Tavaly láttam 4Gyereknél ezt a kalácsot és még rögtön azon melegében el is készítettem húsvétra, csak aztán valahogy elfelejtődött és ide már nem került fel. Pedig nálunk enélkül a kalács nélkül ezután nincsen húsvét:) Eszméletlenül finom, olyan puha mint az álom és valami hihetetlen jó kiegészítője a füstölt sonkának.
Az eredeti receptet a Főzök-sütök-mosogatok blogon találjátok.
Ezer hála és köszönet a receptért 4Gyerek!:)
Sós kalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín (én tejet használtam helyette)
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 5+5 dkg olvasztott vaj
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást és rugalmas tésztává dagasztjuk. Jó alaposan. Akinek van kenyérsütője az használja a dagasztó funkcióját én mindig azt szoktam, sokkal kitartóbb, mint én vagyok:) A dagasztás közben adjuk hozzá az 5 dkg olvasztott vajat.
Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Nyújtsuk fél ujjnyi vastagra, majd vágjuk kb. 9X7 cm-es négyzetekre.
Egy dobozformát béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztadarabok egyik felét kenjük meg olvasztott vajjal és élére állítva rakosgassuk a formába, míg meg nem töltjük vele.
Letakarva kelesszük 45 percig.
Előmelegített sütőben 200 C-on süssük 30-35 percig. Ha túlságosan pirulna a teteje, borítsunk rá sütőpapírt, alufóliát.
Ha megsült emeljük ki a formából, hogy ne izzadjon be, rácson hagyjuk kihűlni.
A szeleteket gyönyörűen le lehet választani egymásról, a kést nyugodtan elfelejthetjük.
Tényleg mindenkinek ajánlom, nagyon finom.
Látszik rajta, mennyire finoman puha!
VálaszTörlésÉn nem szeretek a kenyérsütőben dagasztani, mert valahogy nem találom el benne a megfelelő állagot. Ahányszor próbáltam, mindig ragadt a tészta. Így inkább megdagasztom kézzel. Elég gyakran teszem, szeretem csinálni.
Köszönöm!:) Én nyomkodni szoktam a tésztát miközben a gép dagasztja, abból nagyjából érzem, hogy kell e még korrigálni rajta. Kézzel sajnos nincs elég kitartásom:)
TörlésNagyon jól néz ki :-)
VálaszTörlésEs una verdadera delicia me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésGracias :) vez siguiente que cocinar, te prometo que voy a ahorrar unos cuantos cortes :)
TörlésÉn notórius sütögető vagyok. Eddig két dolog fogott ki rajtam: a kalács és a piskóta. Jelentem a kalács kipipálva. Ez valami mennyei! Ezen éltem egész héten és már sütöm a következő heti adagomat. Nagyon köszönöm! Zsuzsi
VálaszTörlésAnnyira örülök a sikernek!!! Köszönöm, hogy megosztottad velem!:)
Törlés