2011. november 13., vasárnap

Fűszeres csirkecomb kakukkfüves sütőtökkel






A fűszeres sütőtökkel Nigellánál találkoztam először. Első elkészítés után teljes szerelembe estem ezzel az étellel. Azon kevés édes-sós variánsok közé tartozik, amik még Mr. Mézeskalácsnak is ízlenek.

Fűszeres csirkecomb kakukkfüves sütőtökkel

Hozzávalók:
  • 6 db csirke felsőcomb
  • 3 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só 
  • bors
  • 1 tk. majoranna
  • 3 ek. szójaszósz
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl barnasör
 A sütőkhöz:
  • kb. 2 kg-os sütőtök
  • 1-2 ek. szárított kakukkfű
  • 2 ek. olaj
A csirkecombokat beköltöztetjük egy nejlonzacskóba. A szójaszószt, sót, borsot, majorannát, olajat összekeverjük, majd a zacskóban lévő csirkecombokhoz öntjük. A megpucolt hagymákat négy felé vágjuk, a fokhagymát gerezdjeire szedjük és megpucoljuk. A hagymákat is a zacskóba tesszük. Csomót kötünk rá és alaposan összerázzuk. Legalább 2 órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.

A tököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk. Kb 2X1 cm-es hasábokra vágjuk és szintén nejlonzacskóba tesszük. Rászórjuk a sót, kakukkfüvet, ráöntjük az olajat, összecsomózzuk és alaposan összerázzuk. Mehet ez is a csirke mellé a hűtőbe.

A csirkecombokat egy tepsibe öntjük, aláöntjük a sört, alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 160 C-on 15 percig sütjük. Ha letelt az idő az alufóliát levesszük, a hőfokot feltekerjük 180 C-ra és locsolgatva addig sütjük, míg szép piros nem lesz.

Ha a csirke kész, a tököket is tepsibe öntjük. Igyekezzünk akkora tepsit választani, hogy nagyjából el tudjon terülni a tök az alján és ne egymáson legyenek.

A tököt 200 C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Félúton óvatosan kavarjuk meg, de vigyázzunk ne törjük össze.

Aki igényli rizst, krumplipürét is készíthet még mellé.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...