2011. május 14., szombat

Krumplikalács


Mikor már volt friss kapor és még volt tavalyi krumpli dédi gyakran készítette ezt a kalácsot. Emlékszem gyerekkoromban olyan gyakran sápítoztam rajt, hogy ő miért nem túróval csinálja, mint mindenki más. Gyerekként sokkal szimpibbek voltak a túrós ételek. Ma már semmi pénzért nem csinálnám másként, mint ő. Nálunk csak krumpli volt benne és sós volt. Imádtuk még frissen, melegen, bár másnap is nagyon finom volt. Aztán dédivel együtt a recept is elment. Valahogy évekig nem is hiányoltuk a krumplikalácsot. Emlékszem akkor jutott eszembe először mikor megláttam a friss, borzas kaprokat a saját kertemben. A receptre senki nem emlékezett a családból, viszont néhány hozzávalót sikerült összeszedni tőlük.

A legnagyobb baj az volt, hogy akármerre kerestem, hasonló receptet mindenhol csak a túrós változatot ismerték. Aztán végül ráakadtam erre. Ebben végre azok az összetevők szerepeltek, amiket én kerestem és némi változtatással megsütöttem.

És igen az volt az. Bevallom az első falatnál könnyek szöktek a szemembe, nem gondoltam volna, hogy ilyen tökéletesen sikerül eltalálni az ízét.
A legnagyobb dicséret pedig az volt mikor a pót nagymamánk, akit dédi éveken keresztül nevelt az mondta: "Ez teljesen olyan, mint a Bori nenéjé.



Krumplikalács

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 12 dkg zsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 1/2 tk só
Töltelék:
  • 1 kg tavalyi krumpli
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • tej 
  • 1 nagy csokor kapor
kenéshez
  • 1 tojássárgája
 A krumpli héját megmossuk és sós vízben feltesszük főni.

A cukorral elkevert, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. A zsírt megolvasztjuk és a felfuttatott élesztővel, sóval és liszttel összegyúrjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük kb 20 perc alatt.

 A puha krumpliról leöntjük a vizet és hideget engedünk rá. Így hagyjuk 10 másodpercig, majd leöntjük róla. Egy villa és egy kés segítségével lehúzzuk a még forró krumplik héját. A margarinnal összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, sózzuk és annyi tejet adunk még hozzá, hogy hígabb krumplipüré állagot kapjunk.
Elkeverjük benne a tojást és az apróra vágott kaprot.

A tésztát kinyújtjuk és belefektetjük egy zsírral kikent 32X38-as tepsibe, a széleknél a tésztát felhúzgáljuk így készítünk egy kis peremet. Hagyjuk pihenni a tésztát 10 percet.

Elterítjük benne a krumplit, majd a tetejét lekenjük tojássárgájával. Egy villával rácsokat húzunk rá.


180 C-ra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt készre sütjük, majd ha hűlt egy kicsit szeleteljük és megkóstoljuk, még úgy frissen, langyosan:)



10 megjegyzés:

  1. jaj, az a friss kapor, már nálunk is szép a kertben...Ezt a receptet nem ismertem, finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Bianka!
    Igen, tényleg nagyon finom!:)

    Barbette!
    Én még sehol nem ettem ilyet és nem is találkoztam senkivel aki evett volna, kivéve, aki családtag.

    VálaszTörlés
  3. A nagymamám sütött annak idején ilyen krumplis lepényt, nagyon szerettem:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes ez a kalács, tetszik ahogy elkészítetted.Így nem veszik el ez a régi étel.Kíváncsivá tettél én is megsütöm.

    VálaszTörlés
  5. Citromhab!
    Annyira örülök, hogy van valaki, aki ismeri rajtam kívül ezt a receptet!!!:))

    Baratella!
    Ha az összetevőket szereted, akkor ezt a kalácsot imádni fogod!:)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Gyanús nekem ez a krumplikalács :)
    Nagymamám sütött hasonlót. Gyerekkorom egyik legszebb ízélménye kötődik hozzá (a herőce mellett).
    Véletlenül nem mezőkövesdi vagy te is, mint jómagam?
    Egyébként most rakom össze a krumplikalácsot én is. Szerencsémre megvan egy régi hangfelvételen, ahogy feldiktálja nagymama a receptjét.
    Ha véletlenül földim lennél, szívesen bemutatnálak az olvasóimnak a Boldog Brióson.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))))) Alig akartam elhinni mikor olvastam:))))) Nem véletlenül gyanús:)))) Tényleg Mezőkövesdi születésű vagyok:)))) Régi hangfelvétel.....mit nem adnék érte, ha nekem is lenne ilyen dédiről:)))) Nagyon kíváncsi lennék rá milyen a pontos recepted én rengeteget agyaltam és kutakodtam mire összeraktam ezt. A herőcével ugyanez a helyzet:))))) Még nincs meg a rég íz:)Nagy megtiszteltetés lenne, ha megismerhetném az olvasóidat!!!:)

      Törlés
  7. Nahát! Fogjunk össze, erre csak azt tudom mondani. Nagymamámmal készítettem egy hosszú interjút a summáséveiről és a receptjeiről.
    Bedigitalizálom, és előbb a krumplikalácsot teszem fel, ha sikerül összeállítanom, majd jön a herőce és a pipics. Lehetnénk privát levelezésben is? Hogy ne offoljam szét a blogodat. A www.boldogbrios.hu oldalon van az emailcímem, de én is mindjárt rákeresek a tiédre.

    VálaszTörlés
  8. Valahogy ma eszembe jutott, hogy krumplikalácsot kellene csinálnom, de eddig Pető Margit könyvéből csináltam, viszont az most otthon van. Én meg Németországban. Szerencsére a google kidobta ezt és a Boldog briós oldalt, úgyhogy már csinálom is. Természetesen mezőkövesdi vagyok :-) Kedves Bíró Csaba, nem lehetne a nagymama féle hangfelvételt valahol meghallgatni? :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...