2022. február 23., szerda

Tejszínes gesztenye torta


Több, mint 14 éve sütöm ezt a tortát, nem is értem, hogyan létezik, hogy még nem került föl ide. :)

Tejszínes gesztenye torta

Hozzávalók
(26 cm-es tortaformához)

Piskóta:

  • 8 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg liszt 
  • 2 dkg keményítő 
  • 4 tk sütőpor 
  • 6 ek. holland kakaó (6 dkg)

Gesztenyés töltelék:

  • 40 dkg gesztenyepüré
  • 2 ek rum 
  • 3 tojássárgája 
  • 8 dkg cukor 
  • 2,5 dl tejszín

Díszítés:

  • 1 cs habfixáló
  • 4 dl tejszín 
  • 1 cs vaníliás cukor

Csokicsík az oldalára: 

  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 2 ek olaj

 A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét robotgéppel habbá verjük, majd és apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük míg fényes habot nem kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, míg el nem keverednek.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, keményítővel és a kakaóval. Beleszitáljuk a tojáshabba és kézi habverővel óvatosan összeforgatjuk.

Az alján ütőpapírral bélelt (az oldalával semmit nem kell csinálni) 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 170 C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A gesztenyepürét hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, majd beledolgozunk 2 ek rumot.

A tojássárgákat a cukorral, meleg vízfürdőbe állított edényben (az edény alja ne érjen a vízbe), sűrű krémmé keverjük levesszük a vízfürdőről és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk.
Villával a legkönnyebb egyneművé keverni.

 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk és beleforgatjuk a gesztenyemasszába.


A kihűlt  piskótát három lappá vágjuk. Az alsót megkenjük a krém egyharmadával, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krém.

A díszítéshez felverjük a 4 dl tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral, majd csillagcsöves habzsákból berácsozzuk a tetejét és körben habrózsákat nyomunk a szélére.

Az oldalát vékonyan körbekenjük a maradék tejszínnel és egy egy habrózsát nyomunk rá tíz centinként ami majd a csoki csíkot megtartják.


Sütőpapírból vágunk két 10X45 cm-es csíkot.

A csokit vízfürdőben felolvasztjuk, belekeverjük az olajat és egy ecset segítségével egyenletes vastagon megkenjük a papírcsíkokat.

Ha a csoki dermedni kezd, de még puha és formálható, az egyik csíkot a torta köré kanyarítjuk, belenyomkodjuk a habhalmocskákba és óvatosan, de határozottan lehántjuk róla a papírt.

A második csíkot az elsővel fedésben ugyanígy feltesszük.

A csokik találkozását olvasztott csokival rögzítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...