2012. március 24., szombat

Pudingos kocka




Foglalkoztat már a gondolat egy ideje, hogyan tudnám a régi gyümölcstorta ízt egy süteménybe átültetni. Meg sem gondoltam, hogy ennyire fog majd ízleni ami kikerekedik belőle. Persze a végeredmény már nem nagyon hajazott a gyümölcstorta ízére, gondolom a tök más arányok miatt, mégis nagyon sikeres kombináció lett:) Az öcsém gyors egymásutánban négyet nyomott be belőle. Az ő véleményére nagyon adok süti téren, imádom amilyen lelkesedéssel tudja magába tömni azt ami ízlik neki, és ismételgetni közben, hogy -Tesó ez nagyon finom:). Na meg azt is mikor valami nem nagyon jön be neki, de még véletlenül sem árulná el, csak udvariasan mismásol és közli, hogy köszöni szépen de nem éhes:)

Az alapja a klasszikus bögrés mákos süti másfélszeres adagja, és mák helyett dió van benne.



Pudingos kocka

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 1,5 bögre cukor
  • 1,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre darált dió
  • 1 bögre tej
  • 3/4 tk szódabikarbóna
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
Puding:
  • 1 cs vaníliás főzős pudingpor
  • 1 cs karamellás főzős pudingpor
  • 1 l tej
  • 8 ek. cukor
A tetejére:
  • 1 ü sárgabarack befőtt
  • 1 cs Dr. Oetker Express színtelen tortazselé
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Majd felváltva hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet, végül a darált diót.
A tojáshabot óvatosan, határozott mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével beleforgatjuk.

Egy kb. 30X40 cm nagyságú tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalához nem kell raknunk semmit. Beleöntjük a tésztát és 180 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Az időt változhat, sütő függvénye. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már a közepébe szúrt tűt anélkül tudjuk kihúzni, hogy ne ragadjon rá semmi, akkor elkészült.

A tepsiben hagyjuk hűlni, majd egy késsel vágjuk körbe az oldalát, fordítsuk ki és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.

Akinek van négyszögletes tortakerete az nagyon szerencsés, akinek nincs az se essen kétségbe. Egyszerűen abba a tepsibe tegye vissza a tésztát, amiben sütötte és körben hajtson neki alufóliából egy keretet, hogy könnyebben le tudja majd választani a pudingot és a zselatint a széléről.

A sárgabarackot felkockázzuk, a levét félretesszük a zselatinhoz.
A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd ha már majdnem forr, állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingporos tejet. Hagyjuk felforrni, majd rögtön a tészta tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta. A felkockázott sárgabarackokat elosztjuk a tetején és egy kicsit belenyomkodjuk őket.

A tortazselé csomagolásán található használati utasítás szerint elkészítjük a zselét. Víz helyett használjuk hozzá a befőtt levét és ha szükséges egészítsük ki vízzel a mennyiséget. Használhatunk sima tortazselét is, ha a kicsi zacskósat vesszük akkor kettőt használjunk. Nekem ez az express nagyon bejött, sokkal kevesebb macera volt vele. Öntsük a puding tetejére és legalább két-három órát hagyjuk hűtőben dermedni. 

Szeletelés előtt óvatosan válasszuk le az alufólia falakat, vagy kapcsoljuk le a keretet és szeleteljük fel a sütit.
Azután pedig együk, együk, együk:)


17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ó de szívesen elfogadnék most egy szeletkét, biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:) Sajnos nem sokáig tartott:)

      Törlés
  2. Pont egyik nap eszembe jutott, hogy mikor kislány voltam rengetegszer készítettünk gyümölcstortát és már jó pár éve nem ettem olyat.Nagyon jól néznek ki a kockáid, mentettem magamnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is állandó vendég volt a gyümölcstorta. Anyu a meggyes piskóta kivételével csak ezt sütött:)

      Törlés
  3. Hát ez istenien néz ki. Itt a kora reggelik órákban akkorákat korog a gyomrom, hogy most én is betömnék vagy 3-4 kockát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:) Én minden teketória nélkül képes vagyok sütivel indítani a napot:)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik! Ez a bögrés mákos alap, főként. A puding pedig csak fokozza az ízlelőbimbók működését...:)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
    Folytatódik az Online Vacsoracsata 2. fordulója.
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/jatek-az-izekkel.html
    Ha van kedved gyere játszani!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az invitálást. Már őrlődök egy ideje, bele merjek e vágni, bele tudom e préselni az időmbe:( Igyekszem minél előbb eldönteni:)

      Törlés
  6. Megvan az egyik húsvéti süti!

    VálaszTörlés
  7. Üdvözöllek, örülök, hogy egymásra találtunk. :) Legjobban a karácsonyi aprósüteményeid tetszenek, kicsit irigykedem is, hogy ennyifélét tudsz készíteni :P a többit még nem tudtam átnézni végig, de nagyon kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretem a pudingos süteményeket, jól néz ki :-) Kérlek néz be hozzám, játék vár rád...

    VálaszTörlés
  10. Játékra hívlak nézz be hozzám

    VálaszTörlés
  11. A lánykámmal együtt megcsináltuk húsvétra, mennyei lett, köszönöm a receptet :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...