2011. február 3., csütörtök

Túróálom


Mikor Chef Vikinél megláttam ezt a receptet, rögtön beleszerettem.
Kávé, mézeskalács, rikotta, narancs, csoki...álomi kombináció.

Pici tortakarika híján én a szilikon savarin formámat hívtam segítségül, így fordított sorrendben kellett haladnom az összeállítással:)

Teljesen a receptet követtem, az egyetlen kivétel, hogy ricotta helyett kénytelen voltam sima túrót használni (falun lehetetlen ricottát venni:))
Hihetetlen finom desszert mindenkinek szívből ajánlom, és ezer köszönet érte Chef Vikinek!

Hozzávalók:

- mézeskalács morzsa (a kész mézeskalács darálva)
- 50 ml főzött kávé (az én kávém elég gyengécskére sikeredett, ezért lett ilyen halovány a "talpa")
- 25 dkg ricotta (ennek hiányában nálam most túró)
- 5-8 dkg cukor ízlés szerint
- 1 narancs héja és leve
- étcsoki durvára vágva
- csokiöntet

A ricottát (túrót) összekeverjük a cukorral, belereszeljük az alaposan megsikált narancs héját és belefacsarjuk a levét.

A mézeskalács morzsát annyi főzött kávéval keverjük össze, hogy formázható legyen.

Eredetileg pici tortakarikába belenyomkodjuk a mézeskalács morzsát és elsimítjuk rajta a túrókrémet, majd mélyhűtőbe költöztetjük, hogy alaposan megdermedjen, majd ha kivettük óvatosan levesszük róla a karikát.

Nálam ez most a következőképpen nézett ki:
A savarin formába belenyomkodtam a túrókrémet (lehettem volna egy kicsit alaposabb, mert itt-ott levegős maradt), majd a krém tetejére nyomkodtam a morzsát. Fagyasztóba költöztettem fél órára, ennyi nálam elég volt ahhoz hogy szépen ki lehessen nyomni a szilikon formából.

A tetejére csokiöntettel összekevert mézeskalácsmorzsát halmozunk. Fokozhatjuk még az élvezeteket darabokra vágott étcsokival.





8 megjegyzés:

  1. Megint nagyon finomat készítettél.Mit nem adnék egy darabért:-))

    VálaszTörlés
  2. És ha nincs mézeskalács maradékom ? :))
    Na meg formám se ? - óóó de csóró vagyok :))))
    Megkérdezhetem, hogy hol vetted a formádat ?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye köszönöm szépen! Még van belőle két darab:)

    VálaszTörlés
  4. Viki, szerintem tökéletesen ki lehet váltani, akármilyen bolti keksszel is, legfeljebb felturbózod némi fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel:)
    Ha ilyen formát nem is, de pici tortakarikát, lehet házilag gyártani. Karika formára hajtod a kartont, amit előtte a neked tetsző méretűre vágtál, celluxal körberagasztod és bevonod alufóliával, hogy ne tapadjon hozzá a krém.
    A formát karácsonyra kaptam, de utána kérdezek és amint megvan értesítelek a lelőhelyről.

    VálaszTörlés
  5. Hogy ez milyen gusztusos falat lett!

    VálaszTörlés
  6. Jaj de gyönyörű lett!!!

    Örülök, hogy ízlett - mi kétpofára... :-DD

    VálaszTörlés
  7. Chef Viki!

    Köszönöm! Nagyon ízlett, igen erőteljes önuralomra volt szükségem, hogy háromnál megálljak:))) Soha nem próbáltam még a túró-narancs kombinációt, de most rájöttem, hogy nekem sokkal jobban ízlik, mint a túró-citrom.(pedig azt sem kicsit szeretem:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...