2013. október 31., csütörtök

Blogkóstoló 12. - Szabolcsi káposztás bableves csülökkel



A Blogkóstoló 12. fordulójánál járunk, házigazdánk teller-cake a Torták és más finomságok blog szerzője. Köszönöm a fáradozását és kitartást kívánok Neki a minden bizonnyal igen melós összefoglaló elkészítéséhez:) Ha létezik még esetleg valaki aki nem hallott erről a játékról, megtalálhatja a születését a Főzök-sütök-mosogatok blogon.

Ebben a fordulóban a számomra kijelölt blog a fromJuci lett. Azon már meg sem lepődtem, hogy a bőség zavarával találtam szemben magam:) Általában (mint a blogomról is látszik) az édességek ragadják meg a figyelmemet, de ezúttal máshogy történt. Mikor elolvastam a recept címét rögtön tudtam, hogy ezt a kaját a családomnak teremtették:) Mr. Mézeskalács igen hálás volt érte, hogy sütemény helyett ez készült, a legcseppebb gyerek, pedig kijelentette, hogy ilyet mindenképpen főzzek máskor is.
Fogok...nem kevésszer:) Juci, nagyon hálás vagyok anyukádnak és nagymamádnak amiért megismertettek Téged ezzel a recepttel és ezáltal eljuthatott hozzánk is!:)

Juci receptjét itt találjátok. Látogassátok Őt bőszen, megéri!!!:)



Szabolcsi káposztás bableves csülökkel

Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyúkáposzta
  • 25 dkg tarkabab (száraz)
  • 1 kisebb füstölt csülök (nálam cirka 1,5 kg:)
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 10 szem feketebors
  • egy csipet egész kömény
  • 2 ek. zsír
  • pirospaprika
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint só, cukor, ecet
Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy én külön főztem meg a csülköt és a babot. Nagyon sokszor szívatott már meg bab, egyszerűen lehetetlen kiszámítani (legalábbis nekem soha nem sikerül), hogy melyik bab mennyi idő alatt puhul, akár áztatom, akár nem. Volt már, hogy az egy éjszakán át áztatott babot négy órán keresztül főztem mire megpuhult és volt, hogy áztatás nélküli másfél óra alatt kész lett. Úgyhogy én nem rizikózom.

Első körben a csülköt feltettem hideg vízben, beletettem a borsot, köményt, babérlevelet, a 2 gerezd fokhagymát, és az egyik hagymát egészben (megpucolva). Jó esetben a babunk ilyenkor már egy éjszakát ázott, nekem most csak addig míg a csülköt főztem. Mikor a csülök majdnem teljesen puha kivesszük a vízből és hagyjuk kezelhetőre hűlni.
Mivel Mr. Mézeskalács igen hárklis a szemes borssal való véletlen összefutásra, ilyenkor én a levet átszűröm.
A babot beletesszük a csülök főzővizébe és addig főzzük, míg majdnem teljesen puha lesz.

Innentől már teljesen Juci receptje alapján folytak a dolgok:) A csülköt kicsontozzuk és nagyobb kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a babhoz.

A másik hagymát felkockázzuk és a zsíron megpirítjuk, majd átforgatjuk a felaprított fokhagymával is. Beleszórjuk a kinyomkodott káposztát és megpároljuk.

Ezután a káposzta is belekerül a babhoz és a csülökhöz és addig főzzük míg minden puha nem lesz.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és a pirospaprikával, majd a levesből merünk bele egy keveset. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a levesbe, forralunk rajta egyet és kóstolás után szükség szerint ízesítjük még sóval, cukorral, ecettel.

Azután pedig pukkadásig esszük magunkat belőle, és jól eltesszük a receptet, mert biztosan sokszor szükségünk lesz még rá:)

8 megjegyzés:

  1. se ve muy rico un plato irresistible,abrazos.

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy Mr. - és az apró Mézeskalácsnak is tetszett! Én is így vagyok ezzel, kipróbálós! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen érdemes kipróbálni, függőséget okoz:)

      Törlés
  3. Annyira kíváncsi voltam, hogy mit fogsz választani, mert én is édességekben utazok inkább... megtiszteltetés, hogy ezt a receptet választottad és próbáltad ki. Nem vagyok nagy leveses, de ezt imádom, mivel minden benne van amit szeretek. Örülök, hogy a családodnak is ízlett! :))) Kis boldogság ez nekem ... talán majd ezt a receptet később a te gyermeked készíti majd el, mint ahogyan azt én is tettem. :)) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juci!
      Nagyon jól esnek a szavaid. Nekem megtiszteltetés, hogy egy olyan receptet készíthetek, ami fontos szerepet tölt be egy másik ember családjában. Egy gyermekem biztosan tovább viszi majd ezt a receptet. A kicsi olyan lelkesedéssel lapátolta magába most a hétvégén is, hogy öröm volt nézni!:) Köszönöm!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...