2012. február 13., hétfő

Falatnyi csodák, avagy tormakrémes és sajtkrémes kosárkák










Említettem már, hogy rabja vagyok a mini muffinsütőnek. Minden alkalommal megbabonáz mikor a kezembe fogom. Imádom azokat a pici, tökéletes formákat. Ennek ellenére nem mondhatnám, hogy túlságosan kihasználom, amit nagyon sajnálok. Éppen ezért mikor valami számomra újat szeretnék alkotni, mindig átfut az agyamon, hogy abban esetleg kivitelezhető volna e. Hétvégére valamilyen sós harapnivaló kellett, így születtek meg ezek a gyönyörűséges és finom pici kosárkák.



Tormakrémes és sajtkrémes kosárkák
/kb. 50 db/
Hozzávalók
Kosárkák:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 2 csipet só
Tormakrém /25 db-hoz/
  • 9 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • kb. 10 dkg ecetes torma
  • fehér bors
 Sajtkrém
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg krémsajt vagy kockasajt
  • 5 dkg vaj/margarin
  • só, bors
  • 1/4 tk. pirospaprika

A tormakrémhez olvasszunk meg 5 dkg vajat, majd szórjuk rá a lisztet és habzásig kevergessük a tűzhelyen. Húzzuk félre és adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, keverjük csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre és állandó kevergetés mellett sűrítsük be. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a maradék vajat és a tormakrémet, ízesítsük sóval és fehér borssal. Hűtsük ki és hűtőben dermesszük egy órát.

A sajtkrémhez a tojást és a tejfölt keverjük el és nagyon óvatosan melegítsük addig, míg a beletett sajtkrém/kockasajt teljesen fel nem olvad. Állandó kevergetés mellett, nagyon alacsony hőfokon sűrítsük be teljesen. Ha sűrű, adjuk hozzá a vajat/margarint, keverjük el és ízesítsük a pirospaprikával, sóval és borssal. Hagyjuk hűlni és hűtőben dermesszük 1 órát.

A kosárkákhoz a hideg, kockázott vajat és margarint gyorsan összemorzsoljuk a liszttel. Ehhez a tésztához, ha édesen készítem csakis vajat vagyok hajlandó használni, mert szerintem nem lehet összehasonlítani a vajas omlós tésztát a margarinnal készítettel. Viszont itt szerettem volna, ha nem lesz annyira morzsálódós a tészta, ha több tartása van, ezért cseréltem a fele mennyiséget margarinra. Hozzátesszük a sót és  a tojássárgájákat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Én a tésztát két részletben nyújtom ki, hogy ne melegedjen túl a tészta. 2 mm vastagra nyújtom és fodros szélű, 6 cm átmérőjű formával kiszaggatom.

A muffinsütőt nem kell kikenni semmivel, mert a tésztának elég magas a zsírtartalma. Óvatosan a mélyedésekbe helyezem a tésztakorongokat és egy darab golyóvá formált tésztával belenyomom őket. Nem kell megijedni, ha kiszakad a tészta, próbáljuk minél közelebb nyomni egymáshoz a szakadt széleket, majd összesülnek. Villával megszurkáljuk a tészták alját.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt készre sütjük.




A krémeket szedjük csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele a kosárkákat.



8 megjegyzés:

  1. Köszi az ötletet! Én sem használom ki teljesen; na, majd most!

    VálaszTörlés
  2. Hehhe, kiket lát az ember! Szia M@rti! :) És persze szia Mézi, körülnéztem, jelentem tetszik, szóval néha jönnék, ha nem bánod! :))

    VálaszTörlés
  3. Édeskonyha!
    Nagyon köszönöm!:)

    Krisztina!
    :))))

    Vanocska!
    Nagyon finom!:)

    M@rti!
    Hajrá!:) Vétek hagyni csak úgy várakozni:)

    Dina!
    Örülök Neked! Isten hozott!!! Gyere csak mikor kedved tartja!:)

    VálaszTörlés
  4. Tőled blogkóstolók, s most nézelődök, hogy mit is készítsek el. Nem lesz könnyű dolgom az biztos, sok finomság van itt. :)
    Tetszenek ezek a kosárkák is, mint még sok más, s talán talán ez lenne az egyik recept amit elmentek, majd meglássuk mi készül el elsőre. A kérdésem az lenne, hogy a kosárkákhoz kell vaj és margarin is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most olvastam el az elkészítést végig, és látom, hogy biza mindkettő kell. :D

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...