Őszintén én még soha nem hallottam erről a kapormártásról. Ahogy viszont a blogokat mostanában elnézem, szerintem én vagyok az egyetlen aki eddig nem ismerte:) A mártáshoz Zsuzsi receptjét vettem alapul.
Rendelkeztem egy zsenge tökkel és egy cukkinivel, így vegyesen készült el az étel, a végén meg sem tudtam mondani melyik volt melyik:)
Juhtúrós töltött tök és cukkini kapormártással
Hozzávalók:
- 1 db zsenge főzőtök
- 1 db zsenge cukkini
- 50 dkg darált hús
- 2 marék rizs
- 20 dkg juhtúró
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- ételízesítő
- kakukkfű
- borsikafű/csombor
- pirospaprika
- olaj
- 20 dkg trappista sajt
- 3 dl tejföl
- 2 csapott ek. tejföl
- 2 nagy csokor kapor
- só
- bors
- citromlé (én lehet, hogy szentségtörést követtem el, de nem volt itthon citromlevem ezért balzsamecettel savanyítottam)
A tököt és a cukkinit meghámozom és kb 4 ujjnyi vastag karikákra vágom. A közepükről a magot kanállal kivájom. A magokat nem dobjuk ám el, később felhasználjuk!!!:) Megszórom sóval és ételízesítővel a karikákat és hagyom őket állni legalább egy órát, hogy legyen idejük a levüket kiengedni.
A tök és a cukkini kivájása közben keletkező magokat és egyebeket egy késsel apróbbra vágom. Egy fej hagymát felkockázok és olajon üvegesre pirítom. Hozzáadok egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd félrehúzva a tűzről 2 kk pirospaprikát. Elkeverem, majd visszateszem a tűzre és ráteszem a tökök belsejét. Lassú tűzön párolom, nem fedem le. Közben sóval, borssal, ételízesítővel, kakukkfűvel és borsikafűvel/csomborral fűszerezem. Mikor már majdnem teljesen elfőtte a levét átöntöm egy szűrőbe és lecsöpögtetem, a lecsurgó szaftot egy edényben felfogom.
A másik fej hagymát is felkockázom és megfuttatom olajon. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst, és erős lángon lepirítom. Megszórom egy kevés pirospaprikával, sóval, borssal, kakukkfűvel, borsikafűvel/csomborral és aláöntök egy kevés vizet. Összeforralom, majd egy szűrőbe öntöm és a lecsurgó szaftot egy edényben felfogom.
A lecsöpögött tököt és húst összekeverem, majd hozzáadom a rizst és a juhtúrót. Alaposan elkeverem és ha szükséges még fűszerezem.
A felfogott szaftokat egy lábasban összeöntöm, hozzáadok 1,5 dl vizet, beleteszem a felaprított kaprot és felforralom. A tejfölt összekeverem a liszttel és hozzáadok két merőkanállal a forró kapros léből és elkeverem. A keveréket beleöntöm a kapros lébe és hagyom felforrni. Ha szükséges még fűszerezem és adok hozzá citromlevet (én most balzsamecetet).
A tök karikákat beleteszem egy kiolajozott tepsibe és mindegyik karikát kb háromnegyedéig töltöm a húsos töltelékkel (a rizs dagadni fog és ha teletenném kimászna a töltelék). Rájuk kanalazok három merőkanál kapormártást és a tepsit lefedem fóliával.
190 C-ra előmelegített sütőbe teszem és sütöm 15 percig. Leveszem a fóliát és visszateszem sülni a tököt/cukkinit.
Mikor már majdnem kész, ráteszem a reszelt sajtot. Erre nem tudok pontos időt mondani, mert töke válogatja, de ha megszúrjuk villával és könnyen belemegy, akkor majdnem késznek ítélhetjük.
Még annyi ideig sütjük, hogy a sajt rápiruljon. Ezután jó étvággyal fogyasztjuk.
Nekem nagyon bejött ez a kapormártás. Mikor magában kóstoltam teljesen olyan íze volt mint a tökfőzeléknek, de a tökkel együtt már másabb hatást adott.
Egy a lényeg nagyon finom lett!
Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta így együtt! Számomra a töltött tök és a mártás is még ismeretlen, mivel csak a tököt eddig főzeléknek a cukkinit pedig csak rántva készítettem.Itt az ideje hogy rászánjam magat az elkészítésére!
VálaszTörlésFenséges töltelék, isteni étek
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésIgen, tényleg nagyon finom!:)
Éva!
Próbáld ki a töltött tököt. Én tavaly készítettem először, de szerelem volt első kóstolásra:)
Bianka!
Köszönöm:)