2013. március 1., péntek

Sós kalács



Tavaly láttam 4Gyereknél ezt a kalácsot és még rögtön azon melegében el is készítettem húsvétra, csak aztán valahogy elfelejtődött és ide már nem került fel. Pedig nálunk enélkül a kalács nélkül ezután nincsen húsvét:) Eszméletlenül finom, olyan puha mint az álom és valami hihetetlen jó kiegészítője a füstölt sonkának.
Az eredeti receptet a Főzök-sütök-mosogatok blogon találjátok.

Ezer hála és köszönet a receptért 4Gyerek!:)

Sós kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín (én tejet használtam helyette)
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 5+5 dkg olvasztott vaj
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást és rugalmas tésztává dagasztjuk. Jó alaposan. Akinek van kenyérsütője az használja a dagasztó funkcióját én mindig azt szoktam, sokkal kitartóbb, mint én vagyok:) A dagasztás közben adjuk hozzá az 5 dkg olvasztott vajat.
Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Nyújtsuk fél ujjnyi vastagra, majd vágjuk kb. 9X7 cm-es négyzetekre.

Egy dobozformát béleljünk ki sütőpapírral. 
A tésztadarabok egyik felét kenjük meg olvasztott vajjal és élére állítva rakosgassuk a formába, míg meg nem töltjük vele.
Letakarva kelesszük 45 percig.



Előmelegített sütőben 200 C-on süssük 30-35 percig. Ha túlságosan pirulna a teteje, borítsunk rá sütőpapírt, alufóliát.

Ha megsült emeljük ki a formából, hogy ne izzadjon be, rácson hagyjuk kihűlni. 
A szeleteket gyönyörűen le lehet választani egymásról, a kést nyugodtan elfelejthetjük.

Tényleg mindenkinek ajánlom, nagyon finom.

7 megjegyzés:

  1. Látszik rajta, mennyire finoman puha!
    Én nem szeretek a kenyérsütőben dagasztani, mert valahogy nem találom el benne a megfelelő állagot. Ahányszor próbáltam, mindig ragadt a tészta. Így inkább megdagasztom kézzel. Elég gyakran teszem, szeretem csinálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:) Én nyomkodni szoktam a tésztát miközben a gép dagasztja, abból nagyjából érzem, hogy kell e még korrigálni rajta. Kézzel sajnos nincs elég kitartásom:)

      Törlés
  2. Es una verdadera delicia me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gracias :) vez siguiente que cocinar, te prometo que voy a ahorrar unos cuantos cortes :)

      Törlés
  3. Én notórius sütögető vagyok. Eddig két dolog fogott ki rajtam: a kalács és a piskóta. Jelentem a kalács kipipálva. Ez valami mennyei! Ezen éltem egész héten és már sütöm a következő heti adagomat. Nagyon köszönöm! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örülök a sikernek!!! Köszönöm, hogy megosztottad velem!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...