Zserbó torta
Hozzávalók:
/22 cm átmérőjű tortához/
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- csipet só és szódabikarbóna
- 10 dkg cukor
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 40 dkg sárgabarack lekvár
- 20 dkg étcsoki
- két marék darált dió
- néhány egész dióbél (nekem csak feleket sikerült összehozni:)
- 1 tojásfehérje
- kristálycukor
- 1 cs csokival bevont mazsola
Költöztessük egy órára hűtőbe.
A darált diót keverjük össze a cukorral. A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört, a tésztát pedig szedjük hat egyenlő részre. Én ezt csak és kizárólag mérleggel vagyok hajlandó végezni, rémes a szemmértékem:)
Ezután lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot próbáljuk kör alakúra nyújtani. Emeljük bele a tortaformába és a "túllógó" részeket éles késsel vágjuk le. Kenjük meg barack lekvárral és szórjuk meg dióval. Így fojtassuk tovább, míg el nem érünk az utolsó laphoz, azt már ne kenjük semmivel, csak szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
Előmelegített sütőben kb. 170 C-on süssük kb. egy órán át. Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le sütőpapírral. Hagyjuk a formában kihűlni.
Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk száradni egy éjszakán keresztül.
A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne két evőkanál olajat, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan "nyomkodjuk az oldalára a darált diót, pakoljuk a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a tora közepére a csokis mazsikat.
Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük.
Én is rajongok a zserbóért, küldhettél volna belőle pár szelettel...:)
VálaszTörlésLegközelebb gondolok rád!:)
TörlésSzia!
VálaszTörlésA zserbót még tortában nem láttam. Nagyon mutatós és már meg is kóstolnám!!!! Sokkal mutatósabb mintha sima süteményt készítenénk.
Láttam, hogy voltál nálam, remélem találtál valami jót!
Köszönöm!:) Találtam bizony!!! Már csak dönteni kellene valahogyan:)
Törlés