2011. május 19., csütörtök

Karamelles bodzavirág szirup




Lassan kezdem úgy érezni, hogy az égiek nem akarják, hogy én olyan simán készítsek bodzavirág zselét. Tücsökbogár karamelles bodzaszörpje igencsak bizgatta a fantáziámat. (Most éppen a hűtőben érik, majd jön a beszámoló).

Úgy gondoltam miért ne ültethetném át az elképzelést zselébe. Az elképzelést tett követte, és én újra szirupot gyártottam a zselé helyett.

Hogy mi volt a bibi, mikor az előző bodzavirág zselénél megismertem a buktatókat? Nagyon egyszerű, másik fajta zselésítőt használtam.

Az elkészítésnél szembesültem vele, hogy nincs itthon almám, ami ugye elég fontos a magas pektin tartalma miatt. Na gondoltam akkor lejjebb veszem a folyadék mennyiségét.
Gyönyörűen elkészítettem, üvegekbe szűrtem és vártam a megmaradt zselé zselésedését.

Hát az nagyon nem akart zselésedni. Gondoltam most aztán akkor sem fogok szirupot gyártani! Elmentem a boltba, vettem almát, lereszeltem. Felbontottam a már lezárt "zseléimet"(szirupokat), összeöntöttem egy lábasba és belereszeltem a megpucolt almát. Összeforraltam két percig, majd üvegekbe szűrtem.

Megint maradt egy kis tesztadag és jelentem még most sem lett belőle zselé.

Tehát bármennyire igyekeztem is, a karamelles bodzavirág zselé helyett, maradt a karamelles bodzavirág szirup.
Az íze amúgy mennyei, nagyon-nagyon bejön. Már alig várom a szörp beérését.

Ezek után tényleg kénytelen vagyok alátámasztani a tényt, hogy nem mindegy milyen zselésítőt használunk, mert nem egyformán zselésítenek. Bár már az elkészítési módjuk is különböző. A receptben amit leírok azt a fajtát adom meg, amit én használtam, mert ennek a végeredményét sikerült megismernem.

Valószínű, ha a másikat használom akkor tényleg zselét kapok, de már nem fogok új adagot készíteni. Egyszerűen, ha zseléként szeretném majd használni a karamelles bodzavirág szirupomat, egyszerűen beköltöztetem a hűtőbe, mert akkor varázsütésre zselévé válik.
Jó, nem egy tömör zselévé, de zselévé.



Karamelles bodzavirág szirup

Hozzávalók:
  • 20 db teljesen kinyílt bodzavirágtányér
  • 1 db citrom
  • 15 dkg cukor
  • 6 dl víz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 levél citromfű
  • 1 alma
  • 1 cs 3:1 Dr. Oetker dzsemfix
A virágokat levágjuk a vastag zöld száraikról, felöntjük 6 dl vízzel, majd belekarikázzuk az alaposan megsikált citromot. Lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A cukrot karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és  felöntjük a leszűrt bodzavirág áztató levével. Ezt a műveletet hihetetlen óvatosan és távolról hajtsuk végre, mert a karamell marhára nem szereti, ha hideg lével öntik nyakon, és erre veszett fortyogással és pöfögéssel reagál. Ha megnyugodott a boszorkány főzet, tegyük vissza a gázra és melegítsük addig míg fel nem oldódik benne a karamell, majd várjuk ki, hogy felforrjon.

Egy lábasba tegyük bele a bodzavirágokat, keverjük el a dzsemfixel, és az apróra vágott citromfűlevelekkel, majd reszeljük bele a megpucolt almát és a vaníliás cukrot. Öntsük föl a karamelles lével és nagy lángon hevítsük forrásig. Forraljuk öt percig, majd szűrjük tisztára mosott, teljesen száraz üvegekbe.

Száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, ahogy nyílik a bodza nálunk ki is próbálom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz, mindenképpen ki kellene próbálnom:-))

    VálaszTörlés
  3. Alig várom ,h itt is kinyíljon már a bodza,annyi guszta dolgot készítettél belőle.

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Nálam is éppen most érik Tücsökbogár karamelles bodzaszörpje, szerintem nagyon finom lesz, legalábbis az illatából ítélve:-))

    VálaszTörlés
  6. Kati, Gesztenye!
    Hajrá, tényleg nagyon finom!

    Aleda!
    Köszönöm szépen! Amilyen meleg lett az idő, biztosan nem kell már sokáig várnod:)

    Kreatív konyha!
    Nagyon szépen köszönöm!:)))

    Citromhab!
    Ugye tényleg mennyei az illata?! Alig győzöm kivárni, hogy végre megkóstolhassam:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...