Kaptunk a szomszédból egy igen nagy adag cseresznyét. Eleve esélytelen volt, hogy mind megegyük, ezért egy része pite formájában öltött újra testet.
Bodzás-cseresznyés pite
/26 cm átmérőjű/
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 7 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 g sütőpor
- 1/2 tk fahéj
- 40 dkg magozott cseresznye
- bodzaszörp
- víz
- 1 cs vaníliás főzős pudingpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 1/2 tk fahéj
- 2 tojásfehérje
- 4 ek cukor
Egy kevés elkészített szörppel elkeverem a pudingport, a többit pedig felteszem melegedni. Mikor forr, beleteszem a pudingport és besűrítem. Leveszem a gázról, és belekeverem a cseresznyét, a fahéjat, vaníliás cukrot és a cukrot.
A tészta hozzávalóit a fahéj kivételével összegyúrom és kör alakúra nyújtom. A piteformát kikenem margarinnal és megszórom liszttel. A tésztát akkorára nyújtom, hogy ha beleteszem a formába, mindenhol túllógjon a peremén. A túllógó tésztát majd csak a sütés legvégén fogom levágni, mert így egyenletes lesz a pite széle és nem barnul meg túlzottan.
Egy darab sütőpapírt összegyűrök, majd széthajtomk és ráterítettem a tésztára. Beleöntök egy kiló rizst vagy szárazbabot/lencsét/sárgaborsót, és betolom a 170 C-ra előmelegített sütőbe 5 percre.
Erre az úgynevezett vaksütésre azért van szükség, hogy a tészta valamennyire elősüljön, anélkül, hogy elfeszítené a formáját és így nem ázik el a tölteléktől.
Miután kivettem a sütőből, óvatosan leemelem róla sütőpapírostól a rizst/babot. (Ezt a rizst/babot/lencsét/sárgaborsót sokszor fel lehet használni vaksütésre, egyszerűen bezacskózom és elteszem a következő alkalomig).
A tészta tetejét megszórom a fahéjjal és elterítem rajta a cseresznyés krémet.
Visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tészta el nem kezd barnulni körbe. Ez kb 10 perc.
Míg sül, felverem a tojásfehérjét kemény habbá, óvatosan hozzáadom a kristálycukrot, ezzel is tovább verem, míg teljesen kemény habot nem kapok. Sima csőrös habzsákba szedem.
Kiveszem a pitét és a habzsák segítségével habhalmokat nyomok a tetejére. Visszateszem a sütőbe, de csak annyi időre míg a habhalmok el nem kezdenek színesedni.
Még forrón körbevágom a szélét egy éles késsel, így eltávolítom a túllógó tésztaperemet.
Ha kihűlt szeletelem és tálalom.
Nagyon tetszik
VálaszTörlésNagyon guszta lett!S érdekes párosítás a bodzával.
VálaszTörlésMindig tanul az ember ,ez a vaksütés jó megoldás. Nem ismertem.
Nem vagyok híve a pudingnak, jó nélküle is ez a pite???
Nagyon szép lett, és a bodzának egy újabb felhasználási módját mutattad meg.
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszi!:)
Baratella!
Nagyon köszönöm!:) Ha puding nélkül szeretnéd keverd össze egyszerűen a cseresznyét a cukorral és a fahéjjal és úgy tedd a tésztára, amit megszórtál egy kicsi zsemlemorzsával. Így is nagyon finom!:) Mondjuk ezzel a módszerrel kimarad belőle a bodzaszörp.
Ha azt is szeretnéd, lehet hogy működik a sűrítés étkezési keményítővel is puding helyett, de erre nem merném rátenni a nyakam, mert elvileg az étkezési keményítőt nem szabad sokáig forralni, mert elveszíti a sűrítő képességét, ezért lehet, hogy nem szeretné túlzottan a sütést. Ezt sajnos még nem próbáltam, úgyhogy nem merek neked semmi biztosat mondani vele kapcsolatban.
Kati!
Nagyon szépen köszönöm!:)