Mikor először megsütöttem a néró teasüteményt, TücsökBogár receptje alapján, már akkor tudtam, hogy igen sokféle változatban el fogom még készíteni, ezt a hihetetlenül finom sütit.
A hétvégén a kakaós változat készült, és azt kell mondanom ez még jobban ízlik, mint a sima.
Változtatás mindössze annyi a receptben, hogy a liszt mennyiségéből 3 ek. kakaóra van cserélve és fehér csokival van megcsurgatva a teteje, étcsoki helyett.
Hozzávalók:
- 16 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 22 dkg liszt
- 3 dkg kakaó
- 6 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- sárgabarack lekvár
- 5 dkg fehércsoki
A porcukrot habosra keverjük a puha vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, végül a kakaóval elkevert lisztet.
A masszát 10-es csővel ellátott habzsákba szedjük, ennek hiányában megteszi egy erősebb, levágott csücskű nejlonzacskó is. Sütőpapírral bélelt tepsibe 2 cm-es halmokat nyomunk a tésztából. Hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben enyhén terülnek.
180 C-os sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük őket, de azért figyeljünk, mert minden sütő más, és nekem a második-harmadik tepsivel már hamarabb kész lett. Akkor az igazi, ha még nem színeződött el az alja.
Miután kihűlt, egyet-egyet összeragasztunk lekvárral.
A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd nejlonzacskóba tesszük és a sarkára apró lyukat vágunk. Megcsurgatjuk vele az összeragasztott sütiket, és hagyjuk megdermedni.
Nagyon szépséges sütik! Várom a további változatokat is :)
VálaszTörlésGyönyörőek a sütik:) Sok blogon láttam már, nekem újdonság, mert még nem is ettem és nem is sütöttem. Ez éppen elég ok az elkészítésére:)
VálaszTörlésNagyon-nagyon jól néznek ki!
VálaszTörlésNagyon guszták, láttam világos variációban és valóban talán még jobban néz ki így kakaósan. Az íze egészen biztos nagyon finom. Lehet hogy rászánom magam és elkészítem.Annyira nem vagyok rutinos azt árúld már el légyszíves, hogy milyen technikád van a tetejét mikor csurgatod?Nekem nem ilyen szabályosak a csíkok, vagy vastag vagy vékony!:)
VálaszTörlésNagyon szeretem. Jól néznek ki. :)))
VálaszTörlésEzek is nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlésAz a jó a néróban, hogy több száz! variációban készíthető, akár a macaronok. :)))
Nagyon szépek! Én sem sütöttem még hasonlót sem, de lehet, hogy ráveszem magam! Nekem az ilyen apró süteményekhez nem sok a türelmem! :)
VálaszTörlésNagyon szép formásak lettek
VálaszTörlésKreatív Konyha!
VálaszTörlésKöszönöm, igyekezni fogok!:)
Trollanyu!
Mindenképpen próbáld ki, mennyei!!!
M@arti!
Köszönöm!:)
Éva!
Egy nejlonzacskóba teszem az olvasztott csokit, kicsi lyukat vágok a sarkára. A sütiket egy sütőpapírral borított (így kevesebbet kell mosogatni:)) tálcára teszem egymás mellé és a zacskót nyomva el vissza húzgálom a kezem a sütik fölött. Nekem sem lesznek teljesen egyenletesek a csíkok, de szerintem pont ettől olyan háziasan szépségesek:)
Petra!
Nem is tudom hallottam e már olyan emberről aki ne szeretné:)
Tücsök Bogár!
Köszönöm szépen. Folyton újabb és újabb verziók kipróbálására csábít:)
Marika!
Az összeragasztása nálam is türelem próba, de a végeredmény megéri a kitartást:)
Bianka!
Köszönöm szépen!:)
Már én is a fehér verzió óta szemezek vele, de áruljátok el nekem, mit csináljak a 6 tojásfehérjével??? Abból az egész falunak jutna arcpakolás :D
VálaszTörlésPiszke a Birtokról!
VálaszTörlésHát a hat tojásfehérje tényleg nem kevés, de van rá megoldás:
http://mezeskalacskonyha.blogspot.com/2011/03/puspokkenyer-tojasfeherjebol.html,
http://mezeskalacskonyha.blogspot.com/2010/12/dios-kifli.html
vagy esetleg habcsók, pavlova.:)
Arcpakolás tojásfehérjéből??? Az meg milyen?
Köszi, ez a püspökkenyér jó is lesz :)
VálaszTörlésArcpakolás: ahogy azt már tapasztalatból írtam, mindenféle égési sérülésre jó a tojásfehérje (http://birtokoseset.blogspot.com/2011/07/tapasztalatbol.html), és ugyanezen az elven remek rapid hidratáló és bőrfeszesítő - ez utóbbi hatás természetesen nem túl tartós, de egy-egy jelentősebb alkalom előtt érdemes összekenni az arcot a tojásfehérjével és száradás után lemosni ;)
Már engem is eléggé kezd csábítani az elkészítése, de mostanság undoritiszem lett az édességektől. Lehet, hogy valami más baj lehet ? :))))))))
VálaszTörlés