2011. augusztus 13., szombat

Tepertős pogácsa



Tegnap volt nálunk a bortúra. Ez a rendezvény minden évben augusztus második hetében kerül megrendezésre. Ilyenkor a polgármester vezetésével, zenekar kíséretével, a művelődési háztól elindul a menet és végigmegy a Berezdi pincesoron, hogy az 1000 forintért vásárolt poharával végigkóstolja a résztvevő pincék kínálatát. Ez általában 5-6 pincét jelent, ahol az ember annyiszor kóstol, ahányszor szeretne (és ahányszor bír:)).
A menet minden pince előtt megáll, a polgármester mond róla pár szót, jön a kóstolás, a zenekar és a vége felé már egyre több tánc.
Nagyon sok turista vesz rajta részt, és nagyon jó hangulatú az egész túra. Főleg a vége:)





A túra végén, már sötétben a bátrabbak fáklyákkal felvonulnak a kilátóhoz. Erre a műveletre én csak világosban vagyok hajlandó vállalkozni:)

Utána pedig utcabál hajnalig.

Tehát a bortúra igencsak kíván valamilyen magunkkal hurcolt harapnivalót:)
Ezt a célt hivatott most betölteni a tepertős pogácsa.



Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg darált tepertő v. tepertőkrém
  • 2 tojássárgája
  • 180 ml tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 ek. só
  • őröltbors
  • egy tojás a kenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Letakarva, fél órát hagyjuk pihenni és kelni.

Ezután lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, kb 1/2 ujjnyi vastagra és a következőképpen hajtogatjuk.







Ezután letakarjuk és újabb fél órát pihentetjük.
Fél óra után újra kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd pihentetés nélkül újra kinyújtjuk, ezúttal kb 1-1,5 ujjnyi vastagra.

Késsel a tetejét berácsozzuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.



Kizsírozott tepsibe tesszük, tojással lekenjük, majd 190 C-ra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt készre sütjük.

Ha van kedvetek nézzetek bele milyen hangulatban is zajlott a tavalyi bortúra:)

7 megjegyzés:

  1. hmmm...tepertős pogácsa.nagy kedvenc.
    nálunk is "zajos" volt a 7vége (és még nincs vége, csak egy részének), bevezetőül az eddigiekről annyit (részletek majd a blogon), hogy őrült nagy sikere volt a pici módosítással, a recepted alapján elkészült uborkasalátának. 30 ember dícsérte)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta ez a pogácsa. A bortúra remek lehetett. :)))

    VálaszTörlés
  3. Jól sikerült bortúra és tepertős tortúra! :)

    VálaszTörlés
  4. Bosszantó, már megint lemaradtam egy jó rendezvényről.

    VálaszTörlés
  5. 4Gyerek!
    De örülök!!! 30 ember azért már nem semmi:)

    Petra!
    Köszönöm! Igen, remek volt csak kicsit fárasztó:)

    Vicuska!
    :)))))

    Baratella!
    Fel a fejjel, lesz jövőre is!:)

    Bianka!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Nekem nem jött fel mint a képen van.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...