2011. május 18., szerda

Bodzaszörp




Tavaly készítettem először télre elálló bodzaszörpöt. Akkor még nagyon tudatos voltam és úgy gondoltam, hogy elég lesz az is, ha az üveg lezárásánál a két réteg celofán közé teszek némi nátrium-benzoátot. Már júliusban szembesülnöm kellett vele, hogy néhány üveg szörp magas ívben tett az én celofán közé szórt tartósítómra és vígan elkezdett bolyhosodni. 

Mivel a bolyhosodottak álltak nyerésre, még akkor eldöntöttem, hogy tudatosság ide vagy oda, idén biztosan teszek a szörpbe egy kevés nátrium-benzoátot. 

A gyerkőcök és a férjem imádják a bodzaszörpöt, nem beszélve a sógoromról.:) Idén tetemes mennyiség készül belőle, és van néhány új recept is, amit szeretnék kipróbálni.

Bodzaszörp
(Télire)

Hozzávalók:
  • 20 db teljesen kinyílt nagy bodzavirágtányér
  • 3 db citrom
  • 2 kg cukor
  • 3 liter víz
  • 5 dkg citromsav
  • 1/2 kk nátrium-benzoát
A virágtányérokat belerámolom egy öt literes befőttesüvegbe. A citromokat alaposan megsikálom és felkarikázva a virágokhoz teszem. Felöntöm a vízzel és lefedve beteszem a hűtőbe 24-30 órára.



Leszűröm, hozzáadom a cukrot és felteszem a gázra. Mikor felforrt, forralom 3 percig, elzárom alatta a lángot, elkeverem benne a citromsavat és a nátrium-benzoátot.

Tisztára mosott, teljesen száraz üvegekbe töltöm és lezárom. Mivel nálunk mindig eltűnnek a kupakok, na meg nem is mindegyik zár tökéletesen, ezért én dupla celofánnal gumizom le az üvegeket.

Hűvös, sötét helyre költöztetem (mindenképpen 20 C alatt) és próbálom tőle a családot távol tartani.

Ebből a mennyiségből 3,5 liter kész szörpöm lett.



9 megjegyzés:

  1. Én még sosem tettem el télire, mert mindig elfogyott pár nap alatt ! :) Kevesebb cukorral szoktam, és , hogy különlegesebb legyen ( még Édesanyámtól tanultam) , karamellizálok egy kevés cukrot az edény alján , mielőtt beletenném a bodzavirágokat , meg a vizet . citromot, citromsót és a többi cukrot.
    Ez a változat is jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. Marika!

    Én a kevesebb cukortól félek egy kicsit a tavalyi szőrösödés miatt, mert már az eredeti recepthez képest így is elcsaltam egy kilót.:) A karamelles változat engem is nagyon érdekel, éppen most ázik egy adag a hűtőben. Már alig várom, hogy megkóstolhassam:)

    VálaszTörlés
  3. Marika!
    Látszik, hogy már késő volt mikor írtam. Mostanra fel is fogtam, hogy Te rögtön ivósra készíted. Én is szoktam olyat is és abban nálam is csak annyi cukor van mint egy limonádéban. A háromliteres változatnak egy délután sem kell, hogy elfogyjon itthon:)

    VálaszTörlés
  4. Én maradtam tudatos elrakó és két réteg celofán közé teszek némi nátrium-benzoátot.De én még forrón töltöm az üvegekbe és meleg ruhák közé( száraz-dunsztba)rakom 2-3 napig hagyom lassan kihűlni.Nekem így bejön.( ennyi mennyiséghez 1 kg cukorral)
    Friss fogyasztásra mindig csak mézzel készítem.
    Nagyon sok virágot szoktam leszárítani és télen tudok ebből ugyanúgy friss fogyasztásra készíteni.

    VálaszTörlés
  5. A ket kilo cukorhoz en kb masfel liter vizet teszek. Ugy nem szorosodik :)
    Ha nem raksz bele citromsavat, csak a felbontaskor, akkor nyugodtan felforrosithatod, es dunsztban hutve szinten csiramentes es hosszan tartos lesz. A forrositastol a citromsavnak nagyon fura mellekize lesz.
    Szoval lehetsz meg tudatos, probald ki igy is!

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Imádjuk!!!

    Baratella!
    Érdekel a módszered! Te szoktál bele tenni citromsavat? Mert az én receptemben külön kikötötték, hogy azt csak kihűlés után lehet beletenni, egyébként én is a forrón üvegbe töltést látom kulcsfontosságú mozzanatnak. Fent van esetleg Nálad a recept?

    VálaszTörlés
  7. Kikocs!
    Annyira fontos bele az a citromsav? Még soha nem kóstoltam nélküle, hogy mennyit befolyásol az ízén. Ha nem sok vizet zavar nem lehetne inkább egyszerűen elhagyni? Akkor biztosan forrón raknám üvegekbe. A cukor mennyiségét nem igazán szeretném növelni, mert nálunk nem nagyon állják a túl édes dolgokat. Köszönöm a tanácsot!:)

    VálaszTörlés
  8. Nem teszek bele citromsavat.A negyedekre vágott citromok levét szoktam belecsavarni és úgy felforralni.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...