A klasszikus 1 rész cukor, 2 rész margarin/vaj, 3 rész liszt, 1 tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, omlós tésztát készítettem.
Igaz ezek az arányok mértékegységben eredetileg a 20 dkg cukor, 40 dkg margarin/vaj, 60 dkg lisztet jelentik, de nekem csak 25 dkg margarinom volt itthon, így ennek fényében számoltam az arányokat.
Linzer
Hozzávalók:
/kb. 90 db/
- 12,5 dkg cukor
- 25 dkg hideg vaj/margarin (vajjal vitathatatlanul sokkal finomabb)
- 37,5 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- lekvár a töltéshez (sárgabarack, ribizli...)
A zsiradékot apróra vagdaljuk és elmorzsoljuk a liszttel. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjen fel a margarin a kezünk melegétől.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk és linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Egyenlő számú teli és lyukas karikát szaggassunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és 160 C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
Addig kell sütni, míg éppen csak el kezd színesedni.
Ha kihűltek, egy teli és egy lyukas karikát összeragasztunk a tetszőleges lekvárral.
Nálam a sárgabarack a nyerő, de nagyon finom ribizlilekvárral is.
Fémdobozba rakjuk, másnapra tökéletesen megpuhul.
Nagyon guszták a linzerjeid! Nagyon szeretem én is az különösen jó ezekben a süteményekben hogy sokáig finomak maradnak!Arról nem is beszélve hogy jóval ünnepek előtt meglehet őket sütni alkalmanként!
VálaszTörlésCsinoskák!!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek
VálaszTörlésJaj de szépek. Lehet, hogy most kedvet kaptam? - már hetek óta készülök linzert sütni szegény férjemnek, de mindig lebeszélem magam róla. Na majd most :)
VálaszTörlésNagyon szépek. Jöhetne a barackos és a ribizlis is.
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:) Igen, nagyon praktikusak az eltarthatóság miatt, na meg persze mutatósak és finomak.
Anazar!
Köszönöm!:)
Bianka!
Köszönöm szépen!:)
Viki!
Nagyon köszönöm! A férjekért mindent!:)))
Petra!
Köszi! Talán van még 3 db barackos:)))
Kedves Viki! Igen véletlenül kerültem ide! Végig böngésztem az egész "műved",már, jól az éjszakában vagyunk,abba kell hagynom,és tudom,ide mindig visszatérek.Pedig,sokat sütök és főzők,és volt már elegendő időm -e tevékenységre az elmúlt 50 év alatt,/amióta önállóan tevékenykedek a konyhában/. Hiába,tanulni és kérdezni nem szégyen,de elrontani az már igen.! További sok sikeres "terméket",finomságokat kívánok "magunknak"!
VálaszTörlésÜdvözöl: Veronika