2011. február 16., szerda

Online Vacsoracsata 2. hét Narancsos karaj hercegnőburgonyával



Nagyon büszkén újságolom, hogy egy frissen indult, remek kis játék részese lehetek, ami nem más, mint az Online Vacsoracsata. A játék kiötlője Autumn a Kutya és Konyha blog írója. A játék részletes leírását és szabályait ITT olvashatjátok el.
Néhány részlet: öt héten keresztül minden héten öt ember látja vendégül társait, az elkészült ételekre mindenki szavazhat, aki nyilvános profillal rendelkezik, legalább egy blogra fel van iratkozva olvasónak, ennek a profiljában is látszódnia kell, és nem névtelenül adja le a szavazatát. Egy ember minden héten csak egy személyre szavazhat, a szavazatokat Autumn OVCS 2.hét című bejegyzéseinél lehet egy hozzászólásban, név bemondásával leadni.

Kedves vendégeim, Kikocs, Beastie, Izlésszindróma, 4Gyerek, fogadjátok szeretettel, remélem ízleni fog!:)
 
Ez az étel igen kedves a szívemnek! Öt évvel ezelőtt munkából hazajövet, ezzel a vacsorával fogadott Mr. Mézeskalács születésnapom alkalmából. Igazi meglepi volt, nagyon örültem neki!
Az eredeti receptet a Tv Paprikáról leste el az emberem, de persze bőven formálódott a keze alatt:) A végeredmény mindkettőnket lehengerelt, és úgy döntöttünk, a finomsága miatt megérdemli, hogy csak különleges alkalmakra készítsük el.

Mikor megérdeklődtem Mr. Mézeskalácsot, szerinte mi volna az az étel, amit készítenem kellene az OVCS-re, csípőből rávágta, hogy a narancsos karaj. Teljes mértékig igazgat adtam Neki, hiszen az már igazán különleges alkalom, hogy vendéglátó lehetek az Online Vacsoracsatában.:)

Narancsos karaj hercegnőburgonyával

Hozzávalók:
  • 90 dkg csont nélküli karaj
  • 3 db narancs
  • 0,5 dl sherry
  • 2 dl húsalaplé
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • 1/2 tk szárított rozmaring
  • őrölt bors
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 tk liszt
Hercegnőburgonya:
  • 1 kg burgonya
  • 3 ek margarin
  • 2 tojássárgája
  • szerecsendió
A karajt megtisztítom az esetleges hártyáktól. Egy erősebb zacskóba belereszelem két alaposan megsikált narancs héját és belecsavarom a levét. Teszek bele frissen őrölt borsot, és beleteszem az egész karajt. A zacskót jó erősen becsomózom és egy éjszakára hűtőbe költöztetem a husit pácolódni. Míg le nem fekszem, mikor arra járok néhányszor átfordítom a zacsit a másik oldalára, hogy ott is érje a narancslé a husit. A narancs savtartalma másnapra nagyon jól fellazítja a hús rostjait, így finom puha és szaftos lesz majd a végeredmény.

Másnap a húst kiveszem a pácléből, de a levet nem öntöm ki, majd a mártásnál fogom felhasználni.
Egy tányérra bőven tekerek borsot, szórok sót és ráreszelem a harmadik narancs alaposan lesikált héját. A húst átforgatom a fűszerekben.

Olajat forrósítok egy serpenyőben és a husinak hirtelen minden oldalára kérget sütök. A megkérgesedett husit átköltöztetem egy jénaiba és aláöntöm az olajat amiben megpirítottam, majd ráteszem a jénai tetejét.


190 C-ra előmelegített sütőbe teszem 10 percre. Kiveszem és aláöntök annyi húsalaplevet, hogy kb a hús feléig érjen. Tető vissza és sülhet tovább. Az alaplének köszönhetően nem csak sül, hanem párolódik is.
Egy 90 dkg-os husinak ezután még 25 perc sülés bőven elég. Ekkor kiveszem a sütőből, leveszem róla a tetőt, de még egy 10 percig a lében hagyom a húst.
Miután letelt a 10 perc a husit alufóliába csomagolom, hogy ne hűljön ki.

Egy lábasban meg karamellizálom a cukrot, majd felöntöm a sherryvel, a hús sütőlevével és a narancslével amiben a hús pácolódott. Megéri óvatosnak lenni, mert veszettül fortyogni fog mikor a karamell találkozik a levekkel:) Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet és a rozmaringot. Lassú tűzön a felére beforralom, beleteszem a vajat, az 1 tk lisztet kevergetve és összeforralom.
A héjától megfosztott narancsot kifilézem és a húsát darabokra vágom, majd a mártásba teszem és hagyom még egyszer felforrni.

A krumplit megfőzöm, ha puha leszűröm, összetöröm, margarinnal krémesre keverem. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, majd elkeverek benne 2 tojássárgáját. Csillagcsöves habzsákba szedem és tepsire kis halmokat nyomok belőle.


190 C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg el nem kezd pirulni.


A húst felszeletelem, mártással meglocsolom és a hercegnőburgonyával tálalom.


Ha a Ti tetszéseteket is elnyerte, kérlek szavazzatok Autumnál!:)


27 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörű lett Mézeskalács! Komolyan elájulok ezektől a képektől, annyira guszta!

    Na most már komoly gondban vagyok... nehéz lesz a döntés :(.

    VálaszTörlés
  2. Ami, nagyon szépen köszönöm:))))

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez egy nagyon finom étel, most látom csak hogy te is az e heti vacsoracsatára neveztél vele!Igazán guszta, gratula!

    VálaszTörlés
  4. Rohanok szavazni :))) Fantasztikus,

    VálaszTörlés
  5. Mézeskalács! Gyönyörű tálalás!!!! Köszönöm az élményt! Feltettem a blogra....:))))

    VálaszTörlés
  6. Ez is milyen gyönyörű!!! Hát, ezek, amiket főztetek már tényleg az szemnek is valódi élmények! Az íze is biztos nagyon jó és különleges.

    VálaszTörlés
  7. Mézeskalács!
    Csak ámulok és bámulok.
    Nagyon klasszul néz ki.
    Na fel kell kötnöm azt a bizonyos alsóneműt:-))

    VálaszTörlés
  8. megyek elbújdosni. mert ezen fogás előtt főt hajtok.

    VálaszTörlés
  9. Már vagy két perce állandóan fülig ér a szám:))) Olyan aranyosak vagytok!!!

    VálaszTörlés
  10. Ottis, köszönöm, nagyon kedves vagy!:)

    VálaszTörlés
  11. Viki, nagyon nagyon kösziiiii!!!!:)))))

    VálaszTörlés
  12. Kikocs, köszönöm a többiek nevében is:)

    VálaszTörlés
  13. Gesztenye, Neked biztosan nem lesz problémád azzal az alsóneművel, mindig fantasztikus dolgokat csinálsz:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  14. 4Gyerek, na tessék csak visszajönni, de nagyon gyorsan abból a bujdosásból!!! A Te vacsid valami álom jó volt!!! Köszönöm a kedves szavakat:)

    VálaszTörlés
  15. Ez gyönyörű már csak ránézésre is, hát még milzen finom lehet az íze!

    VálaszTörlés
  16. Kati, köszönöm szépen! Mi nagyon szeretjük!:)

    Chef Viki!
    Kössziiiii!!!!!!

    VálaszTörlés
  17. Gratulálok ez nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  18. Majdnem ugyanezt készítettem az ünnepekben;)) úgyhogy pontosan tudom, hogy ez egy nagyon szuper vendég váró fogás és nagyon megkóstolnám a tied, mert sokkal szebb lett mint az enyém:))(Abban a receptben amit használtam, elő kellett főzni a husit főszerekkel és sajna kicsit sokat sikerült főnie:))

    VálaszTörlés
  19. Ízlésszindróma, örülök, hogy Neked is tetszik az ízvilág. Ez az előfőzés érdekes, tapasztalatom szerint nem igazán lenne rá szükség. Nagyon hamar átsül a sütőben, nem igazán érdemes túlsütni, mert igazi cipőtalp élmény lesz belőle:)

    VálaszTörlés
  20. Mézeskalács!Annyira, de annyira szép!Szerintem legalább olyan finom volt, mint amennyire szép!:-)

    VálaszTörlés
  21. Nelli, köszönöm szépen, nagyon kedves vagy!:))))
    Tényleg nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  22. Nagyon finomat készítettél! Meggyőztél, rád szavazok!!!!!!!

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szépen köszönöm Juci!:))))

    VálaszTörlés
  24. Gratulálok Neked kedves Mézeskalács!:-)
    Együtt fogunk főzni!:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...