2011. február 26., szombat

Savanyú leves bárányból


Szerintem ez a leves igen megosztó. Valaki vagy imádja vagy rá sem bír nézni.
Tettem már említést róla, hogy nyáron barikat neveltünk. Így volt ez az előző évben is. Adta magát a dolog, hogy a belsőségekből savanyú leves szülessen. Mind a ketten nagyon szeretjük Mr. Mézeskaláccsal. A bibi csak az volt, hogy még soha nem készítettem. Legkedvesebb barátnőm anyukája eszméletlen finom savanyú levest főzött, de nekem sajnos nem volt annyi sütnivalóm, hogy őt interjúvoljam meg a készítése kapcsán.
Ennek meg is lett az eredménye, egy irgalmatlan rossz savanyú leves. Most nem viccelek, szabályosan ehetetlen volt.

Na ebben az évben már első utam a barátnőm anyukájához vezetett. Már az első pár mondat után kiderült, hogy az ő receptje köszönő viszonyban sincs azzal, ahogyan én tavaly a szörnyűséget készítettem.

Az instrukciók alapján megszületett az a savanyú leves, ami igen sokszor szerepelt a gyermekkoromban. Teljes volt a siker.

Pontos mértékegységeket nem tudok írni, egy bari belsőségeit használtam föl hozzá. Eddig a nyelvet nem tettük el hozzá, de legközelebb az is belekerül.

Savanyú leves

Hozzávalók:
  • Egy bárány:
  • mája
  • szíve, 
  • veséje
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 4 szem krumpli
  • 2 fej hagyma
  • majoránna
  • egy nagy pohár tejföl
  • só 
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • ecet
A szívet, vesét egészben vízbe rámoljuk és feltesszük abálni. Forrástól számítva fél óráig főzzük. Leszűrjük és leöblítjük. A májat falatnyi darabokra vágjuk, és átpirítjuk a kockákra vágott hagymán. Majoránnával és borssal fűszerezzük.
A szívet, vesét is felkockázzuk és összepirítjuk a hagymás májjal. Megszórjuk egy evőkanál liszttel és egy tk pirospaprikával, összekeverjük és felöntjük vízzel.

Hozzáadjuk a felkarikázott répát és főzzük kb fél-háromnegyed órát. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit és addig főzzük míg meg nem puhul.

A tejfölt kikeverjük egy merőkanál forró levessel, majd beleöntjük a levesbe és összeforraljuk. Megsózzuk és ha kell még ecettel savanyítjuk.

4 megjegyzés:

  1. A savanyú leveseket nagyon szeretem, de bárányhúst még sosem főztem:-)

    VálaszTörlés
  2. Gesztenye, én is akkor csináltam bárányt először mikor felneveltünk egyet. Sajnos nem éppen könnyen beszerezhető húsfajta. Az egyben sült báránycomb viszont leírhatatlanul finom és ezzel a messzemenőkig egyetértett mindenki aki kóstolta.

    VálaszTörlés
  3. A recept nagyon jó! Én is kipróbáltam, a siker nem maradt el!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon Örülök a sikernek! Elnézést, hogy ilyen későn reagálok, de csak most vettem észre a hozzászólásodat. Ma ez lesz nálunk az ebéd😊

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...