2011. november 1., kedd

Sajtos roló Gesztenyének köszönhetően





Régi vágyam volt már, hogy kipróbáljam magam sajtos roló készítésben, viszont hozzá való formával még sehol nem találkoztam.

Nemrégen Gesztenyénél láttam meg ezt a sajtos finomságot és rögtön megragadtam az alkalmat, hogy megérdeklődjem a forma fellelhetőségi helyét, amiről aztán hamar ki is derült, hogy számomra jelenleg elérhetetlen messzeségben van:(
Gesztenye viszont nagyon kedves volt és felajánlotta, hogy szétnéz nekem utána.

Azt hiszem három napra rá, lepett meg a munkahelyemen a postás néni egy csomaggal, aminek a felbontása után igencsak nyeldekeltem a meghatottságtól.

Ezeket találtam benne:


Gesztenye Jézuskája küldte őket. Hihetetlenül jól esett és meghatott a kedvessége!
Drága Gesztenye még egyszer nagyon szépen köszönöm!!!


A hétvégén nekiláttam a rolók elkészítésének. Eredetileg eszem ágában sem volt hozzá saját kezűleg tésztát készíteni, de mivel elfelejtettem a boltban előrenyújtott vajastésztát venni, ezért nem volt más választásom.

Azt a receptet használtam ami a fém formák csomagolásán volt, még szerencse, hogy ráírták:)
Igencsak tartottam tőle, a magas vajtartalom miatt, de meglepően könnyen kezelhető volt.
A sajtkrémhez a sajtos fészeknél használt töltelékemet készítettem.

A végeredmény pedig.....hűűűűű, de finom lett!!!

Sajtos roló

Hozzávalók:
/12 db/

A rolókhoz:
  • 12 dkg margarin
  • 15 dkg liszt
  • 1/2-1 dl víz
  • 1/2 tk ecet
  • 1/2 tk. só
A sajtkrémhez:
  • 1 doboz natúr kockasajt (14 dkg)
  • 1,75 dl tejföl
  • 2 tojás
  • só 
  • fehérbors
  • 1/4 tk pirospaprika
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  •  5 dkg reszelt sajt a végekre
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe fél órára.

A tejfölt, a tojással lassú tűzön állandóan kevergetve felmelegítjük. Beletesszük a kockasajtokat és addig keverjük, míg teljesen fel nem olvadnak.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kockákra vágott margarint, fűszerezzük és egyneművé keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd beköltöztetjük a hűtőbe.

A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, úgy hogy a hosszabb oldala kb 50 cm legyen. Két centis csíkokat vágunk belőle és az olajjal vékonyan megkent formákra tekerjük őket, úgy hogy kicsit fedjék egymást.




Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 190 C-on addig sütjük, míg szépen meg nem színesedik a teteje. Kb 10-12 perc.

Még melegen lehúzzuk a rolókat a formákról és hagyjuk teljesen kihűlni.

A sajtkrémet habzsákba szedjük és megtöltjük vele a rolókat. A végeiket reszelt sajtba mártjuk.

4 megjegyzés:

  1. De nagyon jól néz ki:) Nekem van is ilyen formám, és még sosem használtam, de mostmár ki fogom próbálni mindenképpen.

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu!
    Köszönöm szépen! Igaz picit időigényes, de megéri mert nagyon finom!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
  4. Mézeskalács!
    De aranyos vagy, nagyon örülök, hogy tetszik és hogy sikerült is vele a sajtos roló!:-)))
    Használd egészséggel!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...