Ez egy igazi bűntudat mentes sós süti....legalábbis a készítőjének biztosan:))))
A dagasztás alatt előre ledolgozzuk a később megevett kalóriákat:)))) Olyan könnyű lesz a tésztája mint a pihe, másnap is tökéletesen puha, és sokkal kevesebb vele a macera mint a sörkiflivel, na és nem mellesleg sokkal finomabb is....a család szerint.
A recept egy szakácskönyvből származik, még véletlenül se kérdezzétek meg melyikből:))
Eddig nagyon vagány voltam a kelt tésztákkal, ugyanis megdagasztattam a kenyérsütő gépemmel. Most csak az volt a bibi, hogy az alapanyagok mennyisége meghaladta a gépem kapacitását, úgyhogy maradt a kézi erő.
Ezt nem is bántam, imádom érezni a tészta puhaságát, tapintását mikor alakul, formálódik.
Nem szeretnék senkit ámítani azzal, hogy tudnám hogyan kell dagasztani. Dédimamám ezirányú tevékenységei alkalmával biztosan mindig az udvar hátuljában járhattam, ugyanis emlékképem sincsen a tevékenységről. Viszont nézek tévét, úgyhogy láttam már ilyet:)))
Így kell:
Én még véletlenül sem bírtam volna csak jobb kézzel végig csinálni, átlag 10 másodpercenként cseréltem a kezeimet és a technikámat látva, béles készítésben profi nagyanyám biztosan sírva röhögött volna, 84 éves életkorát meghazudtolva.:)
Tíz perc dögönyészés után, viszont tényleg elvált az edény falától és gyönyörű hólyagok keletkeztek rajta. Örültem na:))) Komolyan, minden fáradtságot megér. Aki egyszer megkóstolta biztosan hajlandó lesz beáldozni magát a dagasztás oltárán:)
Sós háromszögek
Hozzávalók
/2-3 tepsi /
- 1 kg liszt (nálam most Lidl)
- 1 tojás
- 1 ek. cukor
- 1/2 tk. só
- 5 dkg élesztő
- 6 dl langyos tej
- 2 dl olaj
- 4 tojássárgája
- 25 dkg puha margarin
- 1 ek. só
- 1 tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 ek. köménymag
- 3 ek. szezámmag
Öt részre vágjuk, bucikat formázunk belőlük, letakarjuk és hagyjuk kelni 10 percet.
A töltelékhez a puha margarint alaposan kikeverjük a sóval és a tojássárgájákkal. Itt hálát mondunk, hogy van robotgépünk:)
Az első tésztabucit téglalappá nyújtjuk megkenjük egy igencsak púpos evőkanál margarinos krémmel és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Félre tesszük és ugyanezt megcsináljuk a többi bucival is.
Ha szeretnénk szezámmagot is a tetejére akkor száraz serpenyőbe beleszórjuk a szezámmagot és a köménymagot és állandóan kevergetve addig pirítjuk míg egy kis színt nem kap. Ezután rögtön áttesszük egy másik edénybe, hogy a serpenyő hőjétől nehogy megégjen.
Az első tekercset lekenjük tojássárgájával, majd háromszögekre vágjuk, a csücsköknél ráhagyással, hogy ne nyíljanak majd szét.
Megszórjuk amivel szeretnénk és zsírozott tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben sütjük, kb. 170-180 C-on 25-30 perc alatt.
Itt most megesküszöm, hogy tényleg megéri elviselni a dagasztás fáradalmait, mert meglesz érte a jutalom:))
Nagyon tetszik ez a recept, pont ilyet kerestem a kókuszos csigámhoz:)
VálaszTörlésAnnyit szeretnék kérdezni, hogy ha èdes tésztát szeretnék készíteni, akkor mennyi cukrot érdemes egy ekkora adagba rakni?
Köszönöm:) A kérdés az, hogy a töltelékben lesz e cukor? Ha lesz benne, akkor magát a tésztát nem kell szerintem veszettül megcukrozni. Én max. 10 dkg-ot tennék bele.
TörlésIgen, a töltelèkben lesz cukor bőven. Akkor a tèsztába csak egy keveset rakok! Nagyon köszönöm a választ!:)
VálaszTörlés