sajtot. Erre nem tudok pontos időt mondani, mert töke válogatja, de ha megszúrjuk villával és könnyen belemegy, akkor majdnem késznek ítélhetjük.

Még annyi ideig sütjük, hogy a sajt rápiruljon. Ezután jó étvággyal fogyasztjuk.

Nekem nagyon bejött ez a kapormártás. Mikor magában kóstoltam teljesen olyan íze volt mint a tökfőzeléknek, de a tökkel együtt már másabb hatást adott.
Egy a lényeg nagyon finom lett!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta így együtt! Számomra a töltött tök és a mártás is még ismeretlen, mivel csak a tököt eddig főzeléknek a cukkinit pedig csak rántva készítettem.Itt az ideje hogy rászánjam magat az elkészítésére!

    VálaszTörlés
  2. Fenséges töltelék, isteni étek

    VálaszTörlés
  3. Petra!
    Igen, tényleg nagyon finom!:)

    Éva!
    Próbáld ki a töltött tököt. Én tavaly készítettem először, de szerelem volt első kóstolásra:)

    Bianka!
    Köszönöm:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...