Elnézést amiért még csak ilyen kezdetleges képekkel rendelkezem, de mivel ennek a likőrnek nagyjából most kell nekifogni, hogy karácsonyra teljesen tökéletes legyen, ezért én is most teszem közzé. Nem árulok zsákbamacskát, legelőször három évvel ezelőtt készítettük és rögtön a szívünkbe is zártuk. Fantasztikusan finom likőr. Ha majd teljesen kész lesz, pótolom a képeket is:)
A recept egy régebbi Praktika magazinból származik, csak ott fahéj nélkül szerepelt.
Jót tesz neki az állás ezért érdemes november közepéig hozzáfogni az elkészítéséhez.
Rozmaringos narancslikőr
Hozzávalók:
- 4 db narancs
- 1 citrom
- 1 rúd fahéj
- 15 dkg cukor
- 1/2 dl víz
- 1/2 l vodka
- rozmaring ágak
Hámozzuk meg vékonyan az egyik alaposan megsikált narancsot lehetőleg spirál vonalban, hogy minél hosszabban egyben maradjon a héja. Ezután a narancsokról vágjunk le minden fehér részt és vágjuk őket vékony karikákra. Ugyanígy hámozzuk meg a citromot is, majd azt is vágjuk karikákra a fehér részek nélkül.
A gyümölcsszeleteket tegyük egy nagyobb befőttesüvegbe, tegyük hozzá a héjat a fahéjrudat és a vodkás szirupot is. Jó szorosan zárjuk le.
Kamrában hagyjuk állni két hétig, és minden nap rázzuk össze.
Mikor letelt a két hét, szűrjük át gézlapon és töltsük üvegbe/üvegekbe.
A narancshéjakat öblítsük le vízzel és töröljük szárazra.
Minden üvegbe tegyünk egy-egy ág rozmaringot és a narancshéjspirálokat.
Alaposan zárjuk le.
Még legalább két hétig hagyjuk békén, hogy a rozmaringgal kiteljesedhessen a likőr íze, de minél tovább áll, annál finomabb.
Igazi bűnbeesés ez a likőr, igen nehéz megállni, hogy ne nyalogassa be az ember:)
Ezt a receptet nem ismerem biztosan nagyon finom lesz mikorra elkészűl! Ellenben nekem is már érlelődik egy másfajta itóka!:-)
VálaszTörlésAzt hiszem ezt én is kipróbálom, szilvapálikával müködne vajon?
VálaszTörlésMost csodáltam meg egy fahéjlikőrt egycsipetnél, de ez is fantasztikusan jól hangzik:)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEbből mekkora mennyiség jön ki a végén?
Üdv, Hugi
Ez nagyon izgalmas! :) Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésHuh, de baromira tetszik!
VálaszTörlésVittem :-)
Éva!
VálaszTörlésRemélem megosztod majd velünk az itókádat, ha elkészül?!
Kati!
Szerintem teljesen jól működik pálinkával is, bár még nem próbáltam, de a pálinka nem ront el semmit!:)
Trollanyu!
Fahéjlikőr??? Na ez engem is érdekel!
Hugi!
kb 7 dl jön ki belőle, én azért szűrésnél megnyomkodtam a narancsokat. Inkább ízes legyen mint kristálytiszta:) (bár állásában az esetleges szemcsék leülnek az aljára)
Szilabi!
Rajta, rajta! Aztán kérem szépen a beszámolót!:)
Chef Viki!
Örülök!!!:)