Beindult nálunk a bodzaszezon. Rengeteg virág nyílik a környékünkön, és az erdőnek köszönhetően, még pár hét múlva is fogok tudni szedni, ugyanis ott sokkal később borul virágba a bodza.
Ilyen virágtenger közepén aztán én állandó késztetést érzek, hogy minél többet felhasználjak belőlük.
A bodzazselé elkészítésének gondolatát Napmátka ültette el bennem. Az Ő receptjéből kiindulva jutottam el végül eddig a receptig.
Sikeresen létrehoztam az univerzális bodzavirág zselét. Ugyanis túl sok folyadékkal dolgoztam és a zselém nem lett zselé, csak szirup. Viszont az az üveg, amit hűtőbe tettem, gyönyörűen bezselésedett.
Úgyhogy most enyém a választás joga, hogy eldöntsem zselét vagy szirupot szeretnék inkább.:)
Ha valaki esetleg bodzavirág szirupra vágyik (vagy csak biztosan szeretné tudni, milyen módon nem lesz zselé a zselé), annak leírom ide a receptet.
Bodzavirág szirup
Hozzávalók:
- 20 db teljesen nyílott bodzavirágtányér
- 10 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs 2:1 dzsemfix /Haas/
- 1 db alma
- 1 l víz
Szűrjük le. A virágokat tegyük egy lábasba és reszeljük rá a megpucolt almát, majd keverjük össze a dzsemfixel (én most a Haas-t használtam, máskor a Dr. Oetkert szoktam, mind a kettőnek más az elkészítési módja, kövessük a csomagon lévő utasítást).
Öntsük rá a vizet amiben a bodza ázott és forraljuk föl. Ha forr, keverjük el benne a cukrot és forraljuk 5 percen keresztül.
Szűrjük a levet teljesen tiszta, száraz üvegekbe és zárjuk le légmentesen. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Így jön létre tehát a bodzavirág szirup.
Ha pedig zselét szeretnénk, akkor a következőképpen járjunk el:
(vagy egyszerűen tegyük hűtőbe a szirupot:))
Bodzavirág zselé
Hozzávalók:
- 20 db teljesen kinyílt bodzavirágtányér
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs Haas 2:1zselésítő(ezzel a fajtával sikerült ténylegesen zselét elérnem)
- 1 db alma (a pektin tartalma miatt)
- 7,5 dl víz
Másnap leszűrjük és a virágokat összekeverjük a dszemfixel és a megpucolt, lereszelt almával. Felöntjük a vízzel amiben a bodza ázott és felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a cukrot és még öt percig forraljuk.
Még forrón, tisztára mosott és teljesen száraz üvegekbe szűrjük, lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk. Ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Azt hiszem az elkövetkezendő időszak a bodzáról fog szólni a blogon, igen sok bodzás dolgot szeretnék még elkészíteni.
Nagyon klassz recept. A hétvégén szeretnék én is szedni bodzavirágot:-)
VálaszTörlésNálunk még nem nyílik, de én is alig várom már. Lehet megpróbálom a zselét én is, eddig még nem hallottam róla, de lehet mézet is készítek a pitypangméz receptje alapján.
VálaszTörlésSzia! Most találtam a blogodra, s már e bejegyzésed megfogott. Én sem ismertem eddig a zselé változatát a bodzaszörpnek, de szerintem hamarosan ki fogom próbálni. Köszi , hogy megosztottad. Várom a többi bodzás receptet is!
VálaszTörlésJó a zselé és a szirup is! Mindkettőt kipróbálom, mihelyt lesz elegendő bodza :)
VálaszTörlésRemek, nagyon finom lehet
VálaszTörlésvalami tartósítószer nem kell hozzá? így eláll?
VálaszTörlésGesztenye, köszönöm! Én már túl vagyok egy pár szedésen:)
VálaszTörlésKati!
A méz hatalmas ötlet!!! A pitypangmézet én is nézegettem, csak addigra már nálunk elnyílt:( Ha megcsinálod, remélem megosztod velünk!
Marika!
Szeretettel köszöntelek Nálam!:) Köszönöm a kedves szavaidat, remélem sokszor jársz majd erre:)
Bianka!
Köszi, remek íze van!:)
Eszter!
A zselésítőben/dzsemfixben amivel készül van tartósítószer. Évek óta használom a dzsemfixet és még soha semmim nem romlott meg vele. Ha hűvös helyen tartod, biztosan eláll.