2011. február 1., kedd

Herőce project 2.

 

Ez egy homlokegyenest más herőce recept, mint az előző. Egy régi szakácskönyvből való. Hogy melyikből azt sajnos nem tudom megmondani, mert recept ügyben telefonos segítséget kértem, így a szakácskönyvvel személyesen nem találkoztam.

Herőce

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 ek. cukor
- 2 ek. rum
- 3 ek. tejföl
- olaj a sütéshez
- porcukor

Összegyúrjuk a hozzávalókat és fél órát pihenni hagyjuk.
Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk

Derelyecifrázóval felvágjuk.

Forró olajban barnára sütjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.


Ez sem lett az igazi. Ez már jobban hasonlított és omlósabb is volt, de mégsem volt az igazi.
Mondtam anyunak, hogy kóstolja meg. Ránézett és azt mondta: "Herőce. Hú milyen finom volt az amit Mari néni sütött mindig. (Mari néni az én dédnagymamám sógornője volt.)

Egy kicsit érzékenyen érintett, hogy napok óta mást sem csinálok mint kutatom a számunkra "igazi" herőce receptjét és akkor kiderül, hogy simán van a rokonságban valaki, aki ismeri a receptet.

Tehát a próbálkozásaimat itt felfüggesztettem, sürgősen felkeresem Mari néni lányát és nagyon reménykedek, hogy emlékszik még a receptre.

Remélem hamarosan elmondhatom, hogy EZ AZ, és akkor jövök és megosztom veletek.

8 megjegyzés:

  1. Mézeskalács!
    Nagymamám is sütötte régen, de én soha.
    Nem találtam még meg a régi kézzel írt szakácsfüzetét, de van nekem egy régi, 19... nem tudom hányból való régi megsárgult, már-már lapjaira esett Vancza sütőpor receptes füzetem, az ezt írja:
    4 tojás sárgáját, 1 evőkanál rumot és fél deci tejet összegyúrunk 10 dkg cukorral, kevés sóval és annyi liszttel, hogy a tészta reszelni való legyen. A liszthez fél csg Váncza sütőport kell tenni. A simára kidolgozott tésztát késhátvékonyra nyújtjuk és derelyevágóval tenyérnyi darabokra vágjuk, minden darabot ugyancsak derelyevágóval hosszában két vágást csinálunk. A két nyíláson a két végét áthúzzuk, forró zsírba tesszük és szép világosra sütjük. Tálaláskor bőven meghintjük Váncza vaníliás cukorral.
    Ennyi, remélem valamit tudtam segíteni:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm Gesztenye! Még megpróbálom felderíteni a "rokoni" herőcét, és elteszem a tarsolyomba a receptedet. Köszönöm, hogy fáradtál vele:)

    VálaszTörlés
  3. Ha még nem unod:-)
    Heuréka!
    Megtaláltam nagymamám kézzel írt füzetét ebben ez van:
    Forgácsfánk:
    4 dl liszt, 3 tojássárgája, 1 kanál rum, egy kis só és tejszínnel olyan gyengére gyúrni, hogy rendesen el lehessen nyújtani.

    VálaszTörlés
  4. Örök hálám! A nagymamád receptjét mindenképpen ki fogom próbálni. Egy pár nap múlva:) Muszáj egy szusszanásnyi szünet:)

    VálaszTörlés
  5. Újabb gyöngyszem, nagymamám 1955-ös "Vilma néni szakácskönyvéből":
    Csöröge:
    Tegyünk a táblára 1/2 kg lisztet, ehhez adjunk 2 dkg zsírt, 1 egész tojást, 3 tojássárgáját, 2 evőkanál tejfölt, 2 cl rumot, egy csipet sót, 6 dkg cukrot.Ha szükséges kevés tejjel állítsuk össze, 15 percig pihentetjük leborítva. Azután nyújtsuk ki vékonyra...
    Nos ennyi, több receptem nincs :-)
    Remélem valamelyik jó lesz:-)

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye, annyira édes vagy! Nagyon köszönöm!!!
    A számok törvénye alapján ennyi receptből csak az "igazinak" kell már lennie valamelyiknek, nem?!:))) Még egyszer nagyon szépen köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  7. Mézeskalács!
    Én is tudom milyen rossz, amikor valamit nagyon szeretnénk, de nem találjuk az igazit, ezért segítettem.
    Csak remélni merem, hogy valamelyik az lesz, amit kerestél:-)))

    VálaszTörlés
  8. Képzeld Gesztenye, éppen ma találta meg anyósom az ő receptjét. Ami nagyon tetszik a dologban, hogy ez is másfajta recept:) De legalább Mr. Mézeskalácsnak biztosan ez lesz az igazi, mert ő ezt ette gyerekkorában. Az én tesztelésem még hátravan:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...