2013. július 18., csütörtök

Zserbó torta anyunak


Túlzottan meg sem lepődtem, mikor enyhén szólva is "zserbórajongó" anyukám a kérdésre, hogy milyen tortát szeretne, azt válaszolta, hogy zserbót.:) Őszintén féltem egy kicsit, hogy az amúgy koránt sem véletlenül mini szeletkékre vagdalt zserbó, tortaszeletként veszettül tömény lesz. Végül nem lett vészes, bár tény, hogy érdemes igen vékony szeleteket vágni belőle, de legalább jó kiadós torta:)


Zserbó torta

Hozzávalók:
/22 cm átmérőjű tortához/

 A tésztához
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • csipet só és szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor
A töltelékhez
  •  40 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 40 dkg sárgabarack lekvár
A díszítéshez
  • 20 dkg étcsoki
  • két marék darált dió
  • néhány egész dióbél (nekem csak feleket sikerült összehozni:)
  • 1 tojásfehérje
  • kristálycukor 
  • 1 cs csokival bevont mazsola
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk egy teáskanál cukorral, elmorzsoljuk benne a cukrot és megvárjuk, hogy felfusson. A lisztben elkeverjük a sót, szódabikarbónát, cukrot, hozzáadjuk a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk, ha túl keménynek találnánk egy kevés tejjel még lágyíthatjuk.
Költöztessük egy órára hűtőbe.

A darált diót keverjük össze a cukorral. A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört, a tésztát pedig szedjük hat egyenlő részre. Én ezt csak és kizárólag mérleggel vagyok hajlandó végezni, rémes a szemmértékem:)

Ezután lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot próbáljuk kör alakúra nyújtani. Emeljük bele a tortaformába és a "túllógó" részeket éles késsel vágjuk le. Kenjük meg barack lekvárral és szórjuk meg dióval. Így fojtassuk tovább, míg el nem érünk az utolsó laphoz, azt már ne kenjük semmivel, csak szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

Előmelegített sütőben kb. 170 C-on süssük kb. egy órán át. Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le sütőpapírral. Hagyjuk a formában kihűlni.

Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével  egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk száradni egy éjszakán keresztül.

A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne két evőkanál olajat, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan "nyomkodjuk az oldalára a darált diót, pakoljuk a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a tora közepére a csokis mazsikat.

Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük.



4 megjegyzés:

  1. Én is rajongok a zserbóért, küldhettél volna belőle pár szelettel...:)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A zserbót még tortában nem láttam. Nagyon mutatós és már meg is kóstolnám!!!! Sokkal mutatósabb mintha sima süteményt készítenénk.
    Láttam, hogy voltál nálam, remélem találtál valami jót!


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:) Találtam bizony!!! Már csak dönteni kellene valahogyan:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...