2011. július 3., vasárnap

Linzer


Sárgabarack lekvárom elkészülte, linzer sütését igényelte. Imádom a linzert és imádom a sárgabarack lekvárt.
A klasszikus 1 rész cukor, 2 rész margarin/vaj, 3 rész liszt, 1 tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, omlós tésztát készítettem.
Igaz ezek az arányok mértékegységben eredetileg a 20 dkg cukor, 40 dkg margarin/vaj, 60 dkg lisztet jelentik, de nekem csak 25 dkg margarinom volt itthon, így ennek fényében számoltam az arányokat.



Linzer

Hozzávalók:
/kb. 90 db/

  • 12,5 dkg cukor
  • 25 dkg hideg vaj/margarin (vajjal vitathatatlanul sokkal finomabb)
  • 37,5 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • lekvár a töltéshez (sárgabarack, ribizli...)
A margarinnak/vajnak nagyon hidegnek kell lennie, mert így lesz igazán omlós.
A zsiradékot apróra vagdaljuk és elmorzsoljuk a liszttel. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjen fel a margarin a kezünk melegétől.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk és linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Egyenlő számú teli és lyukas karikát szaggassunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe  rakosgatjuk és 160 C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
Addig kell sütni, míg éppen csak el kezd színesedni.

Ha kihűltek, egy teli és egy lyukas karikát összeragasztunk a tetszőleges lekvárral.
Nálam a sárgabarack a nyerő, de nagyon finom ribizlilekvárral is.

Fémdobozba rakjuk, másnapra tökéletesen megpuhul.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a linzerjeid! Nagyon szeretem én is az különösen jó ezekben a süteményekben hogy sokáig finomak maradnak!Arról nem is beszélve hogy jóval ünnepek előtt meglehet őket sütni alkalmanként!

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szépek. Lehet, hogy most kedvet kaptam? - már hetek óta készülök linzert sütni szegény férjemnek, de mindig lebeszélem magam róla. Na majd most :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek. Jöhetne a barackos és a ribizlis is.

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Köszönöm szépen!:) Igen, nagyon praktikusak az eltarthatóság miatt, na meg persze mutatósak és finomak.

    Anazar!
    Köszönöm!:)

    Bianka!
    Köszönöm szépen!:)

    Viki!
    Nagyon köszönöm! A férjekért mindent!:)))

    Petra!
    Köszi! Talán van még 3 db barackos:)))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Viki! Igen véletlenül kerültem ide! Végig böngésztem az egész "műved",már, jól az éjszakában vagyunk,abba kell hagynom,és tudom,ide mindig visszatérek.Pedig,sokat sütök és főzők,és volt már elegendő időm -e tevékenységre az elmúlt 50 év alatt,/amióta önállóan tevékenykedek a konyhában/. Hiába,tanulni és kérdezni nem szégyen,de elrontani az már igen.! További sok sikeres "terméket",finomságokat kívánok "magunknak"!

    Üdvözöl: Veronika

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...