A változatosság kedvéért ismét az utolsó pillanatban sikerült beesnem a kóstolással. Pedig most szentül megfogadtam, hogy nem így lesz, csak hát nem kalkuláltam bele, hogy a középső gyerekem skarlátot kap. De hát ember tervez, Isten végez. A Blogkóstoló 13. fordulójának háziasszonya Janka a Csak mert szeretem... blog írója, a Konyhalál blogot sorsolta számomra.
Előre figyelmeztetem azt az illetőt, aki a következő fordulóban lesz olyan szerencsés, hogy Linyah blogja jut neki, kösse fel azt a bizonyost, mert nem egyszerű feladat eldönteni a rengeteg- jobbnál jobb recept közül, hogy melyiket is válaszd:)))))
A nyűgös gyereket szeretjük vigasztalni és mindent megtennénk, hogy jobban érezze magát, na meg szeretnénk lefoglalni a folyton unatkozó másik kettőt is. Ezért mit teszünk??? Mézeskalácsot sütünk, azután pedig hagyjuk had díszítsék kedvükre, igen így aztán még a csillárról is a cukormáz csöpög, elhasználódik anya féltve örzött arany-fehér dekorcukra...de ők boldogok és ha ők boldogok akkor mi is azok vagyunk:)))) Köszönöm Linyah, nagyon jó hangulatmentő volt!:)
Legközelebb, ha már nem kell gyereket vigasztalni kipróbálom a kekszmintázó hengeremen is, hátha ez lesz az a tészta amin végre sülés után is megmarad a minta:)
Az eredeti receptet Linyahnál találhatjátok. Én egy pici kakaót tettem a tésztába, mert szeretem, ha szép erőteljes a színe a tésztának.
Puha mézeskalács
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 12,5 dkg méz
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- én 2 tk. mézeskalácsfűszert tettem bele
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- nálam 1 tk kakaó a színe miatt
- 1 tojásfehérje
- 2 csapott ek. kukorica keményítő
- 1 tk. citromlé vagy ecet
- kb. 20 dkg porcukor
Összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mézesfűszert és a reszelt héjakat. Összegyúrjuk a mézzel, majd fóliába csomagolva legalább 5 órára hűtőbe tesszük. Nálam egy éjszakát állt.
Lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A cukormázhoz a tojásfehérjét elkezdjük fölverni és fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Beletesszük a keményítőt és a vége felé a citromlevet is. Mikor elérte a kellő sűrűséget (valószínűleg nem lesz szükségünk az összes porcukorra), zacskóba szedjük befőttes gumival elkötjük a "száját", vágunk egy pici lyukat a csücskére és már díszíthetnek is a gyerekek.
Szépségesek! <3
VálaszTörlésKöszönöm!!!:))))
TörlésA mezeskalacs diszites mindig jo kozos program. Mi a baratnoimmel pont ma tartottuk a mar hagyomanyos kozos karacsonyi sutisutos delutanunkat es egyutt is diszitettuk oket :)
VálaszTörlésÉs gyors gyogyulast kivanok a gyerkocnek! :)
TörlésA gyerekeke imádják az biztos:))) Köszönjük, kedves vagy, szerencsére már jobban van!:)))
Törlés