2012. május 22., kedd

Karamelles bodzaszörp TücsökBogártól


Erről a szörpről csak legekben lehet beszélni, ezer hála és köszönet TücsökBogárnak érte. A receptjét ITT találjátok.

Végre végre újra bodzaszezon!!!! Azt hiszem a mi családunknál nagyobb bodzafant nehéz lenne találni. Tavaly négyszer 3,5 l télre elálló bodzaszörpöt és három adag rögtön fogyasztósat készítettem. Mondanom sem kell már egy hónapja bontottuk föl az utolsó üveggel, úgyhogy már éppen ideje, hogy jöjjön az utánpótlás.

A tavalyi év a tapasztalatgyűjtésé volt bodzaszörp ügyileg. Többfélét készítettem, több fajta módszerrel és figyelemmel kísértem őket a tél folyamán. Idén lényegesen egyszerűbb dolgom van, leszűrtem a megfelelő tapasztalatokat így már csak egy módszert kell alkalmaznom és tudom, hogy tökéletes lesz a végeredmény.

Sok recept szerint hidegen szűrik üvegekbe a bodzaszörpöt az áztatás után. Mivel nekem nem annyira hűvös a tárolóhelyem, mint amennyire azt elvárnám tőle én forralni mindenképpen szoktam és teszek bele egy kevés nátrium-benzoátot is. Tudom sokan nem tartják szükségesnek, de nálam így vált be.

Jelenleg bevetem még az ablak vastag függönnyel való eltakarását és igen gyakran hangoztatom a CSUKD BE AZ AJTÓT!!! mondatot.

A receptben a bodzavirág mennyiségét megnöveltem

Karamelles bodzaszörp

Hozzávalók:
  • 20 teljesen kinyílt bodzavirágtányér 
  • 3 db citrom
  • 2 kg cukor
  • 3 liter víz
  • 5 dkg citromsav
  • 1/2 mk nátrium benzoát

15 dkg cukrot karamellizálunk. Húzzuk le a tűzről és öntsünk hozzá egy liter vizet. Ezt nagyon óvatosan tegyük, és nagyon gyorsan húzódjunk félre, mert a karamell őrülten fortyog és pöfög mikor találkozik a vízzel. Húzzuk vissza a gázra és melegítsük míg fel nem olvad. Adjuk hozzá a többi vizet és cukrot és forraljuk föl. Hagyjuk kihűlni.

A bodzavirágokat óvatosan kirázzuk, nem öblítjük!!!, mert akkor lemosnánk róla a virágpor nagy részét és az nekünk nagyon nem jó. Forgalomtól távol eső helyről szedjük a bodzát.

Belerakjuk őket egy ötliteres befőttesüvegbe, belekarikázzuk az alaposan megsikált citromokat és rá öntjük a karamelles vizet. A tetejét lefedjük és hűtőben (akinek van marha hűvös spajza, pincéje az teheti oda is) négy-öt napig érleljük. Minden nap keverjük meg.

Ezután leszűrjük és egy lábasban felforraljuk. Forrástól számítva három percig zubogva forrni hagyjuk. Lehúzzuk és elkeverjük benne a citromsavat és a nátrium-benzoátot.

Steril üvegekbe töltjük és dupla celofánnal vagy jól záródó kupakkal lezárjuk. Száraz dunsztba (jó sok-sok párna/paplan/pokróc közé/alá) költöztetjük és abban hagyjuk teljesen kihűlni.
Mehet a végleges helyére.

A neheze azért még csak ezután következik, mégpedig az hogy a családot kellőképpen távol tudjuk tartani tőle, hogy legalább a tél kezdetéig kitartson. Nem lesz egyszerű feladat:)

4 megjegyzés:

  1. De jó! Pont az internetet bújtam újabb bodzaszörp recept után...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Alkalmanként be-be nézek hozzád, s olyankor mindig találok itt valami jó és hasznos dolgot. Most pl. a mentaszörp keltette fel az érdeklődésemet.
    szeretnélek meglepni egy blogdíjjal, amit kérlek nézz meg az én oldalamon:
    http://ugymintotthon.blogspot.com/2012/05/blogdij.html
    További szép napot!
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a kedves soraidat és a díjat is!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...