2011. május 30., hétfő

Bodzás-cseresznyés pite








Kaptunk a szomszédból egy igen nagy adag cseresznyét. Eleve esélytelen volt, hogy mind megegyük, ezért egy része pite formájában öltött újra testet.



Bodzás-cseresznyés pite
/26 cm átmérőjű/
Hozzávalók:

Tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 g sütőpor
  • 1/2 tk fahéj
Töltelék:
  • 40 dkg magozott cseresznye
  • bodzaszörp
  • víz
  • 1 cs vaníliás főzős pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk fahéj
Hab:
  • 2 tojásfehérje
  • 4 ek cukor
A bodzaszörpből és vízből összesen 3 dl hígított bodzaszörpöt készítek. Annyira legyen édes, mint amit magában is megiszunk.

Egy kevés elkészített szörppel elkeverem a pudingport, a többit pedig felteszem melegedni. Mikor forr, beleteszem a pudingport és besűrítem. Leveszem a gázról, és belekeverem a cseresznyét, a fahéjat, vaníliás cukrot és a cukrot.

A tészta hozzávalóit a fahéj kivételével összegyúrom és kör alakúra nyújtom. A piteformát kikenem margarinnal és megszórom liszttel. A tésztát akkorára nyújtom, hogy ha beleteszem a formába, mindenhol túllógjon a peremén. A túllógó tésztát majd csak a sütés legvégén fogom levágni, mert így egyenletes lesz a pite széle és nem barnul meg túlzottan.

Egy darab sütőpapírt összegyűrök, majd széthajtomk és ráterítettem a tésztára. Beleöntök egy kiló rizst vagy szárazbabot/lencsét/sárgaborsót, és betolom a 170 C-ra előmelegített sütőbe 5 percre.
Erre az úgynevezett vaksütésre azért van szükség, hogy a tészta valamennyire elősüljön, anélkül, hogy elfeszítené a formáját és így nem ázik el a tölteléktől.

Miután kivettem a sütőből, óvatosan leemelem róla sütőpapírostól a rizst/babot. (Ezt a rizst/babot/lencsét/sárgaborsót sokszor fel lehet használni vaksütésre, egyszerűen bezacskózom és elteszem a következő alkalomig).

A tészta tetejét megszórom a fahéjjal és elterítem rajta a cseresznyés krémet.

Visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tészta el nem kezd barnulni körbe. Ez kb 10 perc.

Míg sül, felverem a tojásfehérjét kemény habbá, óvatosan hozzáadom a kristálycukrot, ezzel is tovább verem, míg teljesen kemény habot nem kapok. Sima csőrös habzsákba szedem.

Kiveszem a pitét és a habzsák segítségével habhalmokat nyomok a tetejére. Visszateszem a sütőbe, de csak annyi időre míg a habhalmok el nem kezdenek színesedni.

Még forrón körbevágom a szélét egy éles késsel, így eltávolítom a túllógó tésztaperemet.

Ha kihűlt szeletelem és tálalom.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett!S érdekes párosítás a bodzával.
    Mindig tanul az ember ,ez a vaksütés jó megoldás. Nem ismertem.
    Nem vagyok híve a pudingnak, jó nélküle is ez a pite???

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, és a bodzának egy újabb felhasználási módját mutattad meg.

    VálaszTörlés
  3. Bianka!
    Köszi!:)

    Baratella!
    Nagyon köszönöm!:) Ha puding nélkül szeretnéd keverd össze egyszerűen a cseresznyét a cukorral és a fahéjjal és úgy tedd a tésztára, amit megszórtál egy kicsi zsemlemorzsával. Így is nagyon finom!:) Mondjuk ezzel a módszerrel kimarad belőle a bodzaszörp.
    Ha azt is szeretnéd, lehet hogy működik a sűrítés étkezési keményítővel is puding helyett, de erre nem merném rátenni a nyakam, mert elvileg az étkezési keményítőt nem szabad sokáig forralni, mert elveszíti a sűrítő képességét, ezért lehet, hogy nem szeretné túlzottan a sütést. Ezt sajnos még nem próbáltam, úgyhogy nem merek neked semmi biztosat mondani vele kapcsolatban.


    Kati!
    Nagyon szépen köszönöm!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...