Erről a szörpről csak legekben lehet beszélni, ezer hála és köszönet TücsökBogárnak érte. A receptjét ITT találjátok.
Végre végre újra bodzaszezon!!!! Azt hiszem a mi családunknál nagyobb bodzafant nehéz lenne találni. Tavaly négyszer 3,5 l télre elálló bodzaszörpöt és három adag rögtön fogyasztósat készítettem. Mondanom sem kell már egy hónapja bontottuk föl az utolsó üveggel, úgyhogy már éppen ideje, hogy jöjjön az utánpótlás.
A tavalyi év a tapasztalatgyűjtésé volt bodzaszörp ügyileg. Többfélét készítettem, több fajta módszerrel és figyelemmel kísértem őket a tél folyamán. Idén lényegesen egyszerűbb dolgom van, leszűrtem a megfelelő tapasztalatokat így már csak egy módszert kell alkalmaznom és tudom, hogy tökéletes lesz a végeredmény.
Sok recept szerint hidegen szűrik üvegekbe a bodzaszörpöt az áztatás után. Mivel nekem nem annyira hűvös a tárolóhelyem, mint amennyire azt elvárnám tőle én forralni mindenképpen szoktam és teszek bele egy kevés nátrium-benzoátot is. Tudom sokan nem tartják szükségesnek, de nálam így vált be.
Jelenleg bevetem még az ablak vastag függönnyel való eltakarását és igen gyakran hangoztatom a CSUKD BE AZ AJTÓT!!! mondatot.
A receptben a bodzavirág mennyiségét megnöveltem
Karamelles bodzaszörp
Hozzávalók:
- 20 teljesen kinyílt bodzavirágtányér
- 3 db citrom
- 2 kg cukor
- 3 liter víz
- 5 dkg citromsav
- 1/2 mk nátrium benzoát
15 dkg cukrot karamellizálunk. Húzzuk le a tűzről és öntsünk hozzá egy liter vizet. Ezt nagyon óvatosan tegyük, és nagyon gyorsan húzódjunk félre, mert a karamell őrülten fortyog és pöfög mikor találkozik a vízzel. Húzzuk vissza a gázra és melegítsük míg fel nem olvad. Adjuk hozzá a többi vizet és cukrot és forraljuk föl. Hagyjuk kihűlni.
A bodzavirágokat óvatosan kirázzuk, nem öblítjük!!!, mert akkor lemosnánk róla a virágpor nagy részét és az nekünk nagyon nem jó. Forgalomtól távol eső helyről szedjük a bodzát.
Belerakjuk őket egy ötliteres befőttesüvegbe, belekarikázzuk az alaposan megsikált citromokat és rá öntjük a karamelles vizet. A tetejét lefedjük és hűtőben (akinek van marha hűvös spajza, pincéje az teheti oda is) négy-öt napig érleljük. Minden nap keverjük meg.
Ezután leszűrjük és egy lábasban felforraljuk. Forrástól számítva három percig zubogva forrni hagyjuk. Lehúzzuk és elkeverjük benne a citromsavat és a nátrium-benzoátot.
Steril üvegekbe töltjük és dupla celofánnal vagy jól záródó kupakkal lezárjuk. Száraz dunsztba (jó sok-sok párna/paplan/pokróc közé/alá) költöztetjük és abban hagyjuk teljesen kihűlni.
Mehet a végleges helyére.
A neheze azért még csak ezután következik, mégpedig az hogy a családot kellőképpen távol tudjuk tartani tőle, hogy legalább a tél kezdetéig kitartson. Nem lesz egyszerű feladat:)
De jó! Pont az internetet bújtam újabb bodzaszörp recept után...
VálaszTörlésÖrülök, hogy jó volt az időzítés:)
TörlésSzia!
VálaszTörlésAlkalmanként be-be nézek hozzád, s olyankor mindig találok itt valami jó és hasznos dolgot. Most pl. a mentaszörp keltette fel az érdeklődésemet.
szeretnélek meglepni egy blogdíjjal, amit kérlek nézz meg az én oldalamon:
http://ugymintotthon.blogspot.com/2012/05/blogdij.html
További szép napot!
Timi
Nagyon szépen köszönöm a kedves soraidat és a díjat is!:)
Törlés