2012. február 25., szombat

Pizza, ahogy mi szeretjük




Akit nagyon zavarnak a nem éppen egészséges fűszerek és alapanyagok az most inkább ne is olvassa tovább.

Mélységekig tisztában vagyok azzal, hogy ez a pizza nem tartozik éppen az egészséges ételek közé, de őszintén megmondva nem is érdekel.
Biztosan ti is vagytok úgy néhány ízzel, étellel, ami éppen gyerekkorotokban élte reneszánszát, került be a köztudatba. Kövezzetek meg, ha akartok, de én akkor is szeretek néhányat ezek közül a ma már nagy erőkkel fújjolt és tiltólistára helyezett dolgokból. Nekem ilyen a zacskós bolognai por, amit  a spórolás jegyében annak idején anyu löncshússal és a tészta tetejére reszelt kockasajttal készített.  Imádtam! Igaz, hogy ma már darált hússal és trappistával készítem, mert igen, szoktam készíteni még ma is, mikor valami gyorsan összedobhatóra van szükség, vagy a gyerkőcök megkívánják. De azért évente kétszer, a nosztalgia jegyében elkészítem, leginkább magamnak, mert a család nem igazán kultiválja.

A pizza nekem ugyanez. Igaz akkoriban bolti lapból készítettük, tubusos pizzakrémmel. A bolti lapot ma már gyúrtra cseréltem, mert találtam egy olyat ami nagyon bejött és pont a mi családunkra van méretezve. Viszont a pizzakrém maradt. Nekünk azzal az igazi. Aki nem szeretné használni egész nyugodtan tegyen a tetejére saját készítésű paradicsomszószt.

Bármennyire is kíváncsi volnék nem teszem föl a kérdést, hogy nektek vannak e ilyen "nem éppen egészséges, kedvelt ízeitek", mert tudom, hogy lavinát indítanék el az ellentábor oldaláról is. Nem szeretnék. Lehet ezeket a dolgokat szeretni, lehet gyűlölni. Szerintem mindenkinek csakis a saját dolga, hogy  él e velük néha napján, vagy mélységekig megveti.

Pizza
Hozzávalók
Tészta
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • 2 dkg életsztő
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 csipet só
A tetejére
  • 1 tubus pizzakrém (az ellenzőknek saját készítésű paradicsomszósz)
  • ketchup
  • kolbász
  • hagyma
  • sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Én a kenyérsütővel szoktam összedagasztatni a tésztát, de nyugodtan csinálhatjuk kézzel is.
Beleteszem az üstbe az olajat, a sót, lisztet majd a felfuttatott élesztőt, ebben a sorrendben. Elindítom a gépet és fokozatosan adom hozzá a vizet. Van mikor elég 1 dl, van mikor kell a 1,5 dl is. A liszttől függ. Lágy tésztát kell kapnunk. Mikor a gép bedagasztotta, vagy a kezünk, olajjal kikent tálba tesszük át. Én a kezem is olajozni szoktam, akkor könnyű kezelni a tésztát. Foliával lefedjük és betesszük a hűtőbe egy órára.


Nem kell kétségbe esni, ha nem nő meg ilyen óriásira, legtöbbször nekem sem akar kitörni a fólia alól:)


A tészta lágy annyira, hogy nincs szükség nyújtásra, elég a kezünkkel szétnyomkodni a margarinnal kikent gáztepsiben.

 
A tésztát megszurkáljuk villával, főleg a széleken, hogy ne nőjön olyan magasra. Megkenjük a pizzakrémmel és a ketchuppal (aki szeretné nyugodtan tegyen rá saját készítésű paradicsomszószt), majd megszórjuk tetsző mennyiségű kolbásszal és hagymával.





Szórjuk meg jó bőven reszelt sajttal.

200 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Mikor megemeljük a szélét és alánézünk és az alja már kezd színesedni, akkor biztosan készen van.
Eleinte ott rontottam el, hogy túl alacsony lángon készítettem, hosszú ideig. Aztán rájöttem, hogy a gyors sütés a titka. Ne féljünk, hogy nem sül át, a vékony tésztának nem kell sok idő.



6 megjegyzés:

  1. Imádom a pizzát! Elég sok egészségtelen ételt is, egyszerűen azért mert finom...:) A pizza nálam első helyen van, mindenféle különleges, vagy kevésbé különleges feltéttel...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is pizzafüggő vagyok:) Bármikor tudnék belőle enni egy szelettel:)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki ez a pizza! Nyugi, Én is, azaz a Mi családunk is mindent eszik, mindenevők vagyunk. Én azt az elvet vallom, hogy mindent lehet enni, csak mértékkel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:) Nagyon tetszik az elved:) Utálnám, ha valamilyen nekem kedves ételről le kellene mondanom, inkább eszem belőle keveset:)

      Törlés
  3. Mi is mindenevők vagyunk, és nincs ezzel a pizzával semmi baj. Gondolom nem minden nap eszitek ezt, az meg belefér:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...