2011. március 19., szombat

Püspökkenyér tojásfehérjéből



Már teljesen kezdtek a fejemre nőni a maradék tojásfehérjék. Sosem szokott ilyen tetemes mennyiség összegyűlni, mint ami most fellelhető a fagyasztómban. És már teljesen elvesztettem a fonalat, hogy melyik a régebbi és melyik az új. Neki álltam tehát a hasznosításuknak és ezután igyekszem majd ésszerűbben rendszerezni őket. Legelső újításnak azt vezettem be, hogy ahány tojásfehérje van benne, annyi csomót kötök a zacskóra amibe teszem. Ez nagyon jól működik, már csak a dátumozásra kell valami jó megoldást találni, mert az alkoholos filcet nem igazán tudom rajta elolvasni.

Az eredeti receptet Jucnál találtam. A tésztát ugyanúgy csináltam, csak a "tölteléken" variáltam egy kicsit.
Hihetetlen finom lett! Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki tojásfehérje felhasználási gondokkal küzd.:)


Püspökkenyér tojásfehérjéből

Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • Pálinka az áztatáshoz
A mázhoz
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek pocukor
  • víz
  • 3 dkg vaj
Az aszalt gyümölcsöt és a mazsolát pálinkába áztatjuk. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. 5 dkg porcukrot karamellizálunk és beleforgatjuk a diót.
Én általában sütőpapírra szoktam teríteni, de most olyan rossz minőségűt sikerült vennem, hogy teljesen alkalmatlan az ilyen célokra. Ezért vékonyan olajozott tányérra terítettem. Tökéletesen bevált. Az edényt amiben a karamellt olvasztottuk legkönnyebben úgy tudjuk elmosni, ha teleengedjük vízzel és feltesszük a gázra. Mire felforr, teljesen feloldódik benne a megkötött karamell. A vizet kiöntjük és a szokásos módon elmossuk az edényt.

A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel habbá verni, mikor már elég kemény, kanalanként hozzáadjuk a maradék 15 dkg porcukrot és addig verjük míg teljesen kemény, fényes hab lesz.


Az aszalt gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a barackot felaprítjuk.A diógrillázst konyhai aprítóban vagy egyszerűen zacskóba téve sodrófával darabosra törjük. Összekeverjük a mazsolával és az aszalt barackkal.



A keveréket óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, majd beleszitáljuk a lisztet és azzal is óvatosan összeforgatjuk.


Margarinnal kikent, kilisztezett püspökkenyérformába öntjük.





150 C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha sülés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.




A mázhoz összekeverjük a kakaót és a porcukrot annyi vízzel, hogy folyékony legyen. Mérsékelt tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Belekeverjük a vajat és ha egy kicsit hűlt, ráöntjük a püspökkenyérre, hagyjuk hogy lefolyjon az oldalán és elkenjük rajta.
Tetszés szerint díszíthetjük a tetejét, szórócukorral, dióval. Én most mogyoró krokantot használtam hozzá.

Hűtőbe tesszük míg meg nem szilárdul a csokimáz.


Nagyon tetszik az állaga, kellemesen szivacsos.


12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Olyan szuper recept,hogy le is mentettem!:-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a receptet én is olvastam már. Karácsony táján nálam is tornyosultak a fehérjék.
    Nagyon szép lett. Biztos ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez az, amit még soha életemben nem próbáltam ki. Nem is tudom miért vannak ilyen mumusok az életemben, pedig néha özön tojásfehérjém lapul a fagyasztóba.
    Ezt a Te recepted azonnal ki is mentettem, és csak kapjam össze magam, el is fogom készíteni.
    Köszönöm.
    OFF: köszönöm a megfejtés felét, és a díjat is, remélem már hamarosan kétlábra állok és mindent pótolhatok.
    Ezt is nagyon köszi.

    VálaszTörlés
  4. Mézeskalács!
    Nagyon jó a recept, a süti meg istenien néz ki:-))

    VálaszTörlés
  5. Kriszta!
    Köszönöm, remélem hasznát veszed majd!:)

    Bianka!
    Köszi:)))

    Barbette!
    Nálam pont karácsonykor nincs fehérje. Minden karácsonykor megsütöm ezt: http://mezeskalacskonyha.blogspot.com/2010/12/dios-kifli.html, meg persze a mézeskalácsokat. Azok eszik a fehérjét. Ez a püspökkenyér viszont tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálnod!:)

    Viki!
    Nem sok ennél egyszerűbb receptet sütöttem még, úgyhogy ne félj tőle, hajrá! Tessék csak töltődni szépen lassan, nem kell rohanni sehova. Kellenek az ilyen lassabb időszakok:)

    Gesztenye!
    Köszönöm szépen, engem az egyszerűsége fogott meg rögtön és nagyon nem bántam meg, hogy belefogtam:)

    VálaszTörlés
  6. Mézeskalács!

    Majd nézz be hozzám, ha lesz egy kis időd:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta , és én imádom a püspökkenyeret!!!
    Köszi, hogy ajánlottad. Feltétlen megsütöm ezzel a recepttel.

    VálaszTörlés
  8. Baratella!

    Érdemes kipróbálni, nagyon finom volt!:))

    VálaszTörlés
  9. Mézeskalácskám, nem is sietek, megfogadom, de Téged arra kérlek, hogy légyszives kukkants be hozzám. Köszönöm.

    http://vikkokucko.blogspot.com/2011/03/uj-tavasz-uj-dijak.html

    VálaszTörlés
  10. Szia Drága! Mivel imádom a blogodat, ezért kapsz egy jó szót tőlem!http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  11. Kreatív Ötletbörze!
    :))))) Nagyon édes vagy!!!! Köszönöm szépen!!!!!!!!:)))))))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...