2011. november 6., vasárnap

Rozmaringos narancslikőr





Elnézést amiért még csak ilyen kezdetleges képekkel rendelkezem, de mivel ennek a likőrnek nagyjából most kell nekifogni, hogy karácsonyra teljesen tökéletes legyen, ezért én is most teszem közzé. Nem árulok zsákbamacskát, legelőször három évvel ezelőtt készítettük és rögtön a szívünkbe is zártuk. Fantasztikusan finom likőr. Ha majd teljesen kész lesz, pótolom a képeket is:)

A recept egy régebbi Praktika magazinból származik, csak ott fahéj nélkül szerepelt.

Jót tesz neki az állás ezért érdemes november közepéig hozzáfogni az elkészítéséhez.

Rozmaringos narancslikőr

Hozzávalók:
  • 4 db narancs
  • 1 citrom
  • 1 rúd fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 dl víz
  • 1/2 l vodka
A későbbiekben:
  • rozmaring ágak
A cukorból és a vízből főzzünk szirupot és ha kihűlt öntsük bele a vodkát.
Hámozzuk meg vékonyan az  egyik alaposan megsikált narancsot lehetőleg spirál vonalban, hogy minél hosszabban egyben maradjon a héja. Ezután a narancsokról vágjunk le minden fehér részt és vágjuk őket vékony karikákra. Ugyanígy hámozzuk meg a citromot is, majd azt is vágjuk karikákra a fehér részek nélkül.

A gyümölcsszeleteket tegyük egy nagyobb befőttesüvegbe, tegyük hozzá a héjat a fahéjrudat és a vodkás szirupot is. Jó szorosan zárjuk le.

Kamrában hagyjuk állni két hétig, és minden nap rázzuk össze.

Mikor letelt a két hét, szűrjük át gézlapon és töltsük üvegbe/üvegekbe.
A narancshéjakat öblítsük le vízzel és töröljük szárazra.
Minden üvegbe tegyünk egy-egy ág rozmaringot és a narancshéjspirálokat.

Alaposan zárjuk le.

Még legalább két hétig hagyjuk békén, hogy a rozmaringgal kiteljesedhessen a likőr íze, de minél tovább áll, annál finomabb.

Igazi bűnbeesés ez a likőr, igen nehéz megállni, hogy ne nyalogassa be az ember:)

7 megjegyzés:

  1. Ezt a receptet nem ismerem biztosan nagyon finom lesz mikorra elkészűl! Ellenben nekem is már érlelődik egy másfajta itóka!:-)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ezt én is kipróbálom, szilvapálikával müködne vajon?

    VálaszTörlés
  3. Most csodáltam meg egy fahéjlikőrt egycsipetnél, de ez is fantasztikusan jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Ebből mekkora mennyiség jön ki a végén?
    Üdv, Hugi

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon izgalmas! :) Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Huh, de baromira tetszik!

    Vittem :-)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Remélem megosztod majd velünk az itókádat, ha elkészül?!

    Kati!
    Szerintem teljesen jól működik pálinkával is, bár még nem próbáltam, de a pálinka nem ront el semmit!:)

    Trollanyu!
    Fahéjlikőr??? Na ez engem is érdekel!

    Hugi!
    kb 7 dl jön ki belőle, én azért szűrésnél megnyomkodtam a narancsokat. Inkább ízes legyen mint kristálytiszta:) (bár állásában az esetleges szemcsék leülnek az aljára)

    Szilabi!
    Rajta, rajta! Aztán kérem szépen a beszámolót!:)

    Chef Viki!
    Örülök!!!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...