2013. augusztus 8., csütörtök

Mentás túrótorta-Blogkóstoló 10.


Na még éppen becsúsztam a határidő vége előtt, pedig már nagyon régen eldöntöttem, hogy ezt a tortát készítem el Piroskától a Süssünk-főzzünk együtt blog írójától a Blogkóstoló 10. fordulójára. A játék jelenlegi háziasszonya Kisildi, a blogkóstoló szülőanyja pedig 4Gyerek.
Piroskánál még nem jártam eddig, de most aztán bőséggel pótoltam az elmaradást, nem győztem kapkodni a fejem. Már az első látogatás alkalmával felkeltette az érdeklődésemet a menta-túró párosítás és végül rá is esett a választásom. Nagyon-nagyon jó döntés volt. Igazi frissítő desszert, és habár a lapot sütni kell hozzá, de pikk-pakk kész van, még ebben a hőségben sem megterhelő:) A torta kóstolásából végül csak a nyalakodás maradt, ugyanis a volt apósomnak születésnapja volt szerdán, ezért őt örvendeztettem meg vele. Ma pedig egy kb. 10 perces beszélgetés keretein belül ecsetelte mennyire finom volt a torta és hogy el kellet tennie maga elől, hogy tovább kitartson. Azt hiszem ennél több dicséret nem is kell, de én még azért hozzátenném, hogy a hihetetlenül egyszerű elkészítése verhetetlen tortát csinál belőle. Kedves Piroska, nagyon köszönöm Neked ezt a nagyszerű receptet!:) És a többit is amit kinéztem Nálad:))) A recept szinte teljesen ugyanaz, annyi kivétellel, hogy tettem bele vaníliás cukrot (imádom az ízét) és állati tejszínből készítettem habfixálóval.

Mentás túrótorta

Hozzávalók:

Tészta
  • 3 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
Túrókrém
  •  35 dkg túró
  • 12 dkg mascarpone
  • 3 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 marék mentalevél apróra vágva
Tejszín
  • 2 dl tejszín 
  • 1 cs habfixáló
  • 1 cs vaníliás cukor 
Díszítéshez
  • A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, használhatunk mentaleveleket, csokicseppet, összeborzolhatjuk a tetejét....ahogy szeretnénk:)
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet végül óvatosan, két részletben, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot.
A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a piskótatésztát, egy fakanál segítségével felhúzgáljuk az oldalára, hogy jobban tudjon kapaszkodni sütés közben. 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Fogvájóval, tűvel ellenőrizzük, hogy átsült e. Ha a közepébe szúrjuk és nem tapad rá a tészta akkor kész van.

A túrókrémhez a túrót a cukorral, vaníliás cukorral, a mascarpónéval alaposan összekerverjük, majd hozzákeverjük a felaprított mentalevelet.

A piskótalapot szabadítsuk ki a formából, fektessünk alá tortacsipkét, kattintsuk köré ismét a gyűrűt (ettől szép egyenletes lesz a tora, és össze is tartja, míg meg nem dermed) simítsuk rá a mentás túrókrémet.

A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd simítsuk el a túrókrém tetején.

Kb. 1-2 órára azért tegyük hűtőbe, hogy kellőképpen összedermedjen, majd vegyük le a gyűrűt és díszítsük kedvünk szerint.:)

8 megjegyzés:

  1. Jó választás, nagyon guszta és a mentás ízesítéssel nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tényleg nagyon bejött ez a párosítás!:)

      Törlés
  2. De szép, isteni finom lehet a mentás túró, még nem jutott eszembe eza párosítás:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nekem sem jutott volna eszembe magamtól, hogy összerakjam a kettőt vagy, hogy egyáltalán mentát tegyek süteménybe, de tényleg nagyon finom!:)

      Törlés
  3. Örülök a választásodnak, nekünk is a kedvenceink között van ez az egyszerű tortácska.
    Amint látom nagyon szépre lett.
    A sikerének pedig én is nagyon örülök.
    Köszönöm, hogy nálam jártál és, hogy sikerélményed is lett a tortámmal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piroska!Egy élmény volt nálad lenni:) Ezt a szuper egyszerű és gyors túrókrémet, amit ezer módon lehet variálni teljesen a szívembe zártam!:)

      Törlés
  4. Nem vagyok oda a mentáért annyira, de nemrég készítettem egy mentás csokitortát ami rettentően ízlett. Szívesen próbát teszek ezzel az ízvilággal is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mentás csokitorta??? Határozottan ígéretesnek hangzik!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...