2012. május 16., szerda

Kosárka



Teljes biztonsággal állíthatom, hogy soha de soha nem ettem még ilyen finom kosárkát, mint amit a rokonunk Marika csinál, pedig kóstoltam már egy párat:) Legelőször két éve mertem nekifogni, mert addig meg voltam győződve róla, hogy van valami nagy titka a finomságának. Pedig semmi nincs, azon kívül, hogy tilos margarinnal készíteni, csakis VAJJAL! Szívből ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, nem fog benne csalódni.

Kosárka

Hozzávalók
/30 db/

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg TEAVAJ!!!!
  • 4 db tojássárgája
Töltelék
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg dió/mák
  • 4 tojásfehérje
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. Kiveszek egy darabot és egy nagyjából 6-7 cm széles, jó hosszú csíkot nyújtunk. Derelyecifrázóval 60 db csíkra vágjuk.




A maradék tésztából minden kosárkaformába egy egy golyót teszek. A formákat nem kell zsírozni, mert a tésztának nagyon magas a zsírtartalma, ezrét soha nem ragad bele. A golyókat szépen szétnyomkodom a formában.


A tojásfehérjét majdnem kemény habbá verem, majd apránként hozzáadogatva a cukrot kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a darált diót/mákot és elosztom a kosárkákban. Minden kosárka tetején keresztbe fektetek két-két tésztacsíkot.



A kosárkákat beleteszem egy tepsibe.

A sütőt előmelegítem 210 C-ra és így sütöm a kosárkákat 7 percig. Ezután a hőfokot visszaveszem 150 C-re és további 13 percig sütöm. Közben azért érdemes ránézni, ha nagyon pirulna inkább vegyük ki hamarabb.

Még langyosan óvatosan kifordítom a formából és porcukorral megszórom.

Higgyétek el tényleg nagyon nagyon finom!!!

18 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Ismerem ezt a süteményt sajnos egyszer póruljártam beleragadt, lehet hogy valóban a margarin lett volna az oka? Mindenesetre ezt a receptet megjegyzem és kipróbálom majd hátha most jobb lesz. Jó ötlet a tetején is az a két csík .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy a margarin volt a ludas, annak nem olyan magas a zsírtartalma. Nekem egy aranyszabályt véstek a fejembe a kosárka és a mandula fémformákkal kapcsolatban, de Te, mint rutinos háziasszony ezt biztosan ismered. Azt mondták, hogy soha nem szabd őket elmosni vízzel, csak kitörölni papírtörlővel, konyharuhával és akkor soha nem ragad bele semmi.

      Törlés
  2. Nálunk minden évben a mamám csinál karácsonykor kosárkát, de csokikrémmel töltve. Nekem egy bajom van...mindig kinyalakodom a közepét és meghagyom a tésztát...:) Lehet ki kellene próbálni a Te receptedet...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csokikrém???? Nyami! Biztos vagyok benne, hogy ezt a tésztát nem hagynád ott!

      Törlés
  3. Nagyon szépek, és finomnak tűnik a tésztája is:) Egy baj van, hogy nincs ilyen kosárka formám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig egy ilyen forma kincset ér:) Edényboltokban, vásárokban általában lehet kapni.

      Törlés
  4. Egyik kedvencem, én még lekvárt is szoktam a töltelék alá csempészni! Nagyon finom sütike! És rendkívül mutatós ezzel a lezárással! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem annyira egyértelmű volt a tetején a "fül" nálunk mindig így készült, de sokan nem tesznek rá semmit.

      Törlés
  5. Elhisszük:) Kislánykoromban minden ünnepre készült nálunk, nagyon finom:) Ezzel a dísszel nagyon mutatós.

    VálaszTörlés
  6. hola...te han quedado estupendas lucen rústicas como me gustan,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sí, rústico rústico seguro :) Gracias :)

      Törlés
  7. Pihentetni nem kell a tésztát, azonnal süthető? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha nem szoktam pihentetni a tésztát.

      Törlés
  8. Szuper volt és könnyen kijött a formából! Nagyon köszönöm a receptet! Zsuzska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska! Igazán nagyon szívesen!!! Nagyon örülök, hogy szerettétek!:)))

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...