2013. december 13., péntek

Puha mézeskalács - Blogkóstoló 13.


A változatosság kedvéért ismét az utolsó pillanatban sikerült beesnem a kóstolással. Pedig most szentül megfogadtam, hogy nem így lesz, csak hát nem kalkuláltam bele, hogy a középső gyerekem skarlátot kap. De hát ember tervez, Isten végez. A Blogkóstoló 13. fordulójának háziasszonya Janka a Csak mert szeretem... blog írója, a Konyhalál blogot sorsolta számomra.
Előre figyelmeztetem azt az illetőt, aki a következő fordulóban lesz olyan szerencsés, hogy Linyah blogja jut neki, kösse fel azt a bizonyost, mert nem egyszerű feladat eldönteni a rengeteg- jobbnál jobb recept közül, hogy melyiket is válaszd:)))))

A nyűgös gyereket szeretjük vigasztalni és mindent megtennénk, hogy jobban érezze magát, na meg szeretnénk lefoglalni a folyton unatkozó másik kettőt is. Ezért mit teszünk??? Mézeskalácsot sütünk, azután pedig hagyjuk had díszítsék kedvükre, igen így aztán még a csillárról is a cukormáz csöpög, elhasználódik anya féltve örzött arany-fehér dekorcukra...de ők boldogok és ha ők boldogok akkor mi is azok vagyunk:)))) Köszönöm Linyah, nagyon jó hangulatmentő volt!:)

Legközelebb, ha már nem kell gyereket vigasztalni kipróbálom a kekszmintázó hengeremen is, hátha ez lesz az a tészta amin végre sülés után is megmarad a minta:)

Az eredeti receptet Linyahnál találhatjátok. Én egy pici kakaót tettem a tésztába, mert szeretem, ha szép erőteljes a színe a tésztának.

Puha mézeskalács

Hozzávalók:
  •  5 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 12,5 dkg méz
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • én 2 tk. mézeskalácsfűszert tettem bele
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • nálam 1 tk kakaó a színe miatt
Cukormáz:
  • 1 tojásfehérje
  • 2 csapott ek. kukorica keményítő
  • 1 tk. citromlé vagy ecet
  • kb. 20 dkg porcukor
A vajat, a mézet és a cukrot összeolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a tojást.
Összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mézesfűszert és a reszelt héjakat. Összegyúrjuk a mézzel, majd fóliába csomagolva legalább 5 órára hűtőbe tesszük. Nálam egy éjszakát állt.

Lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A cukormázhoz a tojásfehérjét elkezdjük fölverni és fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Beletesszük a keményítőt és a vége felé a citromlevet is. Mikor elérte a kellő sűrűséget (valószínűleg nem lesz szükségünk az összes porcukorra), zacskóba szedjük befőttes gumival elkötjük a "száját", vágunk egy pici lyukat a csücskére és már díszíthetnek is a gyerekek.

5 megjegyzés:

  1. A mezeskalacs diszites mindig jo kozos program. Mi a baratnoimmel pont ma tartottuk a mar hagyomanyos kozos karacsonyi sutisutos delutanunkat es egyutt is diszitettuk oket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És gyors gyogyulast kivanok a gyerkocnek! :)

      Törlés
    2. A gyerekeke imádják az biztos:))) Köszönjük, kedves vagy, szerencsére már jobban van!:)))

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...